360° Ски пътеводител

0
 

Сподели

Shares

В края на 2017 г. със зимния брой на списание 360°, пристигна и Freeski пътеводителят, който създадохме специално за всички любители на ски спорта и с безценната подкрепа на бар Switch и магазини Basecamp. Негов автор е не кой да е, а Валери Пелтеков, който е понатрупал доста опит, свързан със самите ски, покрай разработването на свой модел за българската марка Cloudnine и разбира се – има неизброимите часове, прекарани в практика, част е от първия български фрийрайд отбор и има достатъчно познания, които уверено да предаде напред.

Freeski пътеводител

Започвам с уточнението, че ски индустрията и различните производители имат различни маркетинг наименования за отделните категории ски, технологии и профили, които предлагат. Самите модели много често се припокриват и са в дадена категория по чисто маркетингови причини. В реалността един модел ска може да притежава характеристики на повече от една категория. С долните описания ще се опитам да изобразя главните разлики между общите категории, които ще използвам за материала. Колко дълга, широка и с какъв профил трябва да е ската зависи изключително от физиката и уменията на скиора. Ако трябва да дадем някакви ориентировъчни параметри, ни трябва профил на карача. В случая като някакъв среден вариант може да вземем: напреднал скиор, с височина 180см и тегло 75кг.

All Mountain

Това е най-всеобхващащата категория ски и според индивидуалните умения може да се различават много като характеристики. Писта, парк или фрирайд – тези ски трябва да могат да се представят на ниво във всеки един от тези терени и в различни снежни условия, но в същото време не са перфектният избор за който и да е от тях. Тоест универсалността им идва с цената на компромис спрямо различните типове каране. Това разбира се означава и самият скиор да има необходимите всестранни качества, за да използва ската на тези различни терени. Обикновено тези ски са със средна твърдост , за да се държат добре на карвинг на писта и твърд сняг, без да губят игривостта си. Често имат частичен или пълен twin tip, за да позволяват каране и трикове на switch. Профилът им е кембърен с лек рокър в носа, понякога и в опашаката, за да имат плаваемост и маневреност в дълбок сняг извън пистата.

  • Профил – Кембър/Рокър
  • Ширина в талията – 90-105мм.
  • Дължина – 175-185см.
  • Радиус на завоя – Среден

Freeski пътеводител

Park

Този клас ски са специфично направени за парк и джибинг. От боксове, рейлове до кикъри и халф пайп и всичко, което може да предложи един фън парк или градския терен. В голямата си част са изцяло с twin tip форма, като центърът на обувката съвпада с центъра на ската с цел по-лесно въртене във въздуха и всякакви трикове на switch. Като цяло имат мек флекс, който дава едно по-игриво усещане на ската и улеснява различни трикове с butter, tail и nose press. Изключение правят ските за пайп, които имат твърд флекс, който дава на ската контрола и енергията, необходими за често заледените халф пайпове. Доста производители експериментират и с рокър профили в парк ските си, които придават още по-голяма плавност и намаляват вероятността от захапване при излитане или кацане.

  • Профил –Кембър, Кембър/Rocker
  • Ширина в талията – 80-90мм
  • Дължина – 170-180см.
  • Радиус на завоя – Малък/Среден

Freeski пътеводител

Freeride/Big Mountain

Фрирайд ските са насочени изключително за каране извън пистите под каквато и да е форма. Гори, високопланински склонове, кулоари и улеи – това са местата, където те трябва да са в свои води. Поради различните снежни условия извън пистите, конструкцията и формата на тези ски е насочена както към добрата плаваемост в дълбока пудра, така и към стабилността на твърд, разбит или фирнован сняг. Повечето имат среден до твърд флекс, който е необходим именно в тези по-трудни снежни условия, както и при дропове и каране с висока скорост. Почти всички модели използват рокър в носа и опашката, които дават плаваемостта в дълбог сняг и също така способността да преминават безпроблемно между различни терени и видове сняг.

  • Профил – Кембър/Рокър, Flat Camber/Rocker
  • Ширина в талията – 110-120мм.
  • Дължина – 180-190см.
  • Радиус – Среден/Голям

Freeski пътеводител

Powder

Ските, направени за наистина дълбоките дни. Отличават се от горната категория, с това че формата и флекса им са направени с цел да дават максимално високо ниво при карането в дълбок сняг. Като общо правило са с по-мек флекс, използват профили с голям или пълен рокър, често имат дълбок тейпър и са по-широки в талията. Голяма част от тях имат и twin tip профил, който позволява на скиора да е е по-близо до истинския център на ската, което улеснява триковете в дълбок сняг. В тази категория може да се срещнат и ски с доста нетрадиционни форми като swallow tail, reverse sidecut, asymmetrical sidecut и други. Всичко това дава на ските по-голяма игривост, лекота, малък swing weight и едно сърф усещане в дълбокия сняг.

