Козолино, който дойде от Кабо Верде, за да кара сърф

0
 

Сподели

Shares

Атлетът на Red Bull и Световен шампион по кайсърф – Еъртън Козолино, пристигна в България за откриването на сезона в Бургас, който отбеляза 20 години от съзадаването на SurfShop Burgas. Ние, пък успяхме да зададем на Козолино няколко въпроса и много накратко да „начертаем“ интересната му история.

Козолино
Еъртън Козолино след спечелването на Red Bull Unfastened, снимка: Damiano Levati/Red Bull Content Poo

Здравей, Еъртън, много се радваме, че си в България! Какво беше първото нещо, което си помисли, когато те поканиха тук?
Зарадвах се много, защото никога не съм бил в България. Днес е първият ми ден тук и много ми харесва. Мястото и хората са много готини. Наистина ми харесва!

Започваш да караш скимборд, когато си едва 4-годишен. Спомняш ли си защо искаше да бъдеш във водата?
Карах много скимборд, защото имах много приятели, които го правеха. Бях малко дете, което ловеше риба близо до океана, където всички го правеха и аз исках да опитам.

Само защото живееш близо до океана ли започна?
Не, мисля, че дойде натурално, естествено. Стори ми се, че ще ми хареса много. Просто обичам океана и той е моя живот.

Козолино
Снимка: Lukas Prudky/Red Bull Content Pool

Кога започна с кайт сърфа и защо реши да се фокусираш най-много над тази дисциплина?
Започнах да карам кайт сърф през 2006 година с моя баща и скоро след това да стана световен шампион се превърна в най-голямата ми мечта. Най-накрая това стана реалност. Наистина е невероятна история и това, разбира се, е причината да се фокусирам върху спорта.

Само кайт сърф ли караш, или практикуваш и други спортове?
Занимавам се и с други дисциплини – сърф, уиндсърф, скимборд, бодиборд. Всички спортове, в които се използва дъска върху вълните. Наистина обичам всички тези спортове. Те са толкова забавни.

Козолино
Снимка: Erik Aeder/Red Bull Content Pool

Как те промени спортът през годините?
Промених се много, защото тренирах много. Тренирах и пътувах много. Много е важно да можеш да се оправяш в различни условия, а аз наистина имах много голям прогрес. Трябва да тренирам повече себе си върху това да пътувам и да печеля повече състезания – върху това съм се фокусирал сега.

Как тренираш за състезанията?
Тренирам във фитнеса четири пъти в седмицата, а през останалото време съм във водата.

Мислиш ли, че през последните години все повече хора започват да карат?
Да, със сигурност. Все повече хора се насочват към тези нови спортове, което ме прави много щастлив. Докато пътувам, виждам много мотивирани хора, обичащи кайта – този невероятен спорт.

Козолино
Снимка: Lukas Prudky/Red Bull Content Pool

Карал ли си някога фойл дъска и какво смяташ за този тип каране в кайтсъръфингът?
Да, карал съм, разбира се. Харесва ми да карам фойл кайт. Когато вятърът е слаб е много забавно. Всъщност, когато вятърът е слаб, фойл кайтът е най-доброто нещо.

Задаваме този въпрос, защото кайта и по специално фойл кайтът ще дебютира като дисциплина в Летните Олимпийски игри във Франция през 2024 година.
Да, това е много добра възможност за този спорт. За съжаление, не е възможно да включат кайт сърфа, защото ние не можем да караме с вятър под 6 възела. Това е и причината кайт сърфът да не е част от Олимпийските игри. За това включват фойл кайтът, тъй като той може да се кара при вятър под 6 възела. Стискаме палци и ще видим какво ще се случи.

Козолино
Снимка: Damiano Levati/Red Bull Content Pool

Ти си от Кабо Верде. Какви са условията за сърф там?
Хората могат да гледат различни видеа и сами да се убедят, че там е невероятно. За мен там са едни от най-добрите вълни в света. Много се забавлявам там. И казвам това не защото живея там, а защото наистина имаме много добри условия.

Коя е най-практикуваната дисциплина?
В момента хората най-много карат сърф (хавайски сърф – бел.ред). Това е най-популярната дисциплина. Много обичам да карам сърф за удоволствие и да гледам състезанията, които се правят. Много голям фен съм на тези момчета. Както знаете сърфът е супер известен спорт и в момента се практикува най-много.

Имаш ли любими места за кайт в Кабо Верде и по света, които би искал да препоръчаш?
В Кабо Верде бих препоръчал Понта Прета. Но трябва да сте много внимателни, защото условията там не са много лесни. Трябва да знаете, че понякога е опасно да се кара там. Вълната е голяма. В останалата част от света бих препоръчал Индонезия и Таити, на трето Мавриций. Това са спотовете, които наистина препоръчвам.

Козолино
Снимка: Damiano Levati/Red Bull Content Pool

В момента живееш в Сардиния, Италия. Ако някой се чуди кое да избере – Сардиния или Кабо Верде – какво би му казал?
На всеки сърфист или кайт сърфист бих препоръчал Кабо Верде. Защото имаме по-силни ветрове, повече и по-големи вълни. Карането наистина е с пълна сила. Ако сте начинаещ, е по-добре да отидете в Сардиния. Там също има добър потенциал за вятър и вълни, но по-доброто място е Кабо Верде, със сигурност. Много обичам Сардиния за почивка.

Нашата медия се казва 360, та ето един по-забавен въпрос. Колко пъти можеш да направиш 360 с кайта?
Колко… Ами не знам, може би стотици пъти преди да падна във водата. Да, наистина мога да опитам. Мисля, че ще стане. Няма нищо не възможно.

Има ли дисциплина, за която 360 е по-сложен трик за изпълнение?
Да, мога да направя 360 със SUP. С кайтът е доста по-лесно, но със SUP е доста сложно. Да, за мен 360 е най-добрият трик за SUP.

Козолино
Снимка: Erik Aeder/Red Bull Content Pool

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.