Хижата на Витоша, която не можете да видите

Малко история за трагичната съдба на една от най-красивите хижи наоколо - Фонфон.

1
 

Сподели

Shares

На две крачки от Златните мостове (добре де, на около 10 минути пеша) се намира отличната местност Фонфон (извисяваща се цели 1470 метра над морското равнище). Днес там, освен хубавата природа, можете да видите малката хижа Луничка, стопанисвана от Съюза на глухите, както и великанските, някак трагично белеещи и с всяка година все по-разрушени от природните елементи основи на една истинска витошка легенда.

Fon Fon
Младежи пред хижа Фонфон, 1928.

На мястото на тия легендарни останки в края на 20-те група софийски туристи започват да градят своето малко аристократично господарство. На шега се наричат „фонфони“ – просто удвояват благородническото западноевропейско „фон“, като по един палав, но и изключително европейски и нахъсан начин се включват в голямата история на българския туризъм и планинарство. Строежът започва през 1926 и съвсем скоро там се появява здрава сграда с каменни основи и напълно достатъчно пространство за малцината ентусиасти, които в онзи момент могат да достигнат до местността. Да не забравяме, че в началото на ХХ няма луксозни удобства като лифтове и асфалтирани пътища – всички планинари са достигали от точка А до точка Б на Витоша по тесни, обособени от самите тях пътеки.

Вижте още: Преди 100 години: построяването на хижите на Витоша

Fon Fon
Туристи на Витоша, в близост до хижа Фонфон, 30-те години на ХХ век

Историята на Фонфон е историята на туризма на Витоша. Постепенно малката сграда, осигуряваща подслон на приятели, се оказва тясна за всички, желаещи да се качат до красивата местност и да поостанат там няколко дни. Хижата преминава през няколко основни ремонта – през 30-те и 40-те, разширили я до внишутелна сграда, готова да посрещне десетки планинари в уютната си, много европейска обител от камък и дърво.

Fonfon
Хижа Фонфон в строеж, 1935.

Голямата, красива Фонфон оцелява до 60-те, когато е покосена от огромен пожар. И никога не бива възстановена впоследствие… Нямаме ясно обяснение защо, единствената полулегендарна версия, до която сме стигали е, че строителите отказвали да възстановяват място, разрушено от пожар. Какво пък, имаме си една легенда повече.

Fon Fon
Една от последните фотографии на хижа Фонфон, 1963. © planinar.org

А ето още архивни фотографии на българските хижи и планинари в миналото!

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Основните на хижа Фонфон още стоят, а малката хижа Луничка е преименувана на хижа Панчо Томов. Не работи защото тайно е приватизирана под статут частен дом със същия статут е и хижа Острица която от години е частна собственост.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.