Сочи – между два свята

0
 

Сподели

Shares

Още с приключването на тазгодишната Лятна Олимпиада в Лондон, светът обърна поглед на изток в очакване на следващата, ХХ|| Зимна Олимпиада. Домакин на игрите ще е руският град Сочи, най-популярният летен курорт на брега на Черно море. Зимни игри в летен курорт? Факт. Но Сочи по уникален начин съчетава крайбрежие и високи планини, плажове и ски курорт на съвсем достъпно разстояние.

Сочи - между два свята

Само на около 45 минути път от града се извисяват Кавказките планини, които спират студените течения от север. В резултат климатът е мек през зимата и приятно топъл през лятото. Близо 4 000 000 руснаци избират Сочи за своята лятна ваканция и неслучайно градът е наричан „лятната столица на Русия“. Съчетанието между планински пейзаж и крайбрежие, километрични плажове и заснежени върхове, топли слънчеви дни, меки зими, минерални извори и пулсиращ нощен живот прави черноморския курорт предпочитана ваканционна дестинация. И въпреки че районът е популярен предимно сред руските туристи, очакванията са Зимната Олимпиада да промени статуквото, като го постави на глобалната туристическа карта.

А Сочи има какво да предложи – от луксозни яхти и лъскави нощни заведения, през трекове и колоездене сред впечатляващи пейзажи и уникална природа, до изкачване на най-високия връх в Европа, Елбрус (5 642 м), намиращ се на 220 км от града. Уникалните природни дадености правят черноморския курорт чудесна дестинация както за класически, така и за алтернативен туризъм, независимо от сезона.

D026_0000_Russia_1_map

Сочи разполага с над 200 000 хектара гори и обхваща няколко защитени зони – Кавказки национален биосферен резерват, Национален парк Сочи, Национално убежище за диви животни на Русия, както и повече от 30 ботанически градини до паркове, съхраняващи над 30 000 диви растителни вида. Кавказкият биосферен резерват е част от Световното наследство на ЮНЕСКО, тъй като е единствената планинска верига в Европа, която не е изпитала значителна човешка намеса. На територията на резервата се намира уникална тисово-чемширова гора, покриваща около 3 кв. км, с над 700 растителни вида, някои от които са останали непроменени повече от 30 милиона години. Има дървета на по 2000 години, както и 20 защитени вида, включени в Червената книга.

В района на Сочи има над 400 пещери, най-известни от които са тези край село Воронцовка – комплекс от три вътрешно свързани пещери с дължина над 11 км. Това е една от най-големите пещерни системи в Кавказ, значителна част от която е отворена за посещения. Не е за изпускане и пещерата Ацинска, известна с подземните си езера и праисторическите си артефакти, а в заобикалящата я долина на река Мацеста се спускат уникални каскади от над 20 водопада, които в летните месеци предлагат множество басейни за разхлаждане и пикник. Сред останалите природни забележителности в района е Агурският каньон, където край каскада от три водопада се издигат зашеметяващи скали. Отвъд водопадите пък е Орлова скала – легендата разказва, че там е бил прикован Прометей. Впечатляваща е гледката от върха на планината Акхун (663 м), най-високата точка в района на Сочи, откъдето при ясно време се вижда дори турският бряг.

Сочи - между два свята

Разбира се, първенство сред възможностите за активен туризъм държи изкачването на връх Елбрус. Върхът представлява кратер на застинал вулкан и предлага сравнително лесно изкачване по южния склон благодарение на седалковия лифт, достигащ до 3750 м. Следва полегат склон, който не изисква осигуровка. Но надморската височина, заниженото количество кислород и силните ветрове го превръщат в истинско предизвикателство дори за опитни алпинисти. През летните месеци трафикът към върха е сериозен и не е необичайно над 100 души дневно да тестват силите и способностите си, но бруталното време през зимата го прави изпитание дори за много опитни катерачи.

Сочи - между два свята

Само на около 40 минути от Сочи е местността Красная поляна, един от най-популярните руски ски курорти. Близостта на морето и невисоките гори формират уникален микроклимат, който позволява на снега да запази най-добрите си качества. Красная поляна разполага с изградена инфраструктура, лифтове и писти, както и с отлични възможности за хелиски. Именно тук по време на Олимпийските игри през 2014-та година ще се проведат алпийските дисциплини и спусканията с шейни. За целта вече пета година в района тече мащабно строителство, което да гарантира мястото на Красная поляна в списъка на световните ски курорти. Биатлон и ски комплекс, писта за бобслей, шанци за ски скокове, сноуборд парк и фристайл център са сред съоръженията, които се изграждат специално за Олимпиадата.

Останалите съоръжения – ледените пързалки, игрищата за хокей, както и самият Олимпийски стадион, ще са разположени във втора, крайбрежна зона в Сочи. Двете зони ще са свързани както с път за коли, така и с високоскоростен влак, което ще прави придвижването помежду им въпрос на минути. В самите зони всички съоръжения са достъпни дори с ходене пеша, което ще превърне Сочи в едно от най-компактните селища в историята на Олимпийските игри. Централният стадион е с капацитет от 40 000 души, като разположението му в Олимпийския парк ще бъде такова, че зрителите от трибуните да виждат едновременно морето и планинските върхове. Самият покрив на конструкцията ще е от полупрозрачен поликарбонат, който ще създава илюзията за заснежен връх, хармонично вписващ се в пейзажа на Кавказките планини.

Над 18 млрд. долара са инвестирани в подготовката за Игрите и в изграждането на съоръженията. Фактът, че това ще са първите Олимпийски игри на територията на Руската федерация (последната Олимпиада, провела се в Москва през 1980 г., е на територията на СССР), предопределя желанието на Русия да се докаже като способна да организира събитие от подобен мащаб. При получаването на домакинството през 2007 г., Сочи разполага едва с 20% от необходимата инфраструктура, което поставя сериозни предизвикателства. Още повече, че голяма част от строителството е на територията на Кавказкия биосферен резерват, което привлича вниманието на природозащитниците.

Доводите, че развитието на региона ще е от полза за местното население и за засилването на международния туристически поток към Сочи срещат опасенията, че районът ще бъде експлоатиран и застроен, без да се зачитат вредите за околната среда и за биоразнообразието.

Сочи - между два свята

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.