Аналогов шок: Навигационният панел на космическите кораби „Восток“

"Земля в иллюминаторе"

2
 

Сподели

Shares

Навигационното оборудване на "Восток"

Днес е трудно да си представим как бихме стигнали дори до тоалетната без помощта на телефона ни, но някога, много отдавна, са съществували времена, в които хората са се осмелявали да се отправят чак в открития космос само с помощта на аналогова техника. АНАЛОГОВА! Чувате ли саундтрака от “Психо” в ушите си?

За щастие тези дни отдавна са потънали в мрака на далечните епохи, на които принадлежат, а ние спокойно можем да скролнем екрана на цифровото си устройство и да разгледаме как например изглежда отвътре навигационната апаратура на съветските космически кораби от серията “Восток”.

Предупреждаваме ви, това което ще видите може да ви ужаси – там няма нито една платка!

“Восток” е серия многоместни космически кораби, предназначени за полети в околоземна орбита. Програмата има за цел да отработи взаимодействието между екипажите по време на полет, да провери възможностите за работа в открития космос, както и провеждането на редица медицински, биологични и технически експерименти.

Навигационното оборудване на "Восток"

Основните достижения на програмата са първият в света многоместен полет – с трима космонавта на борда, първият в света полет на екипаж без употребата на космически скафандри и първото излизане на човек в открития космос.

От 1964 до 1966 г. са осъществени шест полета преди програмата да бъде закрита. Пет от тях са успешни.

Апаратурата на корабите „Восток“ е създадена с цел да бъде колкото се може по-проста. Маневрата за връщане обратно на земята се извършва от автоматична команда, предавана по радиото от Земята. За хоризонталната ориентация на кораба се използват инфрачервени сензори. Подравняването по оста на орбитата се извършва с използване на звездни и слънчеви датчици за ориентация. Настоящото местоположение на кораба се извършва от прибор, снабден с малък глобус с часовников механизъм, който разполагайки с изходните данни на полета може с относителна точност да определи и мястото на предстоящото приземяване.

Ето на какво са разчитали космонавтите за правилното си позициониране в околоземна орбита:

Навигационното оборудване на "Восток"

Навигационното оборудване на "Восток"

Навигационното оборудване на "Восток"

Навигационното оборудване на "Восток"

Навигационното оборудване на "Восток"

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.