Малките сърф и сноуборд фурии

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Как сърфът и сноубордът развиват ценни физически и психически качества у децата, разкава Никола Манолов от училище “Борд Райдър”

България не е известна сърф дестинация, като Португалия или Хаваи, но Черно море предоставя добри възможности за обучение на деца и големи в хавайски сърф. Вълните в Черно море се образуват под въздействието на вятъра, който оказва основна роля за големината, силатата и посоката им. Релефът на дъното близо до бреговете оформя индивидуално носените от вятъра вълни, като ги прави малко или много подходящи за сърф. За малките деца и начинаещите сърфисти изискванията към вълната и дъното покриват голяма част от нашите плажове, което прави спорта достъпен в територията на страната.
По-популярните за Черно море спортове са уиндсърфът и кайтсърфът и дейността на училищата, разположени по Черноморието, е свързана основно с тези спортове, но в последно време все повече от тях започват да предлагат и обучение в хавайски сърф.

бордрайдър2

Единственият спортен клуб в страната, специализиран в хавайски сърф, е „Борд Райдър”. Основната и приоритетна дейност на клуба е целогодишна работа със селектирани през годините деца-състезатели, като целите са достигане на високо спортно майсторство и участие в световни турнири и олимпийските игри. Също така, през лятото се организират пет лагера по една седмица за деца от 7 до 12г., които не са членове на отбора. По време на сърф лагерите, децата живеят и тренират сред природата, осъществявайки контакт с нея.

Лятната база на „Борд Райдър” се намира в гората, на 100 метра от еко-плаж Корал, където условията за малки и начинаещи сърфисти са едни от най-подходящите в страната, а и не само. Обучението е съвкупност от общи и специални тренировъчни методи и средства, както и придобиване на знания за морето, планината и основните процеси и явления, които протичат в тях.

С децата от отбора се тренира по специализирана програма целогодишно. В най-общ план тя се разделя на различни периоди с индивидуални за всеки един насоченост, величина и характер на физическите натоварвания. През летния период, основно се набляга на работа за развиване на качества като бързина; издръжливост и скоростна издръжливост. В това време отборът прекарва три месеца в лятната база, където бягането, плуването и сърфът са основните физически натоварвания. Базата е снабдена със сърфове за всякакви условия, от дъски за начинаещи до професионални такива. Освен със сърфове тя разполага и с голям батут, баланс борд, слаклайн, каяк, колела, фитбол, въжета, ластици и лостове за набиране.

бордрайдър3

Обучението в сърфа може да започне още в ранна детска възраст. Най-малките сърфисти, които са обучавали в “Борд Райдър”, са били на три годинки. “Реално за първите уроци, дори и при големите, са нужни спокойни води, в които тялото да изгради умения за баланса върху борда”, казва Никола.
Необходимата екипировка за сърф при децата се свежда до учебна дъска (т.н. софт борд), неопрен и спасителна жилетка за най-малките. Средната цена на един софт борд за начинаещи е около 250 лв., 50-100 лева е тънък летен неопрен и още толкова е жилетката. Но закупуването на екипировка, особено при малките, до голяма степен се обезсмисля поради факта, че децата растат бързо и се нуждаят от опитен учител, който в повечето случаи притежава всичко необходимо. Цените за обучение варират от 30 до 50 лева на час индивидуално обучение. Лагерите на “Борд Райдър” струват 590 лева за седмица, като включват транспорт от и до София, храна и спане за целия престой, сърф уроци по 3 часа на ден, с подсигурена екипировка и инструктор. Възможностите за практикуване на сърф от деца са основно през лятото в периода от 15 юни до 15 септември, защото именно тогава работят училищата, водата в морето е с подходяща температура, а децата имат ваканция. С подходящата екипировка и при наличието на условия, разбира се, в България може да се практикува хавайски сърф целогодишно.

бордрайдър

Есента се работи повече за качествата пространствена кординация, ловкост и сила. По-голямата част от този период протича в София, защото децата започват училище и трябва да се съобразява с учебната им програма. Голям брой от тренировките протичат в гимнастическата зала. Много характерни за този пероид са височинните и глетчерните подготовки. Две седмици се тренира в някоя от нашите планини на височина около 2 000 м, след което отборът се отправя за още толкова време към някой австрийски глетчер, където карат сноуборд.

бордрайдър2

Сноубордът има много допирни точки със сърфа, затова не е и чудно, че от “Борд Райдър” прехвърлят заниманията си от сърф през лятото към сноуборд през зимата. “Сноубордът натоварва повече долната част на тялото, а сърфът – горната, което допринася за изграждане на пропорционална мускулатура”, казва Никола Манолов. “Механиката на движенията е сходна, а снегът и водата са едно и също нещо в различно агрегатно състояние. Няма две еднакви вълни в морето и две еднакви спускания в планината, а този факт спомага за по-трудното достигане на т.нар. таван на насищане (моментът, в който спре прирастът на спортните постижения) и в двата спорта.”

бордрайдър6

Зимата през всички уикенди и ваканции се тренира в Банско, където се намира зимната база на Борд райдър. Там децата се готвят за държавния календар и планираните състезания в чужбина. Зимният и летният тренировъчен сезон се застъпват с кратка пауза от две седмици.
Лагерите на „Борд Райдър” за деца, които не са членове на клуба, продължават 5 дни и струват 540 лв, като цената включва транспорт, пълен пансион, сноуборд тренировки, постоянни грижи и 5-дневна карта за курорта.

Важен фактор е разнообразието в различните периоди. Най-важното е, че и двата спорта могат да се практикуват в нашата страна, а това е достатъчно за създаване и утвърждаване на борд култура.

Сърфът и сноубордът допринасят за изграждането на различни позитивни качества и умения в децата. Някои от тях са дисциплина, организация на личното време, самоконтрол, познания за морето, планината и природата, специфична издържливост, ловкост, сила, бързина и много други.

бордрайдър5

BOARD RIDER e спортен клуб по сноуборд и хавайски сърф, член на Българска Федерация Ски, с насоченост към популяризиране и развитие на борд спортовете и културата в България. Основни спортове, в които предлагат обучение, са сноуборд и хавайскй сърф.
SNOW CAMP – снежни лагери, които се провеждат в българските планини и чужбина, където подрастващите се обучават в сноуборд дисциплините.
SURF CAMP – сърф лагери, провеждани в сърф базата на клуба, разположена на плаж Kорал, в близост до Лозенец.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.