Еверест и пролетният сезон

Какво се случи до този момент в района на най-високия връх в света

0
 

Сподели

Shares

Пролетният сезон в Хималаите е в разгара си, а историческите постижения в района на 8848-метровия първенец в света не спират да се случват. По сведения от последните няколко часа разбираме, че Xia Boyu – китайският алпинист, който е с два ампутирани крака, е сбъднал най-голямата си мечта – да отправи поглед към света от неговия покрив.

Xia Boyu
Снимка: gearjunkie.com

Постижението на 70-годишния Xia се случи след 4 предишни опита в рамките на 40 години, които обаче по една или друга причина, бяха неуспешни. С изкачването на Еверест, Boyu се превръща във втория алпинист с два ампутирани крайника, който достига до Еверест, и е първият, който го прави от страната на Непал. Единственият му предшественик е новозеландецът Марк Инглис, който през 2006 г. изкачва най-високия връх в света от тибетската му страна.

Първото изкачване за сезона

Междувременно, ден преди Xia Boyu да достигне най-високата точка в света, група от 8 шерпи осъществиха първото изкачване на върха за този сезон. Те го направиха от страната на Непал, като условията по време на придвижването им не са били най-благоприятните. Това обаче не ги е възпрепятствало да продължат напред.

Данни сочат, че 346 разрешения за изкачване на Еверест са получени през пролетния сезон. На този етап 240 алпинисти вече са в планината, а тази седмица ще е една от ключовите за техните експедиции.

Рекорд за най-бързо изкачване на първенците на всички континенти

Преди часове Стив Плейн превърна във факт още един рекорд. С достигането до Еверест, австралиецът става най-бързият алпинист, който изкачва най-високите върхове на всички континенти. Точно 117 дни отнема на 36-годишния мъж да постави  рекорда, който е по-бърз с 9 дни от предишния – дело на поляка Януш Кочански.

Стив Плейн
Снимка: project7in4.com
Научните изследвания

В материала Започва пролетният сезон в Хималаите ви разказахме за експедицията на Мат Мониз и Уили Бенегас, чиято цел е също да достигнат първенеца в света. Освен това, редом с изкачването, те правят проучване как голямата надморска височина влияе на гените. Получените резултати те ще сравнят с близнаците си, които в този период от време се намират на морското равнище.

Мат Мониз и Уили Бенегас
Снимка: Facebook/tetongravity.com

Двамата алпинисти вече са в Хималаите, но преди няколко дни стана ясно, че срещат трудности там. Те са преминали със ски участъка между Лагер 3 и Лагер 2 под Еверест, което оказва се, изисква специално разрешение от правителството на Непал. Мат и Уили не са поискали съответното разрешение, а това означава, че властите могат да прекратят експедицията им и да не ги допуснат в региона на върха най-малко за 10 години.

Все пак събитията придобиват друг развой и мъжете получават разрешение да останат в планината, след като 150 шерпи се подписват в петиция, чрез която искат да подкрепят двамата американци да довършат проучването си.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.