Момчил Панайотов с онлайн лекция за зимната планина и лавинната безопасност

Онлайн лекцията по Лавинна безопасност ще се излъчи 16-ти декември от 19.00 часа.

 
0

Сподели

0Shares
0 0
Лавина
Снимка: snowcollegenews

На прага на предстоящия зимен сезон се срещаме с Момчил Панайотов – председател на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) и лектор по „Лавинна безопасност“, за да ни разкаже какви рискове крие зимната планина, кои са ясните сигнали за предстоящо свлачище на сняг и защо е важно да не пропускаме онлайн лекцията по Лавинна безопасност, която ще се излъчи на 16-ти декември от 19.00 часа.

360°: Разкажи ни какво е да си скиор, фрийрайдър и планински водач в България?

Mомчил: Лично аз съм сред много запалените фриирайд скиори и това е от времето, когато осъзнато можех да потегля сам по планините. През тези години и аз и моите приятели се научихме на какви ли не трикове, за да сме в планината. Трябваше да си намерим екипировка, а това съвсем не беше лесно. Знанията ни за безопасност бяха на примитивно ниво и много неща се учеха на принципа “проба-грешка”.

На лифтовете често се возехме чрез какви ли не “схеми” – просто така беше наложено. Сега е далеч по-лесно. Има много обучения, лекции, десетки магазини, които предлагат най-хубавата екипировка. Модерни лифтове те качват за минути в близост до много хубави склонове. Но с това се загуби и част от чара на предизвикателството, да стигнеш “до там”.

Същото важи и за постоянно увеличаващия се брой на фрийрайд скиорите и сноубордистите – от една страна е хубаво, да виждаш толкова много приятни лица в планините, от друга страна често има истинска конкуренция и това малко изяжда от чисто планинарския дух. Нещо хубаво е, че много познати добри планинари станаха планински водачи и то особено ски водачи. Това дава възможност на навлизащите в планините, да се обърнат към тях и да трупат опит в приятната компания на добре подготвени хора, които могат стъпка по стъпка да им покажат как да се радват на планината и в същото време да не рискуват излишно.

360°: Кое е най-голямото предизвикателство пред, което е изправен днешният “зимен човек”?

М: За мен най-трудното е постоянното надъхване по пътя на социалните медии, многото хубави филми, реклами. Всички те казват “отиди в планината и направи нещо яко”. И много хора отиват в планината с нагласата не просто да прекарат хубави часове с приятели, а да постигнат нещо – изпреварване на останалите за първи следи в пръхкавия сняг, спускане по някой труден склон, направата на някой сложен трик или огромен скок от скала, и разбира се – всичко да бъде по възможност заснето и после споделено през социалните мрежи. Това създава много напрежение, нагласа за поемане на рискове в името на някаква потенциална известност. Да, хубаво е за развитието на спортовете, но в същото време стои зад много от грешните решения, които се взимат от хората.

момчил панайотов

360°: Предстои онлайн лекция за лавинна безопасност, разкажи ни малко повече за събитието?

Това е традиционната лекция по Лавинна безопасност, която всяка година Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) организира в началото на ски сезона. С нея искаме да подтикнем всички любители на зимната планина да си припомнят основните знания за лавини, да се замислят за този много сериозен риск в зимната планина. За навлизащите в зимните спортове пък е възможност за нови знания и осъзнаване на необходимостта от трупане на нови умения, посещение на практически курсове, мислене и за тази страна на спорта. Обикновено се провежда в голяма зала, но тази година това е невъзможно заради COVID-19 пандемията. Затова решихме да се излъчи онлайн и да може всеки интересуващ се да я гледа от компютъра или телефона си. Излъчването ще стане през Фейсбук канала на БАССЕС.

360°:Самият ти попадал ли си в лавина и кое е най-важното, което трябва да направим при подобна ситуация, за да предотвратим инциденти?

М: Попадал съм и не е приятно. За секунда осъзнаваш, че си направил голяма грешка. Успоредно с чисто инстинктивната борба за оцеляване започват да прескачат скоростно и мисли за живота, близките, приятелите, как не искаш да загубиш всичко това… Няма какво да се лъжем – попаднеш ли в лавина, нещата не са хубави. Ако снежните маси те затрупат напълно, шансовете за оцеляване са в ръцете на приятелите ти, които трябва да са видели инцидента и да реагират бързо и правилно.

Статистиката е доста безмилостна – високите шансове за оцеляване са, ако затрупан човек бъде изваден от снежните маси за до около 20 минути. Това значи едно нещо –  трябва да се кара с лавинен уред, който позволява да те открият бързо. Трябва да се кара с добри и достатъчно обучени приятели, които могат да ти помогнат! И още по-важно – трябва да имаш уменията да разпознаваш признаците на лавинна опасност и да избягваш максимално рискованите зони в моментите, когато има лавинна опасност. Още по-трудни са уменията да контролираш себе си. При моите грешки, винаги второто е било ключово. Имало е признаци за това, че снегът не е бил достатъчно стабилен, но не съм ги разпознавал добре или не съм се съобразявал достатъчно. 

момчил панайотов
снимка: Момчил Панайотов архив

360°: Твоето послание към  хората, които тепърва ще се срещнат със зимните спортове и планината в най-студеното време от годината?

М: Всеки трябва да отдели време да се подготви. Не е достатъчно да се извади една дебела пачка и да се купят красиви и хубави ски, обувки, яке, раница. Да, екипировката е важна, особено лавинният комплект (лавинен уред, лавинна лопата, лавинна сонда), но още по-важно е да имаме уменията да използваме правилно тези джаджи и познанията как да се радваме на красивите бели склонове, без да рискуваме прекалено много. Бих препоръчал на всички да отделят време, да посетят днешната онлайн лекция и други подобни събития (има много на английски език).

Добра идея е да се изгледат кратките филмчета за лавинна безопасност, които нарекохме “Лавинните серии на БАССЕС” . Във финални фази на подготовка е и нова книга за лавини, която ще излезне от печат скоро след Нова година. Ще се казва “Лавини в България” и мисля, че успяхме да вместим в нея основните елементи на лавинната безопасност и много примери от България. И не на последно място – много важно е да се посетят практически курсове и да се усвоят необходимите умения. Не само за лавинна безопасност, но и за първа помощ. Много хора имат нужда да развиват и уменията си да карат ски или борд извън пистите. В противен случай риска от неприятни травми е прекалено висок!

Повече информация за предстоящата онлайн лекция може да намерите във официалната страница на събитието във Фейсбук.

Лавина

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.