Пробив в ядрения синтез може да означава „почти неограничена енергия“

Изследователите са успели да освободят повече енергия, отколкото са вложили в процеса по ядрен синтез

0
 

Сподели

Shares
Националната лаборатория "Lawrence Livermore" в Калифорния
Националната лаборатория „Lawrence Livermore“ в Калифорния / снимка: Lawrence-Livermore-National-Laboratory

Американски учени съобщават за пробив в ядрения синтез, при който са постигнали чиста енергийна печалба. Те са направили пробив в стремежа си да отключат „почти неограничен, безопасен, чист“ източник на енергия: получили са повече енергия от реакция на ядрен синтез, отколкото са вложили.

Ядрен синтез и ядрено делене са различни видове реакции, които отделят енергия поради наличието на мощни атомни връзки между частици, намиращи се в ядрото. При реакциите на делене атомните ядра се разцепват, вместо да се съединяват, при което се освобождават големи количества енергия. Обратно, сливането се получава, когато два или повече по-малки атома се съединяват, създавайки по-голям и по-тежък атом.

Ядреният синтез включва разбиване заедно на леки елементи като водород, за да се образуват по-тежки елементи, освобождавайки по време на процеса огромен изблик на енергия. Подходът е подобен на процеса, който поражда топлината и светлината на слънцето и други звезди. Ето защо е приветстван като притежаващ огромен потенциал, като устойчив енергиен източник с ниско съдържание на въглерод. Слънцето генерира енергията си чрез подобен процес, като всяка секунда слива водородни ядра в хелий в огромни количества.

Изследователите от Националната лаборатория „Lawrence Livermore“ в Калифорния съобщават данни, че са произвели 2,5 мегаджаула енергия по време на експеримент, в който са били вложени 2,1 мегаджаула – това осигурява 120% нетно производство на енергия или ръст от 20%.

Да се постигне нетна печалба на енергия от ядрен синтез е  постижение, към което областта се стреми от началото на 50-те години на миналия век. Ето защо се очаква този успешен експеримент да бъде стъпка напред за възобновяемата енергия.

За постигането на този успешен резултат от ядрен синтез, учените са използвали най-големия лазер в света, върху гранула от водородна плазма, за да създадат реакция на синтез.

От съобщенията на министъра на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм и заместник-министъра на ядрената сигурност на САЩ Джил Хруби, става ясно, че се очаква официално изявление за експеримента във вторник, 20 декември.

Ако се докаже, че ядреният синтез е по-безопасен и по-чист от енергията от ядрено делене, като същевременно произвежда подобна продукция, тогава той вероятно ще бъде разглеждан като най-доброто налично решение в областта на ядрената енергия.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.