Космонавтът Алексей Леонов: Живот в дела и дела във факти

Първият човек , опитал вкуса на открития космос

0
 

Сподели

Shares
Алексей Леонов

На 11 октомври, на 85-годишна възраст, ни напусна Алексей Леонов – първият човек, излизал в открития космос. И тъй като космосът е дори по-високо от Еверест и също толкова дълбок и тъмен, колкото морската бездна, си заслужава, в знак на почит, да хвърлим кратък поглед върху биографията на един от първите негови изследователи…

Алексей Леонов се ражда на 30 май 1934 г. в малкото село Листвянка, на 600 км северно от град Кемерово – осмото по-ред дете. Още от 10-годишен бъдещият космонавт се научава сам да се бори за прехраната си. Първата му работа е да рисува килими, помагайки в тази задача на своя баща. Заплатата му за един килим – два хляба.

Алексей Леонов

Увличайки се едновременно от рисуването и авиацията, първоначално се записва в Рижската художествена академия, но след като разбира, че трябва да чака три години, за да получи общежитие напуска. Така през 1953 г. се озовава в 10-то Военно авиационно училище за начална подготовка за пилоти в град Кременчуг, което завършва успешно 2 години по-късно. Там бъдещият астронавт показа изключителни способности и е изпратен във Висшето военно училище за пилоти-изтребители в град Чугуев, Украйна.

 

Леонов е сред първите кадри, подготвяни за космонавти в СССР, като през март 1960 г. е зачислен към отряда в Центъра за подготовка на космонавти на съветските военновъздушни сили. Тогава попада между първите 20 пилоти, подбрани за полети в космоса. Извършва два такива полета с обща продължителност 7 денонощия и 33 минути.

 

При първия си полет, на 18-19 март 1965 г., излизайки от кораба «Восход-2», той се превръща и в първия човек, опитал вкуса на открития космос. За 12 минути и 9 секунди. Операцията е съпроводена от извънредна ситуация, при която скафандърът му се надува дотолкова, че пречи да се върне обратно в космическия кораб. Той обаче проявява изключителна съобразителност, като изпуска излишното налягане. На връщане пък отказва автоматичната система за ориентация, поради което с колегата му Павел Беляев се налага ръчно да насочват кораба при приземяването.

Алексей Леонов

При втория си полет, на 15-21 юли 1975 г., като командир на екипажа участва в първото скачване на космически кораби, принадлежащи на различни страни – съветския „Союз-19“ и  американския „Аполо 18“. Тогава се състои историческо ръкостискане в космоса, между членовете на двата екипажа – Алексей Леонов и Валерий Кубасов, на борда на руския кораб и Ванс Бранд, Томас Стафорд и Доналд Слейтън, на американския.

През 60-те той е избран и за групата от съветски космонавти, подготвяни за полет до Луната, който обаче така и не се състои. А в периода 1970–1991 г. е заместник-началник на Центъра за подготовка на космонавти.

Алексей Леонов е два пъти герой на СССР, награждаван с ордените «Ленин» и «Червена звезда». Но освен с това, той ще бъде запомнен и като художник на картини с космически тематики (автор е на над 200 творби и 5 албума с репродукции), както и като човек с голямо чувство за хумор и автор на много анекдоти.

Вижте още: Аналогов шок: Навигационният панел на космическите кораби “Восток”

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.