4 интересни факта за паркура

0
 

Сподели

Shares

Няма как да не се впечатлим от способностите на човешкото тяло, особено когато видим някой да практикува паркур. Това е спортът, в чиято същност лежи достигане от едно място до друго, като препятствията по пътя се преодоляват единствено със силата на тялото. Какво още интересно може да научите за паркура, разказваме в следващите 4 факта.

Паркур
Снимка: ldapartners.com

1. Родината на паркура е Франция. Един от пионерите в спорта е Дейвид Бел, който първоначално тренира сам, но след това намира още съмишленици, с които формират групата “Ямакаши”. Момчетата се събират на едно място и тренират заедно. Това се случва в края на 80-те.

Дейвид Бел
Дейвид Бел/photo: screenshot/youtube

2. Името паркур произлиза от френското словосъчетанието parcours du combattant, което в превод означава “прехода на боеца”.

3. Често хората бъркат паркура и фрийръна. Основната разлика между двата спорта е, че във фрийръна се изпълняват акробатични номера, докато в паркура се достига от едно място до друго по най-бърз и ефективен начин.

4. Паркурът става популярен в края на 90-те и началото на новия век. Днес спортът има последователи по цял свят, включително и Афганистан, където няколко момчета се вдъхновяват от спорта и основават първия отбор в страната.

Първият афганистански отбор по паркур
Снимка: © KABUL PARKOUR BOYS/redbull.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.