ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Руй планина

Сподели

Shares

В западна България, на сравнително малка територия, югозападно от София, се намира физико-географската област Краище, представляваща сложна мозайка от средновисоки планини и междупланински долини. На територията могат да се преброят общо 23 отделни планински възвишения, характерни със свой, отличителен релеф и природен пейзаж. В следващия материал ви представяме Руй планина.

Руй планина
снимка: wikipedia/ Руй планина

Най-отдалечените, погранични планини в област Краище се отличават с голяма височина, в сравнение с източните си съседки. Руй планина е сред тях и тя се издига западно от град Трън, до височина от 1706 м. Планината има куполовидна форма, с плоско било и стръмни склонове, обърнати на юг. В ниските части се редуват букови гори и обработваеми площи. Районът е с орнитологично значение и е част от мрежата на защитени зони от Натура 2000.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Руй се отделя от Завалска планина – малък масив от област Средногорие, чрез Трънското ждрело, което е сред малкото популярни туристически локации в област Краище именно заради внушителния си пейзаж от високоиздигащи се вертикални, скални стени над водите на една от основните реки в района, Ерма. Освен това, в района е развита прилична туристическа база, което му придава допълнителна привлекателност. През цялата местност върви екопътека, съставена от множество дървени мостчета, която позволява тясното ждрело да бъде разгледано във всичките му части, а в близост са разположени хижите Ерма и Руй.

Скалните стени на ждрелото достигат височини над 100 м и на локацията е обособен алпийски обект, който включва 15 маршрута за традиционно катерене. Дължината на маршрутите варира между 45 и 120 м, а скалата е варовик. Целият район на пролома крие потенциал за разкриване на още много нови турове.

Трънско ждрело
снимка: wikipedia/ Трънско ждрело

Трънско ждрело не е единствената местност с живописни скали в планината – такива могат да се видят също при селата Забел, Слишковци, Рани луг, Милославци и Зелениград. При последното село се издига висока, отвесна скала, позната с името Шили камък и приютила няколко малки пещери.

Руй е погранична планина и делението с Република Сърбия минава през повечето високи върхове, включително през нейния първенец, връх Руй. Добра изходна точка за изкачване на върха е село Зелениград. Алтернативният маршрут през село Забел е по-полегат и може да бъде преминат на велосипед. Непосредствено преди началото на Трънското ждрело се намира село Ломница, откъдето също се стига до върха, с посещение на хижа Руй.

По-вълнуващото спускане с велосипед е в южна посока, към село Туроковци, и включва основно каране по черни пътища. По напредналите байкъри могат да се възползват от няколко тесни горски пътеки на финала на маршрута, които се спускат от върховете Мали Руй и Сип директно към град Трън, слизайки в крайните квартали Мурговица и Биринци.

Руй планина
Руй планина, снимка: Иван Бориславов

Пътеките, които кръстосват Руй, не са маркирани. Означенията по екопътеката на Ерма са само частични, а мостчетата над реката са в съмнителното състояние. Маршрутът в ждрелото е част от дълъг, обиколен маршрут на района, който носи името „Трънска екопътека“ и продължава 13 км. Напускайки Ерменското ждрело, пътеката продължава в Завалска планина, през също толкова красивото Ябланишко ждрело.

Една културна забележителност от района, която може да се възползвате да посетите, е „Музеят на кислеото мляко“ в село Студен извор, отдалечено на 7 км от град Трън. Сградата на музея е родната къща на човека, открил Lactobacillus bulgaricus, д-р Стамен Григоров. Експозицията представя пътя на киселото мляко – от набавянето му в натурален вид до продажбата му в магазина, както и интересни, стари, битови предмети за производство на млякото.

Руй планина
Руй планина, Царева църква, снимка: Иво Филипов

РУЙ ПЛАНИНА

Първенец на планината: вр. Руй, 1706 м
Πриродни забележителности: Трънско ждрело, малки пещери, скални образувания при селата Забел, Слишковци, Рани луг, Милославци и Зелениград
Условия за туризъм: Екопътека по река Ерма, частична маркировка, две хижи
Условия за катерене: Трънско ждрело

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.
Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.