Подводен свят

0


Дата на събитието: 10.06.2011

Сподели

Shares

Totally Wet - изложба подводна фотография

Знаем, че мнозина от вас са изкушени от гмуркането и подводния живот – нещо супер зарибяващо и уникално в своята необятност. За съжаление да си част от нещата, които се случват на дъното на морето не е достъпно за всеки, затова пък за тези, които веднъж са се докоснали до тази магия е трудно да “излязат на повърхността”.

Именно с такъв човек си имаме работа, когато става дума за Totally Wet – изложба, изцяло посветена на подводната фотография. Авторката Мария Радославова е единствената жена – технчески водолаз в България, и освен това и прекрасен художник.

Totally Wet ще се проведе между 10 юни и 30 юни в кафе-галерия “Генералът раздава шоколад” в София. Името на галерията не е подвеждащо – настина ще има шоколад. Ако и това не ти е достатъчно да се зарибиш, тогава нека ти кажем, че част от приходите от изложбата ще бъдат дарени на Международната природозащитна организация WWF в България. Същите пичове, които организират “Часът на Земята” и куп друг еко инциативи всяка година.

Мария е художник и дизайнер по професия, но от няколко години активно се занимава с гмуркане и снимане на подводния свят. В изложбата ще бъдат представени петнадесет фотографии, селектирани сред хилядите, направени от Мария Радославова през последните шест години в различни краища на света. Всяка от тях разказва ункална история, до която се е докоснал единствено авторът. Именно сега е един от тези редки моменти, в които и ти можеш да станеш част от невероятното преживяване и да видиш какво има “отдолу”.

Много от кадрите са заснети на труднодостъпни места, където дори и зарибени гмуркачи не са стъпвали. Ключът към разбрането на тези кадри, както споменахме е, че Мария е сертифициран технически водолаз и има квалификацията да достигне до такива места. А техническото гмуркане се отличава от любителското не само по смесите за дишане, но и по възможностите за достъп под водата. Техническите водолази могат да се гмуркат под „покрити места” като потънали кораби, пещери, подводни галерии, както и да слизат на по-големи дълбочини. Точно такива спиращи дъха картини очаквай от 10-ти юни!

Не забравяй, че снимките, включени в изложбата, ще бъдат обявени за продажба, а част от приходите ще бъдат дарени на Международната природозащитна организация WWF. Така че ако се изкефиш ненормално много на някой кадър, няма никакъв проблем да си го отнесеш вкъщи, като в същото време помагаш и за опазването на природата по света и особено у нас.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.