Еверест се сдоби с метеостанция на 8430 метра

Устройството е част от международен проект за проучване на климатичните промени

0
 

Сподели

Shares
Метеостанция еверест
Снимка: Mark Fisher/National Geographic

Изменението на климата е едно от най-големите предизвикателства на съвремието, затова учени от Националното географско общество на САЩ, в началото на тази година стартираха проекта Perpetual Planet Extreme Expeditions, чрез който да проучат ефектите от глобалното затопляне в планините, тропическите гори и океаните.

Първата международна експедиция, в рамките на този проект, се насочва към Еверест, под ръководството на Пол Майевски, директор на Института по изменение на климата към Университета в Мейн. 

На 16 април, учени от 8 държави пристигат в базовия лагер, където в продължение на 2 месеца изучават животните, растенията и анализират проби от езерните води, ледовете и снега. Един от анализите има за цел да установи нивото на микропластичното замърсяване.

От своя страна метеоролозите в групата инсталират нови устройства на Еверест, които да записват температурата, относителната влажност, налягането, скоростта и посоката на вятъра. Общо са поставени 5 станции, като две от тях са на 7945 и на 8430 метра. Преди това най-високата метеостанция на върха се намираше на 8000 метра.

Високопланинските инструменти за изследване на времето са крайно важни. Само Еверест и няколко други хималайски върхове са достатъчно високи, за да може апаратурата да изследва показателите на Централноазиатското височинно струйно течение – едно от тесните течения с мощни ветрове, които обикалят земното кълбо в горните слоеве на тропосферата. Струйните течения влияят на времето, формирайки урагани, облачност и други явления. 

С климатичните изменения се променят и климатичните условия по света, затова новата апаратура ще помогне на учените да предвидят потенциалните промени и катаклизми. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.