Опасна екипировка?

2
 

Сподели

Shares

Помислете за най-страшните източници на замърсяване на околната среда (и онези, които силно вредят на здравето на човека) и изброете наум онези, за които се сещате.

Моторни превозни средства, петролни станции, горене на отпадъци, промишлени предприятия… Какво ще кажете за аутдор екипировка?

Екипировка
Снимка: indefinetlywild

Според изследване, направено от Грийнпийс, любимата ни водо- и ветроустойчива екипировка съдържа химикали, които застрашават чистотата на въздуха, водата и храната и могат да доведат до нарушения в имунната система и здравето на човека.

От организацията изследвали 40 продукта на известни (дори култови) марки, които произвеждат екипировка за приключения и които са се развили около идеята за опазване и респект към природата. Оказало се, че 36 от тях съдържат химикалите PFC, които „нараняват” директно природата ни, веднъж щом влезнат в досег с нея. А това става при производството на екипировката ни.

Химикали в екипировката.
Снимка: just-style

PFC са химикали, създадени от човека, които в производството на екипировка се използват, за да станат материите по-здрави и устойчиви на различни промени във времето. Естествено те не присъстват никъде в природата и единствената причина да ги има сме ние – хората. Те правят якетата, палатките ни, раниците, обувките ни водоустойчиви и с дълъг живот. „Унищожението” им е изключително трудно, което помага на екипировката ни да издържи здрава в продължение на години, но веднъж „изпуснати” в природата, могат да останат да „живеят” там стотици години.

Освен това, молекулите на химикала се разпространяват много лесно – освен, когато се правят, екипировките „изпускат” PFC и когато ги перем или ги изхвърлим. Изследователи на Грийнпийс взимат проби от различни отдалечени и диви места в природата и откриват следи от химикала в планински езера и водни обекти, в планински сняг и ледове. PFC химикали са откривани дори в черния дроб на бели мечки и човешката кръв.

Планина
Снимка: lifegate

Когато попаднат в човешкото тяло, опасните химикали отслабват имунната система, повлияват лошо на репродуктивните функции на организма, а някои от съединенията им са дори и канцерогенни. Можем да ги „приемем”, ако пием замърсена вода, храним се с храна, съдържаща PFC или живеем на място, където въздухът или фините прахови частици съдържат химикалите.

Докладът на Грийнпийс

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Тука вече зелени и еколози да си гледат работата, и да не бутат устойчивостта на екипировката или пък да и начисляват някакви екотакси. Въобще такива статии ги намирам за вредни. Много по вредни от каквито и да било синтетики в екипировката. Да дерем животни не е добре, да носим синтетики не е добре, какво ще кажат еколозите ако ходим голи.

  2. Еeми, като цяло, текстилната индустрия е една от най-замърсяващите и най-вредните околната среда :) От там нататък, всичко е една голяма подробност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.