Георги Василев-Gofko или уингфойл ли е новата сърф ера?

Къде се грабват вълните?

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Георги Василев/ личен архив

Срещаме се със уингфолсърфиста Георги Василев или Гофко, както го познават в средите. Говорим си повече за тази нова дисциплина в карането на сърф, къде може да я практикуваме и как спортът се развива в България.

Разкажи ни повече за теб? Кой е “Gofko”?

Казвам се Георги Илиев Василев от малкото китно морско градче Черноморец. Тази година лятото ще навърша 30 г., а в 12 от тях се занимавам с кайтсърф. Първите лета преподавах кайт в Гърция, на остров Лимнос като целта ми беше да прекарвам повече време на ветровито място, което да ми даде възможност да прогресирам. Като малък учих изкуство в Бургас, където се роди „Гофко“ – прякор измислен от местните  скейтъри. Бях дребен и единствения, който караше с десен крак, на което казвахме „Гуфи“.

Снимка: Георги Василев/ личен архив

Как се роди страстта ти към сърфа? 

Започнах да работя на плажа от 13 годишна възраст като помощник на училището на легендарния Люси от Градина – давахме джетове под наем, водни колела и уиндсърфове . Баща ми караше уиндсърф и няколко пъти се е опитвал да ме учи, но на мен ми се виждаше доста скучен спорт. Едно лято ми беше подарил скимборд, докато един път дъската се счупи на две на плажа. Помня добре този ден – имаше земетресение около нос Емине, което означаваше само едно-щеше да има вълни. Превъзбуден и в търсене на дъска за сърф или бодиборд, изчаках големите вълни. Нататък е ясно.

През 2017 г. с приятелката ми Ирис се преместихме на Фуертевентура,за да може да караме сърф. Първото лято на този уникален остров и по път за работа (тогава преподавах кайт за ION CLUB – голяма верига училища навсякъде по света) видях плакат за състезание. Веднага се свързах с тогавашния ми спонсор, SurfShop Burgas, които без да се замислят направиха всичко възможно да се запиша и участвам. От 24 състезателя завърших на 12 място, карайки наистина с най-добрите.

Снимка: Георги Василев/ личен архив

На следващата година 2018 имаше състезание в стил страплесс фристайл в Гран Канария. Тогава от 26 сърфиста, завърших четвърти и това ме мотивира в края на лятото да продължавам напред със състезанията и тренировките.

Година по-късно заминах за Тенерифе, където открих нов спорт, а именно уингфойл.

От скоро практикуваш нов вид уингфойл – разкажи ни повече за него?

Уингфойл е вариант на хидрофойла, еволюционния растеж на уиндсърфа. Използва същата екипировка като за уиндсърф, различното е в самата дъска и крилото. Всичко с този нов спорт започна да се развива доста бързо, защото той лежи вече на една изградена структура като воден спорт. Беше ми интересно да започна да се занимавам с него, защото имах възможност да проследя развитието му във времето, нещо, което при кайтсърф нямаше как да стане. С времето фойловете вече по-тънки и бързи, което даде тласък на фоил даунуинда (каране на ветрова или нормална вълна, летейки над нея и използвайки постоянния наклон по посоката на движението й).  Всичко това беше комбинирано и „вкарано“ като тенденция от Кай Лени, постепенно започна да навлиза все повече в живота, на до вчера, кайтъри, например.

Снимка: Георги Василев/ личен архив

Навлиза ли уингфойла в България?

Започва да навлиза сякаш, но ще отнеме време докато хората се пречупят и вземат насериозно спорта. С еволюцията на екипировката, големите крила са доста мощни и работят много добре на слаб вятър.Сигурен съм че уингарите в България се броят на пръстите на двете ми ръце ,но според мен ще стават все повече и повече. Не очакваме кайтсърфисти или уиндсърфисти да преминават на уинг, а по-скоро хора, които се страхуват от кайт или уиндсърф да започнат да карат.

За всеки начинаещ препоръчвам голяма надуваема дъска и голям хидрофойл и  практиката .

Какво мислиш за развитието на сърф дисциплините у нас ?

Честно казано съм доста изненадан. В последните пет години не живея тук, но следя социалните мрежи и виждам голям интерес към водните спортове. Все повече хора отиват за уикенда до Гърция или Турция, например, да покарат кайт или уинд сърф. Търсенето на добри условия означава само едно-интерес има, а има ли интерес, има и развитие.

Снимка: Георги Василев/ личен архив

За уингфойла ни липсват повече ентусиасти и хъс, може би . За сега имаме всичко необходимо да започнем да практикуваме тук- място от къде да се набави екипировка като SurfShop Burgas, където има доста марки и ценови диапазон и доста спотове – било то езера, море…!

Къде си обикалял по света, за да сърфираш и къде са най-бруталните вълни?

Не съм обикалял чак толкова но мога да кажа че на Канарските острови се чувствам като у дома си. Бил съм на всичките седем тях и всеки един остров е различен по рода си от предишния. Като много любим за каране ми е Фуертевентура, и в частност спота на Пуерто Лахас, където има вълни за всеки и доста чист вятър .

За сега живея в Тенерифе, и в частност в Ел Медано, където 300 дни в годината имаме вятър и е супер за практикуване на всякакъв вид ветроходен спорт с разнообразни и различни условия.

Снимка: Георги Василев/ личен архив

А тук? Кои са трите ти топ спота за каране и защо?

Първият ми е Черноморец, заради двата плажа с различни ветрове – Вромос и Градина.

Вторият любим е Бургас, заради постоянния вятър.

Третият е Аркутино – това е местният уеив спот с доста приятен плаж и игриви вълнички.

Снимка: Георги Василев/ личен архив

От тук нататък? Какво следва в професионален план?

След толкова години със вятъра най накрая ме завихри в правилната посока и създадох марка за уингфойл Gofkoooo Wings .

От година правя разработка по първия ни модел уинг. Идеята ми е да си развивам бранда, и да участвам в състезания по уингфойл.

Смятам като хоби да организирам няколко лагера из Канарските острови с мултиспорт тренировки,  нещо като мултисърф гид. Не мога без да включа и моята половинка Ирис, която ще е йога инструктор и отговорник за видео заснемането за анализите след вечеря. Ще е доста забавно с нас!

Снимка: Георги Василев/ личен архив

  

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.