Freeski пътеводител

  • Профили – Рокър, Full Rocker, Flat Camber
  • Ширина в талията – 115-140мм
  • Дължина – 180-190
  • Радиус – среден

Touring

Touring категорията е за онези скиори, които търсят приключенията в планините далече от лифтове и курорти. Ако има една дума, която да описва тези ски, това е – лекота. Конструкцията е нещото, което ги отличава най-много, използвайки много по-леки материали и спестяващи теглото технологии и профили. Лекотата на ската е необходимост при експедиции и дълги преходи в планината, но често идва за сметка на мощта и стабилността, характерни за фрирайд ските. Формата на туринг ските обикновено е традиционен кембър с известно количество рокър, на флекс са средно твърди, опашката им е плоска с канал за поставяне на колани. По правило са по-тесни от стандартна фрирайд ска, но изключение правят някои модели, които са насочени към пантене в дълбок сняг.Freeski пътеводител

Freeski пътеводител

  • Профили –Кембър/Рокър
  • Ширина – 90-100
  • Дъжина – 175-185
  • Радиус – Среден

Профили

Rocker (reverse camber)

Терминът идва от сърфа и водните спортове, наложен е в ските от Шейн Маконки. Рокърът е повдигната извивка в профила на ската. Може да се намира в носа, опашката или по дължината на цялата ска (full rocker). Поставени на плоскост ските с рокър „стърчат“ във въздуха. Плюсовете са плаваемост, плавност, маневреност.

Най-често се среща при – Powder и Freeride категориите.

Freeski пътеводител

Camber

Кембърът е дъгата която, ската описва, поставена на плоскост. Конктактните точки са близко до носа и опашката. Това е и традиционната форма на съвременните алпийски ски от 20-и век. Плюсовете са стабилност, поп, енергия и по-добро поведение на твърд сняг.

Най-често се среща при – Park, All mountain и Touring категориите.

Freeski пътеводител
Средният вариант между рокър и кембър, който обединява характерисики и от двата профила. В този случай ската, поставена на плоскост, има контакт по почти цялата си дължина.

Най-често се среща при – Powder, Freeride, All Mountain категориите.

Freeski пътеводител

Ски производителите в днешно време използват всякакви комбинации от тези профили в различни категории, търсейки смесица от качества и приложения на даден модел ска.

Taper

Тейпърът е определен тип форма на носа и/или опашката, при който за разлика от традиционния профил на ските, най-широката им част се намира по-близо до центъра на ската. Колкото по-голям е тейпъра, толкова по-малък радиус има ската.
Ските, които имат тейпър се характеризират с нисък swing weight, по-малък ефективен кант, по-голяма маневреност и лесно прехвърляне на тежестта от кант на кант.

Най-често се среща при: Powder, Freeride, All Mountain

Freeski пътеводителTwin Tip

Ските с туин тип профил са направени главно с идеята за каране и трикове на switch. При тях опашката е повдигната, сходно с върха (оттам и името). Характерно за тях е, че обикновено се карат по-близо до центъра на ската, което улеснява въртенето във въздуха. Друг ефект от този профил е по-ранното освобождаване от кант на задниците, което кара ската да занася и свлича по-лесно. Поради тази причина този профил в различна степен има приложение не само при парк ските, но и при другите категории.

Най-често се среща при: Park, All Mountain

Freeski пътеводител

Sidecut и радиус

Една от главните характеристики на ските е сайдкъта и радиуса. Ските с по-изразен сайдкът (малък радиус) са склонни към по-къси и бързи завои, докато ските с лек сайдкът (голям радиус) са по-подходящи за каране на скорост и големи завои.

Freeski пътеводител

  • Малък радиус: <16м (All Mountain, Park)
  • Среден Радиус: 17-23м. (All mountain, Touring)
  • Голям радиус: >23м. (Freeride, Powder)

*Тази таблица е само ориентир. Ските, които използват дълбок тейпър или нетрадиционни сайдкъти могат да излизат напълно от тези параметри. Например паудър ска с много дълбок тейпър, може да има

Reverse Sidecut

Ските с обърнат сайдкът имат най-широката си част в центъра, сходно със сърфа или водните ски. Тази форма има за цел плавното и леко преминаване на завоите в дълбок сняг, предлагайки напълно сърф усещане върху ските. Това отново е профил използван за първи път от Шейн Маконки с модела на Volant – Spatula през 2002г.

Freeski пътеводител

Вече може да се срещнат най-различни комбинации от сайдкът профили, които използват различни дъги в ските като Dual Radius Sidecut, Asymetrical Sidecut, Elliptical sidecut и други.

Конструкция

Конструкцията на ските може да варира изключително много при различните модели, това са само някои примери и основни черти:

Сърцевина:

Freeski пътеводителОбикновено е направена от различни видове дърво, които са слепени заедно. Това е ядрото на ската, което дава много от характеристиките и, като здравина и твърдост. В

Sidewalls:

Сайдуола е външната част на ската над канта, която е по цялата и дължина. Има няколко основни вида:

-ABS/Sandwich – Сайдуолът от ABS материал се поставя в страните на ската, за да предпазва сърцевината. Той прави ската по-твърда, по-добра на закантване и устойчива на удари. Използва се най-често при: Freeride, Park, Аll Moutain Freeski пътеводител

-Cap – В този случай топшийта обгръща страните на ската над сърцевината. Тази конструкция е по-лека и по-трудно се наранява заради облата си форма. Използва се най-често при: Touring, All Mountain

-Semi Cap – комбинация от Sandwich и Cap сайдуол.

Пластове:

Сърцевината на ската се обгръща от няколко пласта композитни материали, най-често фибростъкло. Те дават голяма част от торзионната твърдост и здравина на ската. Други материали, които често се използват са карбон, кевлар и титан. Всички те допринасят за различни качества и характеристики на ската.

Бази:

Базите или основите на ските се правят от P-tex, което е полиетиленова пластмаса. Има два вида: Freeski пътеводител

  • Екструдирани: Те са по-евтини, по-лесни за поддръжка, но са по-бавни и по-нетрайни.
  • Синтерни: те са по-скъпи, но са по-трайни и бързи. Поемат ваксата добре, но ако не се ваксат често, губят свойствата си.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.