Проектират 56-метров катамаран за борба с пластмасовото замърсяване в открити води

До 2024 г. той може да се превърне в работещ прототип

0
 

Сподели

Shares
Снимка: The SeaCleaners

Френската неправителствена организация The Sea Cleaners представи първия в света „плаващ завод“ за събиране и рециклиране на пластмасови отпадъци в моретата и океаните. Според статистиката, 17 тона пластмаса попада в океана всяка минута.

Идеята е на Иван Бурньон, известен ветротроходец и председател на The Sea Cleaners, който често докато участва в надпревари в открити води, бива „съботиран“ от плаващи  пластмасови отпадъци. След три години проектът му за намаляване и цялостното изчистване на пластмасата от моретата и  океани,  вече е в действие.

Снимка: sourceofchange.spadel.com

Катаманът носещ името МАНТА (MANTA) е с дължина 56 м, над 46 м ширина и тежи близо 2000 тона. Създателите му предвиждат, че ще може да излиза в открити води 250 дни в годината и да събира 5000 до 10 000 тона пластмаса годишно. Това е между един и два тона отпадъци на всеки час, а 300 или 400 такива лодки ще могат да почистят и рециклират една трета от замърсяването в света.

Той ще бъде първият съд в света способен да обработва 100% от пластмасовите отпадъци събрани при плаване. Огромната лодка ще се задвижва от хибридна система – комбинация от 1500 кв. м ветрилна мощ и електрически двигатели. Електричеството ще се произвежда от две вятърни турбини, хидрогенератори и фотовалтаици, което означава, че в 75% от времето, в което се движи, катамаранът ще го прави автономно.

ВИЖТЕ: Океан от пластмаса

Предвижда се МАНТА да плава основно във водите на Тихия океан, тъй като там проблемът със замърсяването е най-голям, а изследователски екип ще следи за статистиката, проблемите и тяхното решаване в открити води.

Снимка: The SeaCleaners

„Трябваше да бием алармата преди 30 години. Надяваме се, че след този катамаран, ще има още 100 лодки, които да започнат да отстраняват част от този проблем.“ казва Бурньон.

Очаква се всяка лодка да струва 30 милиона евро, а МАНТА да се финансира от частни дарения.

Повече за системите и бъдещата работа на гигансткия катамаран, вижте във видеото:

ВИЖТЕ:Ядящ пластмасата суперензим ще се бори с еко катастрофите

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.