Намериха телата на френските алпинисти, които изчезнаха в района на Еверест

Мъжете бяха в неизвестност от 26 октомври, когато последно бяха чути по сателитния телефон

0
 

Сподели

Shares
френски алпинисти
Снимка: © BFMTV

Откриха телата на тримата френски алпинисти, които изчезнаха на 26 октомври в опит да изкачат шестхилядника Мингбо Айгер в Хималаите. Те заминаха на 30 септември в района на Кхумбу, Непал, за да изкачат няколко върха близо до планината Ама Даблам (6814 метра).

Алпинистите Томас Арфи, Луис Пашу и Габриел Милош са били част от експедиция, състояща се от още петима души. Идеята им била да се разделят на две групи и да достигнат различни върхове. Французите са получили разрешение за изкачване на два върха – 6783-метровия връх Хангтега и 6423-метровия връх Чолаце, в района на Еверест, според Kathmandu Post.

френски алпинисти
Снимка:AFP

Телата им бяха открити по обяд на 7 ноември (неделя) от екип на Непалската национална асоциация на планинските водачи на Мингбо Айгер. Според говорителя на непалската полиция Басанта Бахадур Кунвар алпинистите са били пометени от лавина, което е сложило край на живота им. Лошото време затрудни спасителните екипи, а техни членове казаха, че е възможно телата на алпинистите да са заровени под дълбочина сняг, с размерите на пететажна сграда.

френски алпинисти
Снимка: © BFMTV

„Телата ще бъдат докарани в Катманду днес след приключване на документите в Лукла“, каза Кунвар пред dpa- след това ще бъдат изпратени за аутопсии“.

В Непал се наблюдава нарастващ брой туристи и катерачи, след като властите облекчиха ограниченията за влизане в страната, въпреки пандемията от Covid-19.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.