Момчетата от CF Gravity Sofia за кросфит тренировките и как да станете най-добрата версия на себе си

Що е за дисциплина е кросфита и кой може да го практикува?

0
 

Сподели

Shares

Кросфит манията постепенно навлезе в ежедневието ни, за да ни покаже, че може да поддържаме здрав дух в здраво тяло, без да ни се налага да избираме конкретен спорт. Уникалната комбинация между вдигане на тежести, лека атлетика и гимнастика промени представите ни за активен начин на живот и ни предизвика да обуем маратонките и да се отправим към най-близката зала. 

И понеже сме крайно любопитни да разберем как се случват нещата в тази нова за нас спортна дисциплина, се срещнахме с Ивайло Атанасов и Михаил Руев, основните действащи лица в залата за функционални тренировки Gravity Sofia, които щедро ни споделиха що е то кросфит, ще ни помогне ли да се почувстваме по-добре и кога сме готови за „Кросфит игрите“.

360°: Разкажете ни накратко какво представлява кросфита и каква философия залага в него?

Gravity: Crossfit и функционалните тренировки са програма около постоянно разнообразни, функционални движения, изпълнявани с висока интензивност. Използват се най-ефективните тренировъчни методи от вдигане на тежести, гимнастика и лека атлетика, за да ви помогне да станете най-добрата версия на себе си.

360°: За кого е подходящ този спорт?

Gravity: Програмата сама по себе си включва много движения, за да не се адаптира тялото. Този тип тренировки могат да се адаптират към различното ежедневие на всеки човек, което ги прави идеално приложими за всеки, независимо от опита или възрастта му.

Това, което функционалните и Crossfit тренировки предлагат е възможността за мащабиране на натоварването и интензивността без да се променят самите тренировки. С други думи, ние коригираме стреса върху тялото, за да приспособим човека. Всеки може да участва в една и съща тренировка, но в зависимост от нивото на способностите си ще се мащабира така, че да се получи един и същи резултат без риск от нараняване.

360°: Какво и как да ядем, за да сме в страхотна кросфит форма?

Gravity: Яжте месо и зеленчуци, ядки и семена, плодове, малко нишесте и никаква захар. Дръжте дневния си хранителен прием на нива, които ви позволяват да тренирате, но не и да трупате мазнини.

360°: Има ли негативни страни този фитнес формат?

Gravity: Най-важното е да тренираш при правилния треньор! Ако сте на точното място, няма минус в тренировките. Това наистина ви поставя не само в атлетично тяло и форма, но също така ви помага да изпитате същото, което най-добрите спортисти изпитват, когато се състезават. Личното преживяване на това мислене и пренасянето му в други области на живота си струва болката, през която ще преминете през първите тренировки.

360°: В България провеждат ли се т.нар “кросфит игри” – състезания с различна категория и какво представлят в световен мащаб?

Gravity: Спортистите в Crossfit Games се състезават в тренировки, за които научават дни, часове или минути преди състезанието. Тренировките се състоят предимно от стандартни аеробни движения, вдигане на тежести и гимнастика, както и някои допълнителни елементи на изненада, като препятствия, океанско плуване, тичане в каньон или изкачване на пегборд.

В България такива състезания се провеждат във Варна, Пловдив и от тази година в София. Обикновено има онлайн квалификации за атлетите, а тези които преминат се срещат на открита арена, на двудневно състезание, като в деня преди състезанието се съобщават комплексите.

Обикновено има две или три категории в България. Начинаещи, напреднали и елитни спортисти или само напреднали и елитни. Хубаво е, че спорта се развива бързо и присъстват много чужденци, което вдига допълнително нивото на състезанието.

360°: От колко човека е съставен вашият екип, представете се с няколко думи?

Gravity: Екипът ни за момента е сформиран от няколко човека. Главен треньор, треньор по мобилност, кинезитерапевт и масажист. Малък, но сплотен екип сме. Това което ни откроява е персоналното внимание към всеки, помагащо ни да изграждаме в хората цялостна физическа форма, като еднакво внимание обръщаме на издръжливост, сила, мобилност, изправяне на стойката и възстановяване.

360°: Откога се занимавате с кросфит и с какво ви привлече като спорт?

 Gravity: Занимаваме се от 5-6 години с кросфит, а преди това имаме около 12 години активен спорт зад гърба си. Кросфита е подходящ за всеки човек, има общество, постоянно учиш нови неща, трансформираш тялото си и почваш да правиш неща, които не си подозирал, че ще можеш.

360°: Как решихте да си направите собствена зала? 

 Gravity: Идеята за отварянето на залата се роди в съзнанието ми доста отдавна като в един момент се превърна в мечта, а за осъществяването й трябваше да потърся съмишленици, с които заедно да я реализираме. В това лице видях Мишо. Както и нашите половинки, Веси и Мишер, които нито за миг не се поколебаха да ни бъдат опора и подкрепа и да ни помагат с каквото е нужно.

Преминахме през доста трудности още от самото начало. Намерихме място, което отговаряше на изискванията ни, ремонтирахме го в наш стил и бяхме на финалната права, но… по стечение на обстоятелствата, трябваше да напуснем и да търсим друго помещение. Това не ни отказа и няколко месеца по-късно вече бяхме готови с новата зала и очаквахме откриването!

ВИЖТЕ: Функция от силата: бодибилдинг, кросфит и стрийт фитнес

360°: Защо е важно да пазим връзката си с природата?

Gravity: Връзката ни с природата я има още от самото ни раждане. Това е цялата вселена – естествения, физическия и дори материалния свят. Във времето на нашия забързан и динамичен живот, силно препоръчваме на спортуващите, а и не само, разходки и почивки далеч от града – сред природата на чист въздух, без телефони, без компютри, само вие и заобикалящият ви свят от диви разстения и животинки. Това би помогнало на доста хора да се освободят от стреса, умората и безсънието.

360°: Какво ще кажете на хората, които постоянно си намират извинение, за да не тренират?

 Gravity: За нас тренировките са мисия, това е нашата цел и я следваме. Всичко зависи от това, колко силно желаеш дадено нещо. Ако сам не го поискаш, никой друг не може да ти го даде на сила или да го направи вместо теб. Нека всеки да слуша собственото си тяло, а който желае резултати – бързо в залата за тренировка!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.