27 август: Празник на туризма

Всяка година в неделя, най-близката до 27 август, хиляди почитатели на планината се изкачват на Черни връх

0
 

Сподели

Shares

Няма друг връх у нас, който да е така тясно свързан с историята и развитието на туристическото ни движение, както Черни връх, защото именно там, на 27 август 1895 г. по призива на Алеко Константинов се изкачват 300 души и дават началото на организираното туристическо движение у нас.

27 август 1895 г. на Черни връх

Петвековното турско робство забавя развитието на България във всички сфери на обществения, политически и културен живот. Поради това спортната и туристическата ни дейност прави първите си стъпки много по-късно от другите страни на Западна Европа. Едва след Освобождението, когато и някои по-будни наши младежи, получили възможност за пътуване или обучение извън страната, правят първите плахи стъпки в това отношение.

Първите хора, които ходят в планината с цел туризъм, са Иван Вазов и Алеко Константинов, които с малцина свои приятели правят разходки най-вече в района на Драгалевци. Значително по-сериозен се оказва един излет на Алеко Константинов до Черни връх от 11 до 14 юли 1889 г., когато той създава приятелска група за туризъм „Урвич клуб”. Тъй като този клуб просъществува само няколко години, Алеко замисля нещо по-голямо. На 22 август 1895 г. той написва историческата си покана до любителите на планината да се изкачат на 27 август на витошкия първенец Черни връх, където точно в 12 часа да се учреди Клуб на българските туристи. Поканата е отпечатана на страниците на в. „Знаме”, бр. 99 от 23 август 1895 г.

Черни връх
Снимка: Александър Кръстев via Wikimedia Commons

На уречената дата пред Народния театър „Иван Вазов” се събират стотици любители на планината, които лично Алеко повежда към Черни връх. А когато на самия връх на белите листове се подписват 300 души, Алеко е изумен и много щастлив, което става причина той да напише знаменития си фейлетон „Невероятно, но факт – 300 души на Черни връх”. Няма точни сведения дали точно тогава и по този повод Алеко получава второто си много популярно име „Щастливеца”.

На върха времето рязко се влошава, но когато при по-спокойна атмосфера в София се обработва списъкът, става ясно, че тези 300 подписали се като учредители на първия в България и на Балканите Клуб на туристите са били хора, родени в 77 населени места в страната, представляващи 38 професии. За първи председател на Клуба е избран Иван Вазов, но истинският двигател на новата организация се явява самият Алеко Константинов. Жалко, че само две години по-късно – на 11 май 1897 г., на 8 км от Пазарджик по пътя за гр. Пещера той пада убит от засада. Загубата за туристическото движение и за Клуба е голяма. Дейността почти замира. Това дава основание на група от 7 негови членове, които на 29 юли 1899 г. при един излет до Княжево, решават в памет на Алеко да основат туристическо дружество в София.

Изглед към Черни връх, 1932 г.

Само месец след това на 31 август се свиква Общо събрание, на което е приет уставът и му е дадено името Първо българско туристическо дружество „Алеко Константинов. В следващите години едно след друго започват да никнат нови дружества – в Свищов, което също получава името на своя съгражданин „Алеко Константинов”. Следват подобни дружества в Нова Загора, Видин, Враца, Хасково, Плевен, Пловдив, за да достигнат до началото на Втората световна война до 181 дружества в 169 населени места и още 5 такива в Македония (сега Северна Македония).

Под влияние на възрастните туристи, на 28 април 1908 г. в Русе пет ученици от II прогимназиален клас, начело с Хелмут Брокс, основават своя туристическа сбирка под името „Геолог”, която три години по-късно /30 ноември 1911 г./ се преименува в туристическо дружество „Дунав”, а след още две години /25 март 1913 г./ става  Юношески туристически съюз /ЮТС/. Неговата дейност много бързо се разраства, за да задмине към 1940 г. дори дейността на възрастните туристи и да създаде 240 свои дружества в 224 населени места.

Черни връх

Двете организации не след дълго започват да издават и свои печатни издания – „Български турист” за възрастните и „Млад турист” и „Организатор” за младежите. Втората световна война за кратко спира дейността на двете туристически организации, а след войната по примера на Съветския съюз туристическото движение, както и целият ни обществено-политически живот тръгва по нов път.

Датата 27 август е обявена за празник на туризма, а всяка неделя най-близката  до 27 август, хиляди почитатели на планината се изкачват на витошкия първенец Черни връх, за да отдадат почит и уважение на тези, които поставиха началото.

От Железница до Черни връх
Снимка: Михаела Стоянова

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.