Минало и бъдеще на сноуборда и ските

Две петнадесет-минутки по история

Сподели

Shares

В брой Зима се спряхме замалко на древните корени на сноуборда, открити в днешна Турция, в района на планината Качкар-Каврон. Темата е развита първо от Джеръми Джоунс, след посещението му на локацията през 2008 г., след това хваната замалко от Николас Мюлер в сноуборд филма „Twelve“ (2011 г.) и съвсем наскоро (зима 2016) изследвана в дълбочина от атлета на The North Face, Алекс Йодер, във филма „Foothills: The Unlinked Heritage of Snowboarding“.

Ските се свързват с една още по древна култура, процъфтяла в планината Алтай, в Китай. През 2007 г. излиза документалният филм на историка Нилс Ларсън „Skiing In The Shadow Of Genghis Khan“, който запознава света с ски традицията в този край и поставя под въпрос твърдението, че ските произхождат от Финландия. През 2011 г. излиза и цяла книга, написана от китайския историк на име Shan Zhaojian, която разказва на дълго и широко за древната традиция на придвижване със самоделни, дървени ски.

Ето че наскоро излезе и нова интерпретация на темата, от хора с едно по-близко разбиране за спорта до нас – от фенове на екстремните ски. „A Skier’s Journey: China“ е чисто документален филм, макар в главната роля да са двама скиори – американците Чад Сайерс и Форест Куутс. Професионалните атлети предприемат няколко страховити пускания, но това не е водещ акцент тук – често пътуването, свързано с достигането на дадена локация за каране, се оказва много по-важно.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.