Късометражен филм за Лидия Бради – първата жена, достигнала Еверест без допълнителен кислород

"На върха на света чувстваш само болката от успеха"

0
 

Сподели

Shares
Фотография: lydiabradey.com
Фотография: lydiabradey.com

Лидия Бради (Lydia Bradey), определено една от най-вдъхновящите личности в света на алпинизма. През 1987 г. Бради достига върха на Гашербрум II , като по този начин става първата австралийска жена, изкачила един от четиринадесетте върха над 8000 м в света. Но с това постижение нейната кариера изобщо не е приключила.

Фотография: lydiabradey.com
Фотография: lydiabradey.com

През 1988 г. 27-годишната Лидия Бради от Нова Зеландия става първата жена, която изкачва Еверест без допълнителен кислород. Подвигът ѝ подлежи на съмнение, до момента, в който младата жена не слиза до базовия лагер. Екипът ѝ не успява да достигне достигне върха през Южния стълб, така че Бради сама решава да се насочи към Югоизточния хребет, което я прави първата жена, достигнала Еверест без допълнителен кислород. Това изкачване, нарушава правилата, договорени с непалците.

Фотография: lydiabradey.com
Фотография: lydiabradey.com

Бради няма разрешително за маршрута, по който се изкачва, а съотборниците и Роб Хол и Гари Бал казват, че са се отказали, за да не им бъдат отнети лицензите за катерене. Непалското правителство заплашва Бради с 10-годишна забрана за катерене, като я кара да оттегли претенцията си за успешно изкачване.

Десетилтия по-късно се появява вдъхновяващият късометражен филм на Бради, който с нейните думи, разказва какво всъщност се е случило на върха:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.