Излез от рамката: Стефан Стефанов от Panic Frame and Travel

Представяме ти Panic Frame and Travel – туристическа агенция за каквато бас ловим, че не си чувал. И ние не бяхме.

0
 

Сподели

Shares
Panic Frame and Travel
Годафос, Исландия: наричан „Водопад на боговете” Снимка: © Panic Frame and Travel

Кемпер приключения по живописни маршрути дълбоко в планината, хайкинг сред неземни гледки, къмпинг с вечеря под звездите, закуска в пещера, спускане с рапел по водопад, експедиции до най-дивите кътчета на Земята, любопитни срещи с коренни народи… Подобни бягства от реалността организира Panic Frame and Travel, една различна туристическа агенция, която ще те отведе възможно най-близо до природата в най-чистата ѝ форма. Един необичаен туроператор или по-точно приключенска общност от авантюристи с отношение към природата, жадни за един различен прочит на понятието „пътешествие“.

Разговорът ни със Стефан Стефанов, един от основателите на Panic Frame and Travel, започва с уговорката от негова страна, че не го бива много-много в приказките – предпочита преживяното да разказва само за себе си. Но още щом натискаме червената слушалка и разговорът ни приключва, ни обзема паническия порив да натъпчем раниците и да се впуснем в някое от приключенията, които Panic Frame са ни забъркали за сезона.

В началото бе…езикът на трола

Още си спомням как като ученик в механотехникума в Шумен в час по музика съвсем случайно ми попадна едно издание на National Geographic, в което за пръв път видях снимка на Тролтунга (от норвежки “Езикът на трола”, б.а.)  – стърчащата над езерото Рингедалсватнет скала, издигаща се на 1100м надморска височина, на ръба, на която всеки посетил Норвегия иска да се снима. Тогава си обещах, че на всяка цена някой ден ще стигна до това място. Минаха години, живях в Кипър, в Англия, в Швейцария… докато отново случайно попаднах на същата снимка в интернет и почувствах, че вече е дошло времето да посетя Норвегия. Така пристигнах тук през 2013г. Оттогава досега не мога да си тръгна, хаха.

Panic Frame
На върха на езика, един от най-фотогеничните спотове в Северна Европа (Снимка: © Panic Frame)
Дивото зове

Panic Frame and Travel се зароди като идея в главата ми, след като дълго време търсих българска травъл агенция, която предлага микс от различни активности и приключения, екстремни преживявания и силни емоции, но подобна услуга така и не намирах. Опознавайки все по-добре Норвегия, ми се искаше пътешествениците да видят много повече от това, което тя има да предложи. Повечето българи, идващи тук, обикалят самостоятелно с автомобили и губят много време в лутане и организация. Други пък дават щури пари, за да се включат в автобусни екскурзии, които ги извозват от хотел до хотел, без да им дадат възможност да изпитат същинската магия на Норвегия – къмпизните, риболова, хайкинга, суровата природа, мистичните пейзажи, причудливите фиорди, отвесните скали с остри върхове и гръмогласните водопади.

Исках да обединя всички тези богатства в един тип изживяване, което съществуваше в представите ми и което до този момент не успявах да открия сред българските травъл агенции.

Panic Frame and Travel
„Пътят на троловете“, един от най-живописните райони в Норвегия (Снимка: © Panic Frame and Travel)
Приятно ми е, дронът!
Александър Вандов Panic Frame
Александър Вандов, co-founder на Panic Frame and Travel (снимка: © Panic Frame)

По същото време се запознах с Александър Вандов – другата половина на Panic Frame. Ако приемем, че аз съм „човекът-идея“, то Алекс е „човекът-план“ или активният организатор, координатор и двигател на всички наши проекти. Свързаха ни дроновете, с които и двамата правехме приключенски снимки в различни точки по света. Общувахме основно в интернет, за да си обменяме информация за снимачна техника. Един ден поканих Алекс на гости в Норвегия, където живея от години, за да му покажа някои наистина невероятни места, които вече познавах. Честно казано не очаквах, че ще се впусне в подобно налудничаво приключение, но го направи без да се замисли, хаха. Щом пристигна в Норвегия, му споделих идеята си да започнем да организираме кемпер трипове, които като за начало планирах да се случват само в Норвегия. Така, почти на майтап през есента на 2018г., заснехме първия си рекламен клип „Норвегия: земята на фиордите, троловете и викингите“.

