Безплатни места за ски и сноуборд за деца в Родопите

Ски съоръжения в Стойките, Могилица и Чепеларе се пробуждат за нов живот

0
 

Сподели

Shares
Фрийстайл парк Перелик
Фрийстайл парк Перелик

Обичаме Родопите заради специфичната мека природа, историята, културата, храната, но най-вече заради хората, отгледани там. Можеш да познаеш добрината и гостоприемството в очите им. Връзката на тази, макар по-ниска планина, със зимните спортове е дълбока. Там са закърмени големи шампиони като Екатерина Дафовска, Радо Янков и е сред първите места в България, където се заражда един от най-новите снежни спортове – фрийстайл сноуборд.

След като миналата година „Перелик инфраструктурна компания“ АД и клуб „Сноуборд общество Смолян“ изградиха най-големия фрийстайл парк за сезона в България в подножието на връх Перелик, който работи абсолютно безплатно за всички от януари до април, тази година виждаме още три места с малки ски зони в Родопите, които отварят безплатно за деца.

Мултиплициране на добрите примери

Разположеният на над 2000 метра н.в. Фрийстайл парк Перелик дори и тази година се радва на много сняг, което позволява и отново се случват интересни неща. Старши треньорът на Blade Snowboard Team Виктор Жеков и „Перелик инфраструктурна компания“ вече работят по изграждането на трасета за спортна подготовка на състезатели от българските клубове. Освен това имаме информация за предстоящи интересни събития на локацията, като провелото се миналата година за първи път в България състезание по снежен волейбол.

Темпото, с което се случват нещата на Перелик, явно дава допълнителен тласък за развитие на зимните спортове в региона, защото вече в три родопски населени места сериозно са се заели да реновират своите писти и влекове, а децата могат да карат ски, сноуборд или пък шейни безплатно.

Ски писта Чепеларе
Ски писта Чепеларе / снимка: Община Чепеларе (Фейсбук)

Чепеларе: възстановен е зимният център за начално обучение в местността „Дьортевото“

В сърцето на Чепеларе, в местността „Дьортевото“, за нов живот се събужда реновираната малка ски писта. Тя е в непосредствена близост до градския парк. Дължината на съоръжението е приблизително 200 метра. Пистата е оборудвана с една нова транспортна ски пътека, в същото време за по-големите деца ще работи и съществуващият ски влек.

Налице са и работят вентилаторно оръдие за сняг и снегоутъпкваща машина, предоставена от „Пампорово“ АД. Мястото, привличащо за забавления малки и големи деца, разполага с отоплен фургон за преобличане и съхранение на ски и сноуборди, надуваеми гуми за пързаляне, шейни и други игри. Пистата е осветена, така че зимните игри да могат да продължават и в по-късните часове.

Съоръжението ще работи безплатно за деца. Отварянето на този малък ски център е осъществено с усилията на община Чепеларе и със съдействието на собствениците на земи, на които е разположена пистата, предоставили ги за безвъзмездно ползване.

Могилица ски писта
Могилица ски писта / снимка: smolyanpress.net

Могилица: безплатен ски влек за деца и младежи 

Ски влек с богата история в село Могилица, който не е работил 11 години, от няколко дни отново е в експлоатация за радост на малки и големи, но най-вече на малки, защото ще работи безплатно за деца и младежи.

Ски влекът е закупен и монтиран преди около две десетилетия от кметството с цел учениците от училището в Могилица да карат ски, но преди 11 години дейността му спира – няколко години, след като училището в селото е затворено. Оттогава ски влекът е прибран и не е влизал в употреба.

Когато през септември младият учител Аделин Голев започва работа в училището в съседното на Могилица село Арда, той обещава на децата да ги научи да карат ски. Постепенно идеята започва да изглежда реалистична…

Инициативата за възобновяването на работата на влека се подема от IT специалиста Цветан Росенов, който се е заел да стопанисва и сервизира ски влека. Учителят Аделин Голев пък е осигурил ски от Пампорово и приятели. Така децата от Могилица и съседните села и махали вече ще могат да спортуват.

Ски писта Стойките
Ски писта Стойките / снимка: smolyan.bgvesti.net

Стойките: англичанин вдъхна нов живот на ски пистата

В курортното село Стойките, намиращо се на 15 км от областния център Смолян и на 7 км от Пампорово, също имат повод за зимна радост. След 11-годишно прекъсване английски гражданин възроди ски влека в центъра на селото. За местните жители малкият ски център с писта „Мангорка“ работи безплатно, а за почиващи и приходящи цената е символична – 5 лв. за вход. През междусрочната ваканция десетки деца се радват на забавления на живописната писта. Осигурен е и наем на шейни на символична цена, за тези, които нямат.

Благодетелят на пистата, 47-годишният Стивън Проктър, е женен за родопчанката Ваня. Преди три години той за пръв път вижда Родопите и се влюбва в тях. Сега, заедно с помощта на местните хора, успява да вдъхне нов живот на ски влека. Поръчва части от Англия, с които успява да превърне един джип в снегоутъпкваща машина. Подновява и къщичката, в която се съхраняват ски и шейни. Такса за ползване плащат само гостите на селото, за да може да се покрият разходите за ток за влека.

Пожелаваме много радостни преживявания за всички деца от тези места и се надяваме на още подобни хубави новини, които да зарадват най-малките любители на планините и зимните спортове! 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.