Авантюристът Мариян Йорданов : През морето до планината, заради мечтата!

Рядко интересен с човек, влизащ на макс в приключението на живота!

0
 

Сподели

Shares
Снимка: личен архив

Наскоро ви разказахме за едно ново място в сърцето на Родопите, където приключенци по душа  и сърце, обучават малки деца на ски. Уникалната постройка и атмосфера на „Еко Рай-Пампорово“ нямаше как да не събуди интереса ни към човека зад идеята-Мариян. Сертифициран ски учител, сноубордист, уиндсърфист, кайтсърфист, склуптор, мотокрос любител, с интереси към ветроходството, педагог и баща-направо ни завъртя главата от всички идеи, които прави реалност с лекота.

Срещаме се с него посред зима, а за вдъхновението и мечтите му няма сезон, както бяхме прочели някъде. 

Снимка: личен архив

Варна, морето, сините вълни…

Авантюрист и активен в преследването на целите си, Мариян е рядко интересен човек, за което свидетелстват всичките му начинания. Роден във Варна, израства в малко рибарско селище до Златни пясъци в семейство на рибари. От малък започва да проявява любопитство към водните спортове, защото „всяка активност там беше свързана с морето“.

„За първи път видях човек с уиндсърф, докато бяхме излезнали в морето за риба. Определено ми допадна, но тогава достъпът до такава екипировка беше почти невъзможен. Никой не предлагаше такава, за времето на Соца говорим, все пак. Започнах да търся откъде мога да си взема сърф. Извадих късмет.“

Снимка: личен архив

Кара доста години уиндсърф, докато в един момент другото му хоби надделява-изработка на склуптори от гипсови отливки. 

„Преместих във Варна, за да развивам тази си идея. Отворих си ателие там, но продължавах да карам уиндсърф, в свободното си време. Усещах как постепенно бизнеса ми със склупторите, започва да измества сърфа. Беше нормално. В „Морски свят“ (името на фирмата – бел.ред.) изработвахме фонтани, шадравани, бяхме една от трите фирми в България, която се занимаваше с това и най-голямата в Източна Европа.

И тогава излезе кайтсърфа…“

Мариян е силно привлечен от кайта и заедно с още няколко човека, успяват да си създадат малко кайт общество. Развитието на спорта, го води до създаването на мобилна кайт школа на Крапец, която развива в следващите четири години.

„Лятото се занимавах с кайт школата, а зимата организирах турове с ендуро мотори. Около Варна можеш да караш на различни терени-гора, равни участъци-ливади, плаж. По мотокроса ме запали един приятел  от Москва-Саша, а с времето започнаха да идват все повече и повече московчани, които се кефеха на спорта тук.“

Мариян Йорданов
Снимка: личен архив

В последствие става баща на две момчета, което го поставя пред ново предизвикателство-да избере дом за семейството си.

„Не исках децата ми да израстнат във Варна. Имах имот, в Добрева чешма, село близо до морската столица. От слама построих страхотна къща – направихме си всичко сами. Там се роди и дъщеря ми.

Снимка: личен архив/ Еко Рай-Варна

Всичко беше страхотно, но трябваше да се препитаваме от нещо и създадохме „Еко Рай-Варна“ като идеята на парка беше да се организират зелени училища и детски лагери. За  петте години, в които бяхме там успяхме да развием мястото, даже по едно време отглеждахме коне и предлагахме конна езда на посетителите (смее се).“

Авантюристът Мариян Йорданов
Снимка: личен архив

До село Момчиловци и напред…

„В един момент децата ми трябваше да тръгнат на училище. С жена ми решихме, че не искаме да учат във Варна. Цялата тази суета ме отблъскваше. По онова време Богдан Кабасанов ме покани за кум в село Момчиловци. Бяхме приятели и често съм ходил със семейството си у тях по празници. До онзи момент не се бях замислял за възможмостта да се преместим в Родопите. Проучих училището там и за моя голяма изненада се оказа на много високо ниво, със страхотна база и 5-6 деца в клас, което означаваше по-качествено  обучение.

Снимка: личен архив

Децата можеха да си ходят пеша на училище, обръщаше им се страхотно внимание в клас. Самият аз съм педагог и знам колко трудно е да обучаваш 40 деца на веднъж. При нас, в „Еко Рай-Пампрово“ на всеки две деца се пада по един учител, за да може адекватно да им се обърне внимание.“

Започва работа като сертифициран ски учител в училището по ски обучения на Богдан Кабасанов в Пампорово. Но стреса му оказва влияние и решава да направи свое място за обучение и то за деца в ранна детска възраст-между 3 и 5 годишна възраст.

Снимка: личен архив

„Винаги много съм обичал децата и да работя с тях. Всичко започна още по времето на парка „Еко Рай-Варна“, малко преди създаването му. Племеникът ме покани на рожден ден в един от моловете във Варна. В този ден там се провеждаха още 5-6 рожденни дни, нямаше никакъв въздух, децата си играеха в един кът пълен с пластмаса…

Снимка: личен архив

Тогава ми дойде идеята да направя парк сред природата, в който децата да имат свободата да опозноват света около себе си. От там започна всичко. Посещаваха ни много хора от частни детски градини и училища в района и постепенно натрупах опит с децата. Допадна ми.“

Снимка: личен архив

Различният подход на обучение 

„Всеки все повече иска да избяга от системата,но трябва да приемем държавната програма. Има една общо приета методика, норма, която трябва да следваш, но и много различни подходи, по които да се водиш, ако искаш да бъдеш успешен, учейки други.

Снимка: личен архив

Най-важното ти е на децата да им е интересно. Трябва да мислиш в тази насока. Всеки учител би трябвало. Ето, например, децата, които ние обучаваме на ски са много малки и е трудно да им ангажираш вниманието за повече от 10 минути. Но го правим чрез игра.

Авантюристът Мариян Йорданов

Тази година темата ни е „Горски животни“ и заедно търсим къде живеят животните. Съответно всяко малко дете иска да разбере къде живее лисицата или мечката и тръгва нагоре със ските. Поставяме и табели с информация за различните животни и така хем ги учим да свикват с екипировката и да не искат да я свалят и да карат  ски, хем знаят повече и за животните.

Много е важен различният подход, ако искаш да се занимаваш с деца. 

Снимка: личен архив

С яхта до края на света…

Едва  ли има и най-малък приключенец, който да не си е мечтал за плаване около света. Не е изненадващо, че на Мариян му хрумва и тази идея и само преди няколко месеца си купува страхотна 14-метрова ветроходна яхта. Отново с идея…

„Едно време ме каниха много да участвам в  разни ветроходни  формати и аз винаги съм отказвал, защото ми се е виждаше прекалено скучно. Истината е, че е трябвало да му дойде времето.

Снимка: личен архив

Идеята ми да организираме плавания с яхта от тук до Гърция, например. Може да бъде просто разходка за един ден или по-дълго плаване за няколко дни с каране на кайтсърф там.

В яхтата могат да спят до 6 човека, което е страхотно за подобни пътувания. Смятам, че ще има интерес към този вид услуга, защото всички искаме да се все по-активни и ни се случват неща. А те са навсякъде.

Снимка: личен архив

Мариян и неговото детско царство можете да откриете в с. Момчиловци – „Еко Рай-Пампорово“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.