На Север сигурно са полудели

Най-лудите местни спортисти - от Холандия през Финландия до снежна Русия

0
 

Сподели

Shares

Всички знаем, че онези на север са различни то нас. И това не е преувеличение, особено когато става дума за местните спортни забави – традиционни или измислени преди няколко години. Добре дошли в света на лудите северняци!

north
Паркурът в зимна Русия се превръща в един съвсем друг спорт.

Fierljeppen
Какво има в Холандия освен отлична социална система, невероятен обществен транспорт, декриминализирана употреба на марихуана и много красиви местни жени? ОК, всичко това е достатъчно, но все пак, какво друго? Точно така – канали! Нормално е поне един от традиционните спортове да е свързан тъкмо с тях или по-скоро – с тяхното прескачане. Fierljeppen може най-просто да бъде описан като „овчарски скок над канал“, макар че техниката на преминаване е съвсем различна от тази при олимпийския спорт. Гледайте и завиждайте.

Еukonkanto
Типично северен спорт, демонстриращ равноправието между половете в Скандинавия. Известен е като eukonkanto или akankanto във Финландия, naisekandmine в Естония или пък kärringkånk в Швеция. По нашенски – „носене на съпругата“. Надпреварите включват здрави северни мъжаги надбягващи се и преминаващи през различни препятствия, докато съгругата им е разположена по определен начин върху раменете или гърба им. Световното първенство по eukonkanto се провежда във финския град Сонкайерви от 1992 насам, като победителите печелят теглото на жена си в бира. Започваме тренировки!

Зимен паркур в Русия
Какво могат да правят младежите в провинциален руски град, покрит с препспи сняг? Освен да пият, разбира се. Точно така – да спортуват. И да се забавляват по начин, който само те могат да измислят. Дами и господа – паркур майсторите от Русия не се шегуват!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.