“Boleron travel stories”: 10 от най-привлекателните ски курорти в Европа

Снежнобели, красиви и незабравими - места, на които искаш да останеш завинаги

0
 

Сподели

Shares

В рубриката “Boleron travel stories” с нашия партньор – първият онлайн застрахователен брокер Boleron, този път ви представяме 10 неустоими предложения за зимната ваканция.

Предстоящите зимни дни без съмнение провокират любителите на зимните спортове да мечтаят за планинска свежест, красиви писти и уникални курорти. А мечтите за обилно навалял сняг рано или късно стават реалност, затова по-добре да сме подготвени с избора на място за зимните си приключения.

Представяме ви десет от най-добрите и привлекателни курорти в Европа:

 Санкт Антон, Австрия

Санкт Антон, Австрия
Санкт Антон, Австрия / снимка: Naomi Hutchinson, Unsplash

Ако сте от опитните скиори, просто е задължително да посетите Санкт Антон, с неговите 302 км писти. Най-дългата ски писта в Алпите, 65-километровото трасе „Run of Fame“, започва от Санкт Антон и стига до Варт. Наричат селото „люлката на алпийските ски“. Макар да има традиционен облик, Санкт Антон е популярен със своите паметни партита по време на ски ваканция. 

Кицбюел, Австрия

Кицбюел, Австрия
Кицбюел, Австрия / снимка: Patrick Schneider, Unsplash

Този средновековен алпийски град е разположен недалеч от Инсбрук. Известен е със състезанието по спускане Ханенкам, което се провежда всяка година и е едно от най-предизвикателните в света. Градът определено притежава блясък и изобилства от бутици, луксозни ресторанти, кафенета, но там може да посетите и Музея Кицбюел, пазещ местната история и приютил интересни изложби. Можете да дадете воля на зимната си страст върху 181 км писти.

Заалбах Хинтерглем, Австрия 

Заалбах Хинтерглем, Австрия
Заалбах Хинтерглем, Австрия / снимка: Saalbach Piotr Musiol, Unsplash

Заалбах и Хинтерглем са два, свързани помежду си, града, които образуват един от най-добрите курорти в Алпите. Разположени са във втората по големина ски зона в Австрия, Skicircus. Те разполагат с 270 километра заснежени писти, които са свързани чрез 70 ски лифта. Някои от тях са  високотехнологични – може да се поглезите включително с гондоли с отопляеми седалки. 90 от пистите в тези курорти са леки и това прави мястото подходящи и за начинаещи.

Заалбах
Заалбах / сниммка: Hugo L. Casanova, Unsplash

Този курорт има много на брой места за забавление след приключенията по пистите – ще откриете достатъчно барове и нощни клубове. За тези, които предпочитат да го карат по-леко и спокойно, има семейни барове и ресторанти.

Тин и Вал д’Изер, Франция 

Тин и Вал д'Изер, Франция
Тин (Тин и Вал д’Изер), Франция / снимка: Tignes Robert Bye, Unsplash

Тези два емблематични района са свързани с лифтове и писти и образуват един от най-големите ски курорти във Франция, известен още като Espace Killy. На негова територия има 300 км писти с всички нива на трудност. Както вероятно знаете, в курорта се провеждат състезания за Световната купа по ски и той се слави с надеждната си снежна покривка от ноември до май. Тук има и много възможности за извънпистово каране и това привлича феновете на фрийрайда.

Вал д'Изер, Франция
Вал д’Изер, Франция / снимка: Bastien Morel, Unsplash

Едва ли ще ви е лесно да решите в кой от двата района да отседнете – дали в Тин или във Вал д’Изер. Тин е като че ли по-урбанистичен, а Вал д’Изер предлага по-традиционна за алпийските курорти атмосфера. 

