Фонд към БТС набира средства за създаване и подновяване на туристически маркировки

Очаква се във фонда да идват пари от държавата и от дарения, а също и от собствени средства на БТС

0
 

Сподели

Shares
Туристическа маркировка
снимка: БТС

Сдружение “Български туристически съюз”, като единствената национална организация за спортно-туристическа дейност, учреди фонд, който ще финансира проекти за създаване и подновяване на туристически маркировки.

Вече близо месец БТС е със статут на национална организация за спортно-туристическа дейност и с това отговорността ни пред обществото да осигурим достъпни маршрути и безопасното им преминаване става още по-голяма,

– коментира на специална пресконференция Венцислав Венев, председател на БТС.

Във фонда вече има отделени средства от приходите на БТС. Постъпления ще се набират и от частни донори, в това число от фирми, близки на аутдор общността, туроператори, турагенти и др. Целта ще бъде осиновяване на определени маршрути, каза председателят на БТС. Освен това по табелите има места за спонсори, а те ще получат популярност и чрез социални мрежи. По думите му обаче, за да се получат завършени маршрути по планините и горите ни, основната финансова подкрепа трябва да е от държавата.

Наред с това в сайта на Българския туристически съюз ще има отделна част, която ще отразява състоянието на фонда – наличност, начини за кандидатстване, варианти за набиране на средства.

Пред фонда ще могат да кандидатстват с проекти туристическите дружества към БТС, както и други организации. Правилата за това се очаква скоро да бъдат приети от Управителния съвет на БТС.

Предварително ще бъдат подготвени количествено-стойностни сметки за различните видове маршрути, които предстои да бъдат реализирани. Идеята е да се започне с трите международни маршрута, които преминават през българските планини, а също и за подходите към тях.

Вижте: Венцислав Венев: „Трябва да се запитаме къде искаме да бъде БТС след 5 или 10 години“

Туристическа маркировка
снимка: БТС

От БТС заявяват прогнозна стойност между 45 и 50 лева за километър, като това е средна цена и зависи от маршрута. (б.р. По време на пресконференцията цитираната сума е за линеен метър, но ние се свързахме с г-н Венев и той ни увери, че е станала неволна грешка, а реалната цена е за километър)

Предстоят разговори с Министерство на спорта, както и с други ведомства, ангажирани с темата, обяви Венцислав Венев и уточни, че процесът на обновяване на маркировката ще минава централно през БТС, тъй като крайната цел е да бъде изграден регистър на маркировката в България, към организацията.

От БТС призовават всички, които са ангажирани с обучението на подрастващите в обич и отношение към природата, да станат партньори на БТС в инициативата за фонда.

Председателят на БТС посочи целта на инициативата:

Да се преустанови шаренията, която в момента битува в българските планини и маршрути, защото всяка организация си е създала собствено стандратче и рисува по гората, по скалите и дърветата, а това допринася до объркване на туристите.

Вижте още: Зимната маркировка: защо да се движим по нея и как да я използваме

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.