5-те най-популярни места за бейсджъмп в света

0
 

Сподели

Shares

Кои са култовите места за бейсджъмп в света? Какво представляват любимите места за скокове? Кой къде предпочита да скача и как?

El Cap

Национален парк Йосемити, Калифорния, САЩ

Обожавано място от туристи, катерачи и къмпингари, Националният парк Йосемити в Калифорния е бейсджъмп мечта. В действителност, това е едно от местата, от които е тръгнал този спорт.

Ел Капитан с отвесната си скала, висока 914,40 м е любимо място за бейджъмп на „нинджите“ в САЩ.

През 1966 г. Michael Pelkey и Brian Schuber направили първия BASE скок с парашут от Ел Капитан – 914,40 м вертикално падане. В началото рейнджърите, пазещи парка нямали нищо против бейс скоковете от Ел Кап. Сега обаче скоковете в района на парка са изрично забранени от закона.

През лятото на 2010 г. Ammon McNeely, известен като „Пирата на Ел Кап“, беше заловен от рейнджър, пазещ парка. През декември същата година McNeely се призна за виновен пред федерален съд за „въздушна доставка на човек с парашут“.

Докато в някои страни приветстват бейсджъмпинга и го развиват, в САЩ екстремното занимание е тайно, а скачащите пазят любимите си свърталища. Скоковете с парашут от статични обекти са забранени от закона във всички щати от 2006 г. насам. Въпреки това, Ел Капитан си остава любимо място за бейсджъмпърите. Както казва, скочилият многократно от Ел Кап българин Иво Нинов – бейсджъмпърите в района на Йосемити изпълняват скоковете си в т.нар. „нинджа стил“, нощем или по залез, след което бързо се изнизват от мястото.

Troll Wall, Norway

Troll Wall в Норвегия

Въпреки, че BASE скоковете не са забранени в Норвегия, стената Troll се смята за едно от най-смъртоносните места в Европа и бейсджъмпърите не се редят на опашка за скок от нея. Колкото и опасно място да е Troll, тя привлича най-смелите и опитни бейсджъмпъри от цял свят и дори е едно от 5-те места, на които се провежда Световното BASE първенство.

Внушителната стена Troll Wall в Норвегия е висока 1100 метра. На нея Troll загива „бащата на бейсджъмпинга“ Carl Boenish през 1984 г. Инцидентът се случва малко след като Carl поставя световен рекорд за най-висок бейс скок на същото място.

Стената Troll е част от планинския масив Trolltindene, намиращ се на норвежкия западен бряг. Мястото е престижно средище не само за бейсджъмпъри, но и за катерачите.

Айфеловата кула, Париж, Франция

Айфеловата кула, Париж, Франция

Хората са скачали от Айфеловата кула в продължение на десетилетия. Някои са доживели, за да разказват своята история, други не.

Създадена за Световния панаир през 1889 г., Айфеловата кула е една от най-емблематичните забележителности на Новото време. BASE джъмперите упорито са скачали от кулата още от построяването ѝ. Някои са използвали костюми с криле, други – самоделни парашути.

Построена от Густав Айфел, кулата се издига на 324 метра над Париж. Предполага се, че през 1912 г. френски изобретател на име Franz Reichelt е направил първия скок от кулата, за да тества своето изобретение – парашут. То обаче не сработило и новатора загинал. От тогава много хора са скочили от платформата за наблюдение и са се приземи безопасно… или не. През 2005 г. норвежец починал, правейки бейсджъмп от кулата.

Тианмен в Китай

Планината Тианмен, Китай

Едно от най-лудите, рискови неща в историята на бейджъмпинга е скокът на Джеб Корлис през 30-метров процеп в скала, част от планината Тианмен в Китай. Скоростта, която е развил Джеб със своя уингсют костюм, е 120 км/ч.

Джеб Корлис не е единствения осмелил се да скoчи от отвесните скали на Тианмен. Китайската планина е едно от най-популярните места за бейджъпинг в света. Любимото място за бейсджъмпинг е естествен отвор в скалата с височина 131.5 метра.

Тианмен е разположена в Национален парк Тианмен, който се намира в северозападната китайска провинция Хунан. Една от причините планината да е любима на бейсджъмпърите, освен отвесните ѝ високи скали, е нейната достъпност. В Тианмен се намира най-дългият високопланински пътнически лифт в света. Той има 98 кабини и обща дължина 7455 метра. Лифтът се изкачва до 1279 м. Туристите могат да ходят по дългите с километри пътеки, построени върху скалната стена на върха на планината, включително и по такива със стъклени подове или пък да скочат с уингсют, прелитайки около отвесните стени на Тианмен.

Бурдж Халифа

Кулата Бурдж Халифа, Дубай

Ако си бейсджъмпър и не скочиш от най-високата сграда в света, звучи някак несериозно.

Кулата Бурдж Халифа е Дубай логично е едно от най-известните места за бейсджъмпинг в света. Сградата е висока 828 метра, а построяването ѝ отнело 6 години.

През 2010 г. Nasr Al Nivadi и Omar Al Hegelan получиха първото разрешение за скок от небостъргачa. Двамата мъже първи успяха да изпълнят най-високия скок от сграда в света. Скокът бил с продължителност минута и 30 секунди, а скоростта на летене достигнала 219 км/ч.

Поради финансовата криза и намаленото търсене на имоти през октомври 2010 година 825 от 900-те жилищни апартамента в Бурдж Халифа остават празни. Най-високата сграда в света е почти пуста, но бейсджъмпърите са намерили ползва от нея.

Бурдж Халифа

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.