Живей по норвежки, живей по исландски

След като пуснахме рекламния клип за Норвегия за екскурзията се записаха само двама човека. Докато чакахме групата да се запълни, доста хора започнаха да изпращат запитвания за Исландия. И аз, и Алекс имахме опит в пътешестването, къмпингуването, готвенето и снимането, но дотогава не бяхме мислили за Исландия като дестинация, която да посетим с клиенти. Все пак решихме да опитаме. Оказа се, че групата за Исландия се запълни доста по-бързо от тази за Норвегия. Може би това се дължи на мнението на мнозина, че Исландия е по-интересната дестинация от двете, но според мен зависи какво търсиш.

Норвегия е изключително зелена, впечатляваща с природата си и изобилна на живописни гледки, магични долини и мистични пейзажи.

За хора, които очакват стандартен роуд трип със забележителности, вероятно Исландия е правилното място. Но за тези, които търсят диво къмпингуване, хайкинг и риболов, Норвегия е дестинацията, която ще плени сърцата им завинаги.

Panic Frame
Под звездното норвежко небе (Снимка: ©Panic Frame)

Опитваме се да покажем възможно най-автентично всяка дестинация, до която пътуваме: ако се намираме в Исландия например, наблягаме повече на емоцията от самото пътуване и живота в кемперите. В тази наистина фантастична страна на хората им стига да излязат от кемпера и просто да замръзнат пред смайващите гледки. В същото време Норвегия предразполага повече за активности като див огън, диво къмпингуване, риболов. Затова, когато сме в Норвегия наблягаме повече на самото преживяване.

Като човек, който е бил в почти всички европейски страни, и двете дестинации не спират да ме изумяват. И двете страни са изключително красиви, като същевременно са много различни. За да ги визуализираме, нека ги сравним с филми:

За мен Норвегия е „Властелинът на пръстените“, а Исландия е „Star Wars“.

Douglas Super DC 3 Panic Frame
Сюрреалистична Исландия: Останки от самолета Douglas Super DC 3, разбил се в Sólheimasandur през 1973г. (Снимка: © Panic Frame)
Посланието
Panic Frame Iceland
Исландия отвисоко (Снимка: © Panic Frame)

Мисията ни е да изкараме хората от рамката на ежедневието, за да им покажем, че извън нея има и един друг свят, за който може би са забравили. И който сме убедени, че ужасно ще им хареса. За пръв път разбрахме, че сме на правилен път, когато хората, които дошли като непознати, към края на пътешествиетно ни с кемпери в Исландия плакаха един за друг. Оказа се, че за определен отрязък време се сближаваме, превръщаме в едно семейство, в една общност, в която всеки допринася с част от себе си и емоциите си. Някои клиенти, включващи се за първи път в наша екскурзия, са крайно скептични. Но още след първото пътешествие започват да гледат на изживяването, което предлагаме, с други очи. Почти всички се връщат отново и отново за още приключения.

Panic Frame Вестрахорн Vestrahorn Mountain
Исландия, планината Вестрахорн: драматични гледки и същниски рай за фотографите (Снимка: © Panic Frame)

Искаме да покажем на всички, че има начини за излизане от рамката. Че съществуват непознати къмпинзи и невиждани места, които трудно ще открият с друга агенция. Просто защото някои от тези локации дори не съществуват на Google Maps, хаха.

Борим се за това все повече хора да се върнат към авантюристичната си природа. И с общи усилия се стремим да ги изкараме от рамката на ежедневното. С годините хората масово сякаш загубиха приключенския си дух, заради който влизаха в ролята на „нещотърсачи“ – впускаха се в откриване и изучаване на света около нас.

Имаме все повече претенции и очакваме да ни се случва все повече, но ако може да е на готово. Същевременно никога не сме щастливи, когато го получим. А всъщност щастието се състои в преживяното, дори то да е некомфортно, стига да е споделено с други хора.

Panic Frame Norway
На път към глетчера Briksdalsbreen, Норвегия (Снимка: ©Panic Frame)
Дивото – новият лукс

Туризмът в България леко изостава във всяко отношение. В тази връзка наша мисия е да вкараме глътка свежест в родния туризъм. Докато на Запад хората вече са се наситили на круизи и скъпи почивки, при нас средната класа все още придобива самочувствието, че може да си позволи луксозна екскурзия и съответно продължава да търси комфорт и показност.

Ще трябва още малко време, за да придобием съзнанието, че вече не луксът е скъп, а дивото е скъпо.

