Големият шлем за изследователите и приключенците

Какъв е в същността си и възможно ли да се постигне

0
 

Сподели

Shares

Оказва се, че не само в спортове като тениса може да се постигне Голям шлем. В света на приключенията той също съществува и разбира се, е мечта за мнозина. Може би вече се досещате обаче, че става въпрос трудно начинание, което определено изисква много време и енергия.

За да постигнете Изследователски голям шлем трябва да достигнете до двата полюса – Северния и Южния, както и да стъпите на най-високите върхове на всички континенти.

Explorers Grand Slam
Снимка: thelosangelesbeat.com

С времето това постижение претърпява няколко изменения. Ако например смелостта ви донесе титлата Изследователски голям шлем, но вие изкачите и 14-те осемхилядници, ще бъдете коронясани с Големия шлем на верния изследовател.

А ако към двата полюса и седемте най-високи върха прибавите и посещение на Северния и Южния магнитен полюс, тогава вие ще постигнете Големия шлем на верния приключенец.

Пионерите

1998 е годината, в която в света на приключенията се открехва постижението Голям шлем. Дейвид Хемпелман-Адамс е първият човек, който успява да завърши предизвикателството да достигне полюсите и да стъпи на първенците на всички континенти. Като допълнение на това британецът достига и магнитните полюси, което му носи Големия шлем на верния приключенец.

Explorers Grand Slam
Photo: Christopher Michel/flickr.com

Парк Йънг е първият човек, който е коронясан с другата титла – Големия шлем на верния изследовател. През април 2005 г. той завършва проекта си, който го отвежда до двата полюса, най-високите върхове на всички континенти, както и до 14-те осемхилядника.

Explorers Grand Slam
Снимка: EverestNews.com

Историята на Приключенския голям шлем познава и други впечатляващи постижения, за които ще ви разказваме тепърва.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.