Ултрамаратоните – безкрайното предизвикателство

0
 

Сподели

Shares
Ултрамаратонец
снимка: Brian Erickson, unsplash

Все повече започваме да чуваме за ултрамаратоните и, покрай събития като Коджа Кая, Персенк Ултра и Витоша 100/24, ентусиастите да се включат в това свръх предизвикателство се увеличават всяка година. Ултра бягането става все по-популярно и по света, но какво всъщност представлява „ултра“ в ултрамаратон? Терминът обхваща широк спектър от състезания, от планини до шосе. Ултра бягането бързо се превръща в масов спорт. Ако някога това е било царството на няколко луди бегачи, а не забавлението на всички, сега вече не е така. А можете и да увеличите тръпката с методи за теглене в Betano и да си гaрантирате емоции и след състезанието.

Колко е дълъг ултрамаратонът? Ултрамаратонът е нещо по-дълго от маратон, който е 26,2 мили (42,195 км). Обикновено ултрамаратоните започват на 50 км и продължават нагоре оттам. Стандартните разстояния са 50 км, 100 км и 161 км (100 мили), като последното често се нарича „милер“.

Докато един маратон никога не е по-дълъг от 42 километра, ултрасите са склонни да варират малко. Например Хонг Конг 100 всъщност е 103 км. А Ултрамаратонът на Монблан всъщност е 171 километра. Освен горните три вида, има ултра състезания от всякакви разстояния и формати. Стига да е нещо повече от маратон, разстоянията и форматите могат да бъдат неограничени. Все по-популярен формат е 250 км, разделен на етапи, като Marathon Des Sables. Бегачите преминават различни разстояния всеки ден, някои по-малко от ултра, и спят през нощта.

Тъй като спортът продължава да се разраства, други се опитват да прокарат границите до нов предел – като 298-километровото Хонконг Four Trails Ultra Challenge, което е нон-стоп и няма поддръжка на пътеките. Бегачите завършват дистанцията между 48 и 70 часа. Извън организираните събития бегачите често завършват ултрамаратони само за забавление, за да поставят личен рекорд или най-бързо известно време. 

Ултрамаратон
Ултрамаратон / снимка: Аlessio Сoggetti, Уnsplash

На какъв терен е ултрамаратонът?

С безкраен диапазон от разстояния идват безкрайни терени. Ултрамаратонът може да бъде пътен, равен, писта, настилка, планина, пътека, сняг и др. 

Най-известният планински ултра е Ultra Marathon du Mont Blanc, който има общо 10 040 метра надморска височина в Алпите.

Ултра по-трудно ли е от маратона?

Думата ултра се отнася за разстоянието, а не за трудност. Ултрамаратонът по своята същност е труден, но не по-труден по същество от маратон или друго разстояние. Хората, които не бягат, често смятат, че ултрамаратонът е „следващата стъпка“ за бегачите, които търсят ново предизвикателство. Търсенето на по-бързо време е също толкова предизвикателно, колкото търсенето на по-голямо разстояние.

И двете могат да бъдат по-трудни от другите – зависи от бегача.

Бягането в планината не е лесно, но не винаги трябва да е трудно. Това е една от онези дисциплини, които са едновременно вдъхновяващи и провокативни. Бягането нагоре може да бъде много предизвикателство, но веднъж стъпили на върха, вие получавате най-добрите гледки, чист въздух и несравнимо чувство за успех.

5 съвета за планинско бягане

  • Силовите тренировки ще помогнат на всички бегачи, но особено на тези, които правят много бягане нагоре и надолу. Намерете добър режим, който да включите в тренировъчната си програма.
  • Не винаги става дума за бягане. Добавете малко пешеходен туризъм в тренировката си, за да станете по-ефективни при изкачване.
  • Включете интервали от хълмове, както нагоре, така и надолу, във вашето обучение, за да станете по-компетентни в двете дисциплини.
  • При спускане се стремете да държите тялото си правилна позиция.
  • Няма хълм? Няма проблем. Бъдете креативни. Бягащи пътеки и гуми ще свършат работа за тренировка нагоре. Скалистите пътеки или всеки неравен терен могат да ви помогнат да се подготвите за технични спускания.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.