Станимир Беломъжев: „За мен природата е щастие, свобода и уважение“

0
 

Сподели

Shares
Станимир Беломъжев
Станимир с пълния си комплект медали от Европейското първенство

Вече ви разказахме за страхотните успехи на ски ориентировача ни Станимир Беломъжев от началото на годината. Броени дни след последното си състезание за сезона – Световното първенство за военни, от което се завърна с нов медал – бронзов на 10 км, 27-годишният Станимир даде специално интервю за „360°“:

Този сезон спечели пълен комплект медали от европейското, два сребърни медала от световното и завърши на първо място в световната ранглиста. Това ли е моментът, в който виждаш резултата от дългогодишния си труд? И какво е чувството да обереш плодовете му?
Да, наистина това е най-силният ми сезон. Трудът, който съм положил през последните 15 години започна да се отплаща. Като имам предвид подготовката, която проведохме тази година и резултатите, които постигнах, мога да кажа, че съм изключително доволен. Все пак ние сме малка страна, с нетолкова големи възможности, и това да завърша първи в световната ранглиста и да съм пред представители на Скандинавието и Русия ме кара да се чувствам много горд и щастлив. Безценно е да видиш уважението и възхищението на конкурентите ти, когато идват да те поздравят след поредния силен резултат. Мисля, че това е причината,която ме мотивира да продължавам да тренирам.

Станимир Беломъжев
Станимир Беломъжев на най-високото стъпало на почетната стълбичка след европейската си титла в спринта.

Как започна да се занимаваш със ски ориентиране?
До 2000 г. моите родители и треньори – Иван и Веска Беломъжеви, се занимаваха с отбора по ски бягане „Хемус“ (Троян) и аз се готвех като ски бегач. Тичах напред–назад покрай по-големите състезатели и това ми беше ежедневието. От родителите си знам, че са ме качили на ски на 2-годишна възраст и в кръга на шегата казват, че по добре съм стоял на ските, отколкото без тях. Имам много победи като ски бегач на държавни и балкански първенства. Първото ми голямо състезание (Държавно първенство) по ски ориентиране беше в Говедарци. Спомням си, че ми беше изключително трудно да се ориентирам, защото скоростта ми на придвижване беше много по-голяма като скиор и не можех да се намеря на картата. Постепенно започнах да участвам всяка година и разбрах, че ски ориентирането много повече ми харесва, защото съчетава в себе си бягането и навигацията, избора на вариант, мисловния процес. И така през 2005 г. в Швейцария станах за първи път европейски и вицеевропейски шампион за юноши, след това през 2008 г. на роден терен, на Широка поляна – двукратен световен младежки шампион и вече знаех, че ски ориентирането е моят спорт и искам да се занимавам с него.

Станимир Беломъжев
Сребро в смесената щафета

„Творческите“ ти планове за догодина?
Засега са насочени към Европейското първенство в Обертилях (Австрия). В ски ориентирането Световното първенство е през година, а Европейското – всяка, така че това е състезанието от най-голямо значение за мен през 2016-а. Ще има и стартове от Световната купа във Финландия, Швеция, Норвегия, Германия и Австрия. Ще се опитам да защитя лидерската позиция в световната ранглиста.

Станимир Беломъжев
С Антония Григорова-Бургова след щафетата

Как един българин успява да побеждава представители на световните сили в зимните спортове?
За да побеждаваш когото и да е в нашия спорт, е необходима изключително продължителна подготовка. Достигането на нивото на световния елит изисква много, много години отдаденост, лишения и работа. Самият факт, че областта на Лилехамер (Норвегия) има около 500-600 км писти за ски бягане, които се подготвят на всеки 2-3 дни, е достатъчно красноречив за разликата в условията и за значението на успехите, които постигаме с баща ми.

Станимир Беломъжев
Стартът на дългата дистанция от Европейското първенство

Кои са най-важните качества, за да бъдеш добър в ски ориентирането?
Трябва да си на „ти“ с „писалките“. Да имаш много добра техника, баланс, пъргавина. Да можеш да се ориентираш и взимаш решение мигновено при избора или промяната на вариант и да бъдеш отдаден с цялото си сърце. Да правиш това, което ти доставя най-голямо удоволствие.

Станимир Беломъжев
Станимир по дългата дистанция на Европейското

Как си с финансирането, разбрахме, че се е налагало баща ти да работи като строител в Норвегия, само за да осигури средства за подготовката ти?
Не знам колко са спортовете в България, които могат да се похвалят с достатъчен бюджет. Финансирането е като цяло отражение на отношението на една страна към спорта. Надявам се, че новото правителство знае и ще промени това. За жалост средствата, предоставени ми от Министерството на спорта, са една трета от необходимите за обезпечаване на подготовката ми и това налага търсене на спонсори. Мисля, че това е най-големият проблем на елитния ни спорт – спортистите да се занимават с мениджърска дейност, а не с това, което трябва да правят.

Станимир Беломъжев
Станимир преминава през последната контролна точка в дългата дистанция на Европейското

Освен ски ориентирането, практикуваш и доста други спортове на открито. Как се съчетават?
Да, много обичам да разнообразявам подготовката си. Голям фен съм на екстремните спортове. Има ли адреналин и физическо натоварване, няма как да не опитам. За съжаление времето, което имам за приключения, е предимно в почивния и подготвителния период от подготовката ми. Иначе планинското колоездене, дългите преходи в планината и ролковите ски са основна част от тренировките ми.

Станимир Беломъжев
Веднага след финала в средната дистанция на Европейското първенство

Какво ти носи контактът с природата?
Тя е всичко за мен. Не мога да си представя живота си без контакта с нея. За мен тя означава щастие, свобода и уважение.

Станимир Беломъжев
Медалистите в спринта на Европейското първенство

Да помечтаем малко – представи си, че ски ориентирането бъде прието в семейството на олимпийските спортове. Кое би избрал тогава – да станеш световен шампион или да участваш на олимпиада като ски ориентировач?
Олимпийската титла е много престижна, но все пак константните резултати се проявяват в ранглистата на годишните състезания, в европейските и световните първенства, които се провеждат на по-кратък период. Но и честно казано това, че на този етап не сме олимпийски спорт със сигурност препятства навлизането на негативни явления в спорта като прекаленото му комерсиализиране и методите за нечестна конкуренция.

Станимир Беломъжев
Станимир метри преди победата си в спринта на Европейското първенство

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.