Рекорд – скок от 58.8-метрова скала

0
 

Сподели

Shares

Знаете ли колко е висока кулата в Пиза? 56,70 метра. А знаете ли от колко метра височина скочи Ласо Шалер, като така постави световен рекорд за скок от скала? 58.8 метра!

Каскада дел Салто – водопадът, на чийто ръб застава смелият мъж, е един от най-впечатляващите в областта Тицино в Швейцария. Неговите води се спускат право надолу, докато се „разбият” в красив природно-оформен басейн. За да бъде изпълнен скокът на Ласо Шалер максимално безопасно, екипът му построява платформа на мястото за скачане. По този начин те му осигуряват контролиран старт, максимално далеч от скалата. Освен това, като подготовка преди скока, екипът на Ласо се гмурка в басейна, за да направи оценка на условията, рисковете и опасностите. Те поставят във водата шест резервоара, които я аерират и правят приземяването по-меко.

Laso Schaller
Снимка: Red Bull

Това всъщност не е единственият рекорд за 27-годишния експерт по каньонинг. Оказва се, че той явно обича да бъде първият, който скача от някъде и редовно изпълнява скокове от 25 – 35-метрови височини.

Laso Schaller
Снимка: Red Bull

По време на близо 59-метровия си „полет”, Ласо развива скорост от 120 км/ч и се приземява в басейн с дълбочина едва 8 метра. На пръв поглед изглежда невъзможно да забави скоростта си за толкова кратко разстояние, но всъщност развитата висока скорост от високи скокове се редуцира много по-бързо в сравнение със скоковете от по-ниско равнище. Така например, при скок от 10 метра са необходими 3 метра водна дълбочина за безопасно приземяване, докато за скок от 50 метра са необходими само 4.

Laso Schaller
Снимка: Red Bull

Със скока си, Ласо Шалер подобри досегашния световен рекорд, направен през 1997, с 0.60 метра.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.