Морени ли са „Витошките морени“?

Истината за редкия природен феномен

1
 

Сподели

Shares

Сред българското общество упорито властва едно много разпространено заблуждение, свързано с природния феномен „Морените“, които всеки е виждал на Витоша. Това име отдавна се е наложило като официално, но всъщност не отговаря на истината.

Да уточним какво са морени. Те се появяват единствено в резултат на ледникова дейност и представляват нехомогенно натрупани скални останки. Образуват се като следствие от изравяне на дъното на ледникова долина с настъплението на ледника. А също така и от материал, отронен от стените на долината в резултат дейността на ледените кристали.

За разлика от други български планини, като Рила и Пирин, където има явни следи от древни заледявания и дори все още съществуващи микро-ледници, то във Витоша такива изцяло липсват. Там няма никакви циркуси, ледникови езера или остри гребени, образуващи се вследствие на ледниковия натиск. Макар и най-високите върхове на тази планина да са на достатъчна височина, за да са били частично заледени през Плиоцена, то изглежда това е било крайно недостатъчно за да образува спускащите се значително по-ниско (чак до 1000 м височина) „Морени“.

Истински морени в Рила, около Леденото езеро под Мусала

Така въпросните обекти на Витоша всъщност са т. нар. каменни реки и техният произход е различен. Те са огромни струпвания на големи по размер заоблени скали. Облата им форма се дължи на спецификата в структурата и състава на определени видове скали, които под въздействието на влагата, вятъра и температурните амплитуди ерозират чрез сферично изветряне. Обикновено под тези скали продължава да тече вода, която се явява основният скулптор на техните форми. За разлика от морените те са по-стабилно фиксирани, поради което са и по-удобни и безопасни за прекосяване.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Вулкан ли е Витоша и ще изпепели ли лавата ѝ София?

В миналото те са били използвани като строителен материал, най-вече за павиране на софийските улици, но днес вече са защитени и не могат да бъдат ползвани, освен в някои редки случаи, когато със специално разрешение е позволявано да бъдат взимани за скулптурен арт.

Каменна река на Витоша. Снимка: blitz.bg

Докато морени се срещат на много места по света, където е имало заледявания, то каменните реки са далеч по-рядко срещани. Единствените две места на планетата, където могат да бъдат видяни каменни реки са тези на Витоша и тези на Фолклендските острови.

Причината каменните реки толкова често да се бъркат с морени е визуалното сходство помежду им. Както казахме обаче поради липса на каквито и да било следи от ледникова дейност на Витоша, геологията е категорична, че това там не са морени.

ВИЖТЕ ОЩЕ: В царството на вечния мраз: Как са се формирали ледниците?

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Аз съм се разхождал по същите камъни и под връх Преспа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.