Републикански шампионат по боулдър катерене

0
 

Сподели

Shares
Държавно първенство боулдър 2016
Снимка: Яне Голев

Всяка генерация си има своя звезден миг. Бяхме свикнали да гледаме все едни и същи лица по подиумите в катеренето при големите. Да наистина, в катеренето категориите на трудност се постигат с много труд и постоянство, както при музикантите виртуози. Oставиш ли еспадрилите задълго на пирона, всичко трябва да се гради отначало. Или почти.

Невероятното семейство Петя и Калин Гърбови, Васил Киров от СК „Алтиус“ и треньорският щаб в НСА около Станимир Желязков, през последните 5-6 години направиха много, за да се върне интригата в катеренето. Голяма беше заслугата и на компании като Walltopia, които вдигнаха летвата в залите за катерене и като концепция, и като визия.

В залата за катерене влязоха стотици нови хора, които не познават историята на българския алпинизъм и катерене, хора, които търсят забавление и нови предизвикателства и за себе си, и за децата си.

Държавно първенство боулдър 2016
Снимка: Яне Голев

Макар и трудно, Федерацията по алпинизъм с много постоянство успя да защити работата в националния отбор и да привлече спонсори.

Вятърът на промяната се усети още през 2015 г., когато Петър Иванов, тогава на 14, постигна практически най-добрите постижения изобщо в българското спортно катерене в Европа. Дея Христова, тогава 11-годишна, стигна до 3-то място в шампионата при жените.

Този 11 юни ще остане паметен с призовите първи места на двете ни надежди – Петър Иванов и Кристина Ангелова. Успехът на Петър – 3 изкачени боулдъра от 4 на финала беше още по-впечатляващ, предвид сериозната контузия, която го мъчи. Ина пък, не остави никакво съмнение в своето превъзходство при дамите и показа завидна концентрация и мотивация. Напомни ни, че катеренето може да прилича и на игра. Само големите го могат.

Държавно първенство боулдър 2016
Снимка: Яне Голев

Специални думи на признание заслужават съдиите откриватели – Калин Гърбов и Антони Митов, както и цялостно организацията на състезанието в Боулдърленд. И разбира се спонсорите – Walltopia, North Face, магазини BaseCamp и магазини Стената, които май не са пропускали републикански шампионат като спонсори през последните 10-15 години.

Да пожелаем на Петър Иванов от „Алтиус“ попътен вятър, за да защити титлата си при юношите в Европа.

Държавно първенство боулдър 2016
Снимка: Яне Голев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.