Метеорологичната станция на покрива на света

Изградена е през май 2022 година на Bishop Rock

0
 

Сподели

Shares
Построяване на метеорологичната станция на Еверест
Построяване на метеорологичната станция на Еверест (снимка: NGSPPEVR / Arbindra Khadka)

Свикнали сме да научаваме за проучвателни дейности и изследователски станции в различни точки на света. Не се учудваме дори на това, че на място с екстремни температури като Антарктида има разположени изследователски бази. Малцина обаче може би знаят, че има метеорологичната станция в подножието на Еверест. Трудно е дори да си представим как са занесени частите там, но ето, че една група хора са го направили. Разказваме ви в следващите редове.

Повече от две години след като метеорологичната станция с най-висока надморска височина в света на сушата беше унищожена, екип от шерпи и учени рискува живота си, за да постави нова и подобрена версия на връх Еверест.

Воден от 31-годишния електротехник и планински водач Тензинг Гянзен Шерпa, екипът инсталира новата метеорологична станция на надморска височина от 8 810 метра, само на 39 метра под купола на света.

Този опасен проект беше част от „Експедицията за завръщане към Еверест“ на National Geographic и Rolex през май 2022 г., в организация и сътрудничество с Appalachian State University (САЩ), King’s College London (UK) и няколко департамента и университета в Непал.

Вижте: Еверест: Историята на една невероятна надпревара

Построяване на метеорологичната станция на Еверест
Построяване на метеорологичната станция на Еверест (снимка: NGSPPEVR / Arbindra Khadka)

Предистория

Предишната станция беше разположена на платформа почти 400 метра по-ниско от новата площадка. Това беше първата в историята земна метеорологична станция, поставена над 8000 м от морското равнище. Тя обаче стана жертва на ураганни ветрове и срещна преждевременния си край само седем месеца след инсталирането.

Когато Тензинг се изкачва на Еверест, за да вземе регистратора на данни на Balcony Station през 2021 г., освен това е натоварен със задачата да разузнае за ново подходящо място за наследника на станцията. Тогава той се спира на Bishop Rock, забележителност близо до върха на планината, кръстена на Бари Бишоп, член на първата американска експедиция към Еверест през 1963 г.

Вижте: В името на науката: двама учени прекарват цяла зима на Арктика и все още…

Построяване на метеорологичната станция на Еверест
Построяване на метеорологичната станция на Еверест (снимка: NGSPPEVR / Arbindra Khadka)

Построяването на новата станция през 2022 г.

Ръководители на проекта на новата станция са климатолозите Том Матюс и Бейкър Пери. Целта е този път станцията да издържи на екстремните условия.

През май 2022 г. Тензинг, Матюс и Пери, заедно 12 други шерпи (много от които са участвали в първоначалната експедиция през 2019 г.) са заемат с изграждането. Поради скоростта на вятъра от 64 км/ч и температура от -40°C пръстите на Матюс са измръзнали. Тогава с поставянето на анкерните болтове се заемат шерпите.

След изтощителна тричасова инсталация, един час по-дълго от планираното, Тензинг включва станцията. Преди дори екипът да е стигнал до South Col (втората най-висока станция в мрежата, която също се нуждае от ремонт), новата метеорологична станция вече предава данни.

Вижте: Антарктическата експедиция на Ърнест Шакълтън и неговия екипаж, която се превръща в борба за…

Защо на Еверест?

Една от ключовите научни причини да се предприемат подобни усилия, е да се проучи по-добре субтропичното въздушно течение. Метеорологичната станция също така ще може да събира така необходимите данни за климатичните променливи на висока надморска височина в региона, които влияят върху ледниковата активност и циклите на разтопяване на леда и осигуряване на вода в региона.

Освен това наблюденията могат да помогнат за по-точни прогнози за времето, значително подобряване на безопасността и подготовката за алпинистите, отправили се към най-високия връх в света.

Вижте: Преходите в Непал вече само с водач

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.