Гмурнете се в най-дълбоката синя дупка

0
 

Сподели

Shares

Някога чудели ли сте се какво е да се спуснете десетки метри под повърхността на океана без акваланг? Вижте видеото по-долу, заснето от гледната точка на датския фрийдайвър Стиг Придс, който ви повежда на невероятно пътешествие в Синята дупка на Дийн – най-дълбоката известна соленоводна синя дупка в света, разположена на Бахамите.

„Когато гмуркането ми върви добре, главата ми е празна“, казва състезателят по свободно гмуркане Придс. „Оставяш се на водата. Нямаш страх от нея.“ Спокойният характер на датчанина си личи и от видеото, което го следва по време на 49-метровото му гмуркане в Синята дупка на Дийн.

Гмурнете се в най-дълбоката синя дупка - Стиг Придс
Стиг Придс. Снимка: Daan Verhoeven

Придс, който понякога задържа дъха си за над 7 минути, докато тренира, ни напомня, че гмуркането, в което го придружаваме, е далеч от рекордите. Всъщност за него то е по-скоро разходка в парка. „Повечето от дълбоките ми гмуркания са на 90-95 м или повече“, казва той. „След 50-метрово гмуркане мога отново да се гмурна по-късно през деня.“ Разбира се, относителната „лекота“ на това гмуркане му позволява да прикрепи GoPro камера на гърдите си, докато се спуска в дълбините, и да бъде следван от фрийдайвинг оператора Дан Верховен.

Гмурнете се в най-дълбоката синя дупка
Синята дупка на Дийн, поглед отгоре. Снимка: Daan Verhoeven

За Придс то може и да е фасулска работа, но на непосветените предлага поглед в един друг свят, в който светлината едва се прокрадва, а водата вече не осигурява плаваемост.

Подготовката да навлезеш в този свят изисква много практика, както и идеално познаване на собственото тяло и реакциите му.„Трябва да познаваш тялото си изключително добре и да имаш пълен контрол върху него“, казва Стиг. „Трябва да си сигурен, че използваш само мускулите, необходими за гмуркането, иначе ще изразходваш ценен кислород.“

ВИЖ ОЩЕ: Инфографика на свободното гмуркане – какво се случва с тялото?

Но кое е най-важното? Съберете много въздух и след това бъдете спокойни. „Колкото по-спокойни сте, толкова по-лесно е всичко.“ След като видяхме това видео, няма как да не му вярваме.

Гмурнете се в най-дълбоката синя дупка - Стиг Придс
Стиг Придс. Снимка: Daan Verhoeven

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.