Межев – Сен Жерве, Франция

Межев - Сен Жерве, Франция
Межев – Сен Жерве, Франция / снимка: Nicolas Savignat, Unsplash

Курортът Межев – Сен-Жерве е разположен в сърцето на световноизвестния регион Пайс дю Монблан в югоизточната част на Франция. Той предлага на своите посетители автентично преживяване в алпийско село. Историята му като  популярна ски дестинация датира още от 20-те години на миналия век. Предлага 262 км писти, свързвани от 81 ски лифта, от които можете да избирате къде да практикувате любимия си спорт. В близост ще намерите още седем градчета, които си заслужават да разгледате. Ако сте любители на гурме кухнята, може да посетите Les Flocons de Sel, ресторант с три звезди „Мишлен“. Курортът има дори и собствено летище. Въпреки своята известност Межев – Сен Жерве е успял да запази и местния си чар и спокойствие.

Ле Порт дю Солей, Франция и Швейцария

Ле Порт дю Солей, Франция и Швейцария
Ле Порт дю Солей, Франция и Швейцария / снимка: Chatel Tourisme, JF Vuarand

Ле Порт дю Солей е една от най-големите ски зони в света и всъщност се състои от 12 различни курорта, включително Морзин и Шател, разположени на територията на Франция и Швейцария. Тук ви очакват 580 км писти, по които всеки може да намери нещо за себе си. На огромна площ са разположение 165 ски писти. Напредналите скиори могат да се насладят на „Снежната зона“ в Авориаз – съвкупност от четири извънпистови зони, където скиори и сноубордисти могат да усъвършенстват уменията и триковете си. Ако все още не сте достигнали това ниво, може да се възползвате от специална зона за обучение и семеен сноупарк.

Ле Порт дю Солей, Франция и Швейцария
Ле Порт дю Солей, Франция и Швейцария / снимка: Oliver Godbold

Трите долини, Франция

Les Trois Vallées (Трите долини) е и най-голямата ски дестинация в света, с впечатляващите 600 км ски писти. 85 % от пистите са разположени на надморска височина от 1 800 метра или повече. Размерите на Les Trois Vallées са толкова големи, че в него могат да се поберат петте най-големи ски зони в САЩ. Той се намира в региона Савоя и можете да карате ски в трите уникални долини само с един пропуск. Ски сезонът тук е от декември до април.

Трите долини, Франция
Трите долини, Франция / снимка: David Aandre, les3vallees.com

Какво ви очаква в долините? Вал Торенс е най-високо разположеният курорт в Европа. В Куршевел има ресторанти със звезди „Мишлен“, луксозни апартаменти и собствено летище. В региона съотношението на пистите е: 17 процента зелени писти, 29 процента сини писти, 33 процента червени писти и за приключенците – 11 процента черни писти.

Шамони, Франция

Шамони, Франция / снимка: Mario Colonel, Skiing-in-Chamonix

Не сме забравили и белите склонове около Шамони – те се просто незабравими. В Шамони на разположение на любителите на зимните спортове са 170 км различни писти и около 100 маршрута около връх Мон Блан. Истински рай за скиори и сноубордисти, независимо от тяхното ниво. В Шамони може да се „гмурнете“ в историята на планинарството.

Ишгъл, Австрия

Ишгъл, Австрия
Ишгъл, Австрия / снимка: TVB Paznaun

Това е един от най-престижните и най-красивите, но и най-скъп курорт в Тирол. Курортът предлага 200 км прекрасно подготвени писти, които привличат тук туристите от ноември до април. Трасетата са разположени на височина от 1400 до 2800 м, откъдето се разкрива опияняваща панорамна гледка към околността.

Вал ди Фаса, Италия

Вал ди Фаса, Италия
Вал ди Фаса, Италия / снимка: skirentalresorts.com

Курортът се намира в емблематичните Доломити. Пейзажите тук се считат за едни от най-красивите не само в Италия, но и в света. Ето защо мястото привлича всяка година огромен брой туристи, скиори и сноубордисти към 220-километровите писти, разположени там. Във Вал ди Фаса има отлично разработена системата от лифтове и влекове. Казват, че там можете да карате всяка седмица на различни писти до края на сезона, без да повтаряте. Струва си да се провери.

Не спирайте да търсите интересни дестинации и да пътувате безопасно с туристическа застраховка от Boleron.

Още истории за пътешествия и съвети, свързани с тях, четете в рубриката ни “Boleron travel stories”.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.