Джоси Уелс за фрийските и изминалия сезон

0
 

Сподели

Shares

След изключително натоварения сезон във фрийските, най-големите в спорта се събраха в Whistler Blackcomb Canada, за да сложат край на сезона в AFP World Championships по време на Световния ски и сноуборд фестивал.

Джоси Уелс

Изпълнено с дъжд, мъгла и сняг, състезанието беше тежко и в крайна сметка Джоси Уелс от Monster Energy си тръгна с третото място в слоупстайла. Ето какво разказа той в интервю за изминалия сезон:

Джоси Уелс

От както излезе на сцената стила ти доста се промени. Каква е според теб причината за това?
– По дяволите… да, определено минах през няколко периода. Не знам, бях тийнейджър, който търси себе си. Гадно е – камерите ме преследваха през цялото време и света ме гледаше.

Виждали сме твои снимки като дете. Приличаш на момиченце. Защо е така?
– Бях готин с дълга руса коса. Да, ами… не знам. Имах страшно дълга коса и просто я оставях. Наричаха ме момиче всеки ден, но това не ме притесняваше.

Ти се превърна в нещо като модел за подражание. Горд ли си от това или просто ще кажеш, че ти си правиш твоите неща, пък да става каквото ще?
– Мисля, че „модел за подражание“ е някой, който има самочувствието, което е необходимо да е такъв. Нещото, което на мен ми дава увереност е карането на ски. Уча се от много различни хора, за да мога да подобря стила си.

Кой може да повлияе на стила ти? Както на личния така и в карането на ски?
– На личният ми – Джордан Браун, Антъни Бороновски, Блейк Нюман, Макс Хил, Джеймс Дийн, Джони Кеш, Джони Деп. Това са някои от хората, които смятам, че имат страхотен стил и са ми повлияли през годините. Що се отнася до ските – когато бях по-малък се възхищавах на TJ (Шилер). Следвах го из парковете и копирах това, което той прави. В момента не мисля, че съм повлиян от някого конкретно. Карам така както на мен ми харесва.

Джоси Уелс

Кой е най-добрият в момента и защо?
– Хенрик (Харлот). Стилът му е жесток, а триковете – невероятни. Определено си личи, че той се забавлява страшно много всеки път когато кара, а това съвпада напълно с идеята ми за този спорт.

Хората полудяха около Олимпиадата тази година. Какво мислиш за Игрите? Добри, лоши или някъде по средата?
– На игрите беше невероятно. Бяхме настанени на 30 секунди ходене пеша от трасето за слоупстайл, а планината беше страхотна за фрийрайд. Да съм част от националния отбор също беше много яко преживяване, което не съм изпитвал преди.

Каква бе, според теб, реакцията на хората, след като приключиха? Независимо дали си взел медал или не, в момента има някаква празнина.
– Мисля, че за някои хора имаше малко разочарование. Много райдъри се подготвяха за това състезание доста време, а за други бе и последно. Що се отнася до мен, аз съм просто скиор. Участвам в надпревари, но това не е причината, поради която карам. Веднага щом се върнах от игрите отидох за две седмици в един малък курорт близо до Минеаполис, наречен Хайленд, където се забавлявах страшно много. Мисля, че повечето от нас се чувстват по този начин. Ние просто обичаме ските, и това че едно голямо състезание е приключило не означава, че и ние трябва да спрем.

Джоси Уелс

Кое е нещото, което все още мразиш в спорта? Нещо, което прави живота ти по-труден или просто нещо, което не те кефи.
– Най-неприятното за мен са състезанията. Искаш да забиеш триковете, които лично според теб са яки, но в същото време, за да се представиш добре трябва да направиш такива, които съдиите искат да видят. Това е най-трудното. Винаги съм бил фокусиран върху стила и как един трик е направен и понякога угаждам повече на съдиите от колкото на себе си. Сега като пораснах малко, осъзнах, че когато съм на състезание правя само трикове, които намирам за готини. Смятам, че Хенрик е овладял тази техника по-добре от всеки друг.

Ти притежаваш дома си, имаш няколко коли и живота ти е страхотен. Вярвал ли си, че карането на ски ще те отведе до тук?
– Никога. Всичко се случи доста бързо. Никога не съм си мечтал да съм „про“ или нещо подобно. Аз просто обичам да карам ски и исках да съм възможно най-добър. Малко след това бях на върха на X Games, обикалям света и печеля от това, което така или иначе бих правил. Имах страхотен късмет.

Какво е родителите ти да са намесени толкова много в живота ти? Ти си се обучавал вкъщи, а баща ти винаги е бил твой треньор.
– Страхотно е. Те ни подкрепят като луди и са направили толкова много жертви, за да правим това, което правим. Надявам се да съм родител като тях, когато и аз стана такъв.

Как тримата ти по-малки братя, които те следват навсякъде, те оформят като личност?
– Момчетата са върхът. Когато карам със Бо и Джаксън имам чувството, че отново съм на 16. Те подържат пламъка жив.

Джоси Уелс

Как си представяш своето развитие? Какво искаш да постигнеш в следващите няколко години?
– Надявам се все още да се състезавам. Същото така искам да снима повече. Доста е сложно с всички тези състезания и контузии, и не съм снимал колкото ми се иска. До сега не съм пускал видео, с което да се гордея. Това е следващото нещо в списъка ми.

Някакъв съвет към идващото поколение от младоци, които искат да се следващия Джоси Уелс?
– Отивай да караш ски! Прави това, което те кефи по трасетата и не мисли за това дали ще станеш про или не. Ако карането ти е добро, останалото ще се нареди от само себе си.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.