Да превъртиш мечтата си безкрайно

0
 

Сподели

Shares

В сутринта на двайсети септември времето е рядко перфектно. Весо Овчаров, снимачният и поддържащият екип, заедно с пилота на балона, се подготвят, за да сбъднат една мечта. За трети път най-добрият български пилот в акробатичният парапланеризъм ще се опита да подобри рекорда за най-много “безкрайни превъртания”. Фигурата infinity tumbling е считана за една от най-трудните в акропарапланеризма, натоварването, което атлетите изпитват по време на изпълнението, може да достигне до 7G. За да успееш обаче, не се изисква само изключителна физическа подготовка. Поставянето на такъв рекорд изисква и много планиране, осъществяване на сложна организация и достигане на оптимална височина над подходящ терен за акробатика – равен с ниска надморска височина.

Балонът с горещ въздух се издига до шест хиляди и петстотин метра над морското равнище. Всички участващи са екипирани с кислородни маски, в противен случай здравето им би било сериозно застрашено. Предишният опит за рекорд е стартиран от седем хиляди метра, но този път Весо не смята, че е нужно да стигат толкова високо. Хилядите метри над земята крият много неизвестни, но са необходимо условие, за да бъде направен опит за рекорд, при който се губят средно десет метра при изпълнението на всяка фигура.

Снимка: личехн архив Весо Овчаров

В сутринта на двайсети септември е поставено последното парче от пъзела. Новото крило – предварително тествано, се държи екстремно добре в сравнение с крилата, използвани при предишните опити. Този път обаче, налице са други изненади.

Грабнати възможности

396. Толкова превъртания Весо успява да направи при втория си опит за рекорд през 2017. Крилото, с което тогава лети, е състезателното му – шестнайсет квадратни метра, напълно унищожени след интензивно използване през целия сезон.

“Не това беше пречката обаче. Газта в балона свърши по-рано – на пет хиляди метра височина. Все пак реших да използвам случая, за да направя тренировъчен полет, тъй като условията бяха перфектни. Когато пристъпих към изпълнение на фигурата, крилото се държеше доста игриво, но все пак успях да го контролирам, така че да постигна свой личен рекорд и втори най-добър резултат в света – 396 превъртания.”

Гузен, заради неуспеха да достигнат необходимата височина в опита, пилотът на балона предлага да продължат на следващия ден – рекордът става още по-предизвикателен за постигане заради чисто физическото натоварване и умората, която несъмнено ще окаже своята роля на втория ден.  

“Все пак реших да не изпускам възможността. Издигнахме се до шест хиляди и осемстотин метра, а силата на вятъра беше трийсет и пет възела. Скочих! Моментално влезнах в маневрата и станах свидетел на най-необяснимото поведение на крило изобщо. След като на два пъти напълно загубих контрол над крилото, осъзнах, че е невъзможно да превъзмогна турболенцията и условията. В този момент бях поставил живота си на риск и трябваше да впрегна всичките си умения, за да се справя.”

Неизвестни височини

Весо Овчаров
Снимка: личен архив Весо Овчаров

В преследване на мечтата, Весо достига до седем хиляди метра над морското равнище. При опита за рекорд от август 2018 атлетът започва от височина, неизползвана до момента в света на акробатичния парапланеризъм.

“Това беше още по-голямо постижение за мен лично, защото беше изключително трудно физически. За съжаление, крилото беше неконтролируемо и диво. Сякаш се бореше срещу физиката ми и ме предизвика да изляза от фигурата неумишлено. След кратко поемане на въздух, пристъпих към изпълнение отново, но историята се повтори. Трябваше да прекратя изпълнението на фигурата за втори път, изгубил дъх и всякакви сили. Бях болен и смазан за седмица след края на този опит.”

613

Представете си, че се издигате много високо. Разстоянието до земята е толкова голямо, че не сте сигурни дали “краят” на небето не е по-близо. Издигате се в разредения въздух само за да скочите. Не, не “само” – скокът и височината са просто необходимо условие, за да започнете да изпълнявате най-голямата си мечта. 1, 2, 3, вдишване, издишване, “‘аре!”

Весо Овчаров
Снимка: личен архив Весо Овчаров

“В сутринта на двайсети септември най-накрая завършихме пъзела. Времето беше перфектно. Този път обаче, имах нова изненада! Крилото се местеше необичайно, напред и нагоре (навярно от бързото снижение на балона, което се налага преди скока). В момента на “претълкулване” от балона реши да се измести нагоре. Загубих триста метра височина, докато изчаквах удобната позиция за начало на скока. На практика скокът ми започна на 6200 м. За първи път от целия ми опит със скачане от балон, станах свидетел на “крават” – оплетени линии на крилото, заради което загубих други сто метра височина. След като най-накрая се позиционирах, пък разбрах, че се намирам над голяма зона с електропроводи. Загубих нови сто и двайсет метра, за да “избягам” от нея. В крайна сметка завърших точно над тази зона, което ме принуди да прекратя изпълнението на фигурата много по-високо над земята от планираното. Когато кацнах, не мислех, че и този път съм успял да подобря рекорда.”

  • Рекордьор: Весо Овчаров
  • Брой последователни безкрайни превъртания: 613
  • Място и дата: България, 20.09.2018
  • Височина: 6500 м, достигнати с балон с горещ въздух
  • Условия: изключително добри с почти никакъв вятър
  • Крило: 17 кв. м, OZONE с много малка източеност
  • Пилот на балона: Росен Касабов, Клуб Адреналин
  • Снимачен екип и подкрепа: LEAP, Илко Илиев, мениджър Red Bull България

Видео от рекорда

Статията е част от специалния брой на списание 360°. В историите, разказани в него, както и 13-те ваучера за приключения и екипировка, ще намерите още безброй причини за вдъхновение. Затова не се колебайте, поръчайте го директно от създателите му от ТУК, а ние ще ви го изпратим с безплатна доставка!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.