Panic Frame Bohol
О-в Бохол, Филипини (Снимка: © Panic Frame)

Ще дам пример с това, че на Филипините пакет, включващ див огън на далечен, самотен остров, където няма други хора, струва няколко пъти повече отколкото пакет тип „island hopping“ в комерсиалната част в района Ел Нидо. Друг пример е, че наемът на кемперите, които наемаме за пътешествията ни в Норвегия и Исланидя, се е качил с хиляда евро само за една година. Сами може да си направим извода, че за да бъдем сами в дивата природа и да се почувстваме като откриватели, трябва да заплатим доста повече, отколкото в all inclusive хотел.

Panic Frame Philippines
О-в Онук, Филипини: освен лицето на Севера, Panic Frame ще ти покаже далечни, непокътнати острови, скрити лагуни и безкрайни пясъчни заливи (Снимка: © Panic Frame).
На есен с песен…през пустинята

В началото на октомври сме заформили едно епично 10-дневно пътешествие из Намибия, известна с природните си контрасти. Страната, в която най-старата пустиня в света се среща с океана. С конвой от девет джипа, които ще бъдат шофирани от едни от най-популярните фотографи, екстремни спортисти, видеографи и блогъри на България, ще препускаме през някои от най-големите национални паркове на Африка и червените пясъчни дюни на неопитомената земя. Ще наблюдаваме диви животни, ще се насладим на скалното изкуство и ще се срещнем с племето Дамара отблизо. Ще прелитаме с парапланер над сюрреалистични пейзажи. Ще танцуваме, ще пеем и ще спим под обсипаното със звезди африканско небе в палатки, опънати директно на покривите на колите. Това ще е първото по рода си пътешествие из необятната шир на Намибия, в което ще се включат интересни авторитети, за да влязат в ролята на гидове и да предадат опита си в различни сфери на участниците в екскурзията.

Panic Frame Panic Storm
През октомври: съвършено приключение, събрано в една дума: Намибия (01 -12.10.2020)

Гидове ще бъдат: рекордьорът по акропарапланеризъм Весо Овчаров, фотографът Димитър Карниколов, създателката на блога Life bites Радостина Ганева, Влади Герасимов от Go Guide, създателката на блога Coconut Stories Красимира Илиева и кайтсърфистката Ели Димитрова. Всеки един от тях ще отговаря за различни активности с цел покачване на адреналина и забавлението. А всички случки и преживявания ще бъдат документирани в кадри, блогове и влогове, както и специално събитие, организирано след завръщането на групата в България. Идеята е по този начин емоцията да продължи да живее и след края на екскурзията.

Мечтана дестинация

Голямата ни мечта винаги е била Венецуела и особено Angel Falls (Анхел или Керепакупай меру), най-високият водопад на Земята. Експедицията дотам ще се случи в началото на ноември и ще представлява „дебютът“ ни в Южна Америка, която ще посетим за пръв път. Планирали сме спускане с рапели по левия фланг на водопада, трекинг в най-дивите кътчета на Венецуела, плаване по реките Churun и Carrao и среща с индианското племе Пемон. Приготвили сме едно наистина вълнуващо пътешествие към едни от най-девствените кътчета на планетата.

Venecuela Angel Falls
Angel Falls, Венецуела: най-високият водопад в света, скрит в трудно достъпния национален парк „Канайма“

Без паника: приключенията не свършват дотук. Всички дестинации на Panic Frame може да разгледаш тук.

И още…

PFT_LOGO_FINAL (1)
Лого © Panic Frame

Докато Стефан Стефанов е човекът с идеите, сиреч креативното лице зад Panic Frame, Алекс Вандов е този, който превръща намеренията в реалност. Но семейството на Panic Frame е по-голямо, отколкото си мислиш. Останалите лица, замесени в проекта са: Красимира Илиева – един от копирайтърите на Panic Frame, гид в експедицията до Намибия и бъдещ гид и съорганизатор на щурите приключения в дивия Тайланд, които се подготвят за 2021г.; Петя и Ана – копирайтърите, които неуморно помагат в подреждането на смелите хрумвания и рошавите мисли и ги превръщат в съдържание за сайта; Живко Йорданов – „човекът-глас“ или гласът зад кадър във всички видеа на Panic Frame; и Веси Ле – момичето от първия клип на Panic Frame и човекът, заснел някои от първите им кадри, пред които сме безмълвни.

Още ли се чудиш? Ние не.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.