Как се правят малки сърф и сноуборд фурии

„Борд Райдър” e спортен клуб, специализиран в хавайски сърф и сноуборд

0
 

Сподели

Shares

бордрайдър2

Какви ценни физически и психически качества развиват у децата сърфът и сноубордът развива, разкава Никола Манолов от училище „Борд Райдър“

„Борд Райдър” e спортен клуб, специализиран в хавайски сърф и сноуборд. Основната и приоритетна дейност на клуба е целогодишна работа със селектирани през годините деца-състезатели, като целите са достигане на високо спортно майсторство и участие в световни турнири.

С децата от отбора се тренира по специализирана програма целогодишно. В най-общ план тя се разделя на различни периоди с индивидуални за всеки един насоченост, величина и характер на физическите натоварвания.

През летния период, основно се набляга на работа за развиване на качества като бързина; издръжливост и скоростна издръжливост. В това време отборът прекарва три месеца в лятната база, където бягането, плуването, физическата подготовка и сърфът са основните дейности. Базата е снабдена със сърфове за всякакви условия, от дъски за начинаещи до професионални такива. Освен със сърфове тя разполага и с голям батут, баланс борд, слаклайн, каяк, колела, фитбол, въжета, ластици и лостове за набиране.

Лятната база на „Борд Райдър” се намира в гората, на 100 метра от еко-плаж Корал, където условията за малки и начинаещи сърфисти са едни от най-подходящите в страната, а и не само. Обучението е съвкупност от общи и специални тренировъчни методи и средства, както и придобиване на знания за морето, планината и основните процеси и явления, които протичат в тях.

През лятото се организират и пет лагера по една седмица за деца от 7 до 12г., които не са членове на отбора. По време на сърф лагерите, децата живеят и тренират сред природата, осъществявайки контакт с нея.

бордрайдър3

Обучението в сърфа може да започне още в ранна детска възраст. Най-малките сърфисти, които са обучавали в “Борд Райдър”, са били на три годинки. “Реално за първите уроци, дори и при големите, са нужни спокойни води, в които тялото да изгради умения за баланса върху борда”, казва Никола.
Необходимата екипировка за сърф при децата се свежда до учебна дъска (т.н. софт борд), неопрен и спасителна жилетка за най-малките. Средната цена на един софт борд за начинаещи е около 250 лв., 50-100 лева е тънък летен неопрен и още толкова е жилетката. Но закупуването на екипировка, особено при малките, до голяма степен се обезсмисля поради факта, че децата растат бързо и се нуждаят от опитен учител, който в повечето случаи притежава всичко необходимо. Лагерите на “Борд Райдър” включват транспорт от и до София, храна и спане за целия престой, сърф уроци по 3 часа на ден, с подсигурена екипировка и инструктор. Възможностите за практикуване на сърф от деца са основно през лятото в периода от 15 юни до 15 септември, защото именно тогава работят училищата, водата в морето е с подходяща температура, а и децата имат ваканция. С подходящата екипировка и при наличието на условия, разбира се, в България може да се практикува хавайски сърф целогодишно.

бордрайдър

Есента се работи повече за качествата пространствена кординация, ловкост и сила. По-голямата част от този период протича в София, защото децата започват училище и трябва да се съобразява с учебната им програма. Голям брой от тренировките протичат в гимнастическата зала. Много характерни за този пероид са височинните и глетчерните подготовки. Две седмици се тренира в някоя от нашите планини на височина около 2 000 м, след което отборът се отправя за още толкова време към някой австрийски глетчер, където карат сноуборд.

бордрайдър6

Сноубордът има много допирни точки със сърфа, затова не е и чудно, че от “Борд Райдър” прехвърлят заниманията си от сърф през лятото към сноуборд през зимата. “Сноубордът натоварва повече долната част на тялото, а сърфът – горната, което допринася за изграждане на пропорционална мускулатура”, казва Никола Манолов. “Механиката на движенията е сходна, а снегът и водата са едно и също нещо в различно агрегатно състояние. Няма две еднакви вълни в морето и две еднакви спускания в планината, а този факт спомага за по-трудното достигане на т.нар. таван на насищане (моментът, в който спре прирастът на спортните постижения) и в двата спорта.”

Вижте разговора ни с Никола Манолов за първия сноуборд крос полигон в България

Зимата през всички уикенди и ваканции се тренира в Банско, където се намира зимната база на Борд райдър. Там децата се готвят за държавния календар и планираните състезания в чужбина. Зимният и летният тренировъчен сезон се застъпват с кратка пауза от две седмици.
Лагерите на „Борд Райдър” за деца, които не са членове на клуба, продължават 5 дни и включва транспорт, пълен пансион, сноуборд тренировки, постоянни грижи и 5-дневна карта за курорта.

Най-важното е, че и двата спорта могат да се практикуват в нашата страна, а това е достатъчно за създаване и утвърждаване на борд култура.

Сърфът и сноубордът допринасят за изграждането на различни позитивни качества и умения в децата. Някои от тях са дисциплина, организация на личното време, самоконтрол, познания за морето, планината и природата, специфична издържливост, ловкост, сила, бързина и много други.

бордрайдър5

BOARD RIDER e спортен клуб по сноуборд и хавайски сърф, член на Българска Федерация Ски, с насоченост към популяризиране и развитие на борд спортовете и културата в България. Основни спортове, в които предлагат обучение, са сноуборд и хавайскй сърф.
SNOW CAMP – снежни лагери, които се провеждат в българските планини и чужбина, където подрастващите се обучават в сноуборд дисциплините.
SURF CAMP – сърф лагери, провеждани в сърф базата на клуба, разположена на плаж Kорал, в близост до Лозенец.

Вижте повече в страницата им във фейсбук

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.