Ефектът „Уимбълдън“

Как глобална надпревара като тенис турнир от подобен ранг може да повлияе на икономиката?

0
 

Сподели

Shares

В разгара на може би най-легендарния турнир от Големия шлем, нека поговорим за спортната етика, за великите спортсмени и за това, как глобална надпревара като тенис турнир от подобен ранг може да повлияе на икономиката. Че между двете има пряка взаимовръзка е ясно, но можем ли да говорим чак за „ефектът Уимбълдън“. Оказва се, че да. Но нека първо за почнем с една интересна новина

Тенис на корт
снимка: John Fornander, Unsplash

Превръща ли се Уимбълдън в джентълменски турнир

Има спад в броя на глобите на играчи на Уимбълдън през 2023 г. в сравнение със същия период на миналогодишния турнир, според последните данни на All England Lawn Tennis Club. Това може да ви звучи странно, но в света на топ спорта поведението на играчите се следи много, много внимателно. Затова казваме направо, че тази новина по-скоро радва. Разбира се, няма как да прескочим факта, и че през първата седмица на тазгодишното първенство бяха изречени нецензурни думи, както и бяха повредени ракети или екипировка. Обаче нарушенията достигнаха само една трета от глобите за лошо поведение, които белязаха турнира през същия период през 2022 г. През първата седмица имаше пет глоби за мъже на сингъл на обща стойност $15 000, докато за същия период на миналата година играчите са извършили 16 нарушения на обща стойност $66 500. Сред тях неспортсменското поведение е най-често срещаното нарушение, следвано от нецензурни думи и злоупотреба с ракети и оборудване.

Тенис на корт
снимка: @airpartner, Twitter

Защо всъщност е важно това? Големите звезди са не само идоли, те са и модели на подражание. Техните жестове, емоции и маниери се копират от армиите почитатели. И нещо повече, феновете на спорта търсят места като https://zalagania-online.com/bet365-bonus-kod, където могат да комбинират любовта си към даден спортист с желанието да покажат и своите умения да прогнозират.

Досега организаторите на Уимбълдън се противопоставяха на проучванията, които показват, че злоупотребата с асистенти на състезанията е проблем. Миналата година Ник Кирьос – отсъстващ тази година поради контузия – получи глоби, след като нарече една жена съдия „най-лошата, която съм виждал“. Той също така се изплю по посока на фен, който според него постоянно го „благославял“ по време на мач от първия кръг.

Раджеш Рай – фен, който следи мачовете с 16-годишната си дъщеря, казва, че играчите са модели за подражание и тяхното поведение на корта ще повлияе на младите играчи, които тепърва прохождат. „Всъщност тенисът е по-скоро джентълменска игра, това не е футболна игра, тук не виждате всички тези грубости“, каза Рай.

Ефектът Умбълдън – какво всъщност означава това?

Ефектът на Уимбълдън е термин, който има британско-японски поризход и фактически означава сравняването на тенис славата на шампионата на Уимбълдън с икономическия успех на индустриите на финансовите услуги на Обединеното кралство – особено тези, групирани в Лондонското сити. Смисълът на аналогията е, че национална и международна институция като Уимбълдън може да бъде много успешна въпреки липсата на силна местна конкуренция, тъй като в съвременния тенис Великобритания е дала много малко шампиони на Уимбълдън. Само Ан Джоунс, Вирджиния Уейд и Анди Мъри печелят турнира.

Какво да кажем за манията на феновете?

Един от най-странните сувенири, с който можете да си тръгнете от турнира е… татуировка Уимбълдън. Студията, които са в близост до комплекса отбелязват огромен ръст в турнирните дни. Безплатни напитки и огромни монитори за следене на мачовете на живо са само малка част от екстрите за всеки клиент.
„Имахме купища клиенти отвсякъде – фен от Китай каза, че иска татуировка на Уимбълдън – кръстосаните тенис ракети“, казва съсобственикът на Wimbledon Tattoo Studio Джак Макголдрик. Вероятното увеличение на клиентите е 300 до 400% по отношение на останалата част от годината.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.