Nic Von Rupp: Имам огромно уважение към сърфистите, които нямат постоянен достъп до вълни!

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Monster Energy

Когато се промени времето и най-големите вълни дойдат, повечето сърфисти излизат от водата. Това обаче не важи за Nic Von Rupp. Той е един от шепата хора, които преследват най-големите вълни по цялото земно кълбо, а когато се сблъска с тях във водата, ги кара по един от най-стилните и безстрашни начини. Nic Von Rupp не е просто биг уейв сърфист, той една от младите икони в спорта и докато повечето сърфисти от този ранг са на средна възраст, той е едва на 25 години…

Оги Начев: Здрасти, Ник, щастлив да съм да предам енергията ти в България. Тук не можем да кажем, че сме сърф нация, но пък сме група сърфисти, които живеят с мечтата за каране всеки ден.

Ник: Здравейте на всички и много благодаря, че се свързахте с мен. Винаги е удоволствие да говоря за сърф културата! Всъщност приятелката на брат ми е от София и той доста често ходи там, така че един ден със сигурност ще отскоча.

О: Роден си в Португалия, мултиспорт държава, но как реши да се насочиш именно към сърфинга?

Н: Ха, интересен въпрос, мисля, че такава е била съдбата и така е трябвало да се случи! Всъщност родителите ми нямат нищо общо със сърф културата. Когато бях на около 4 и пътувахме, често слушахме “The Beach Boys”, а в техните текстове се говори за сърф, „ хайде да ходим на плажа“, „хайде да караме“ и аз чувствах всичко това супер близо до сърцето ми. Винаги, когато ставаше дума за плажа, вълните или сърфинга, усещах едно много топло чувство в себе си. След това, когато бях на около 7-8 се преместихме да живеем по-близо до водата. Тогава ми купиха бодиборд, след това и сърф дъска и така това стана първата ми истинска страст. Наистина вярвам, че става това, което е писано да стане, а това за мен е сърфингът. И пак ще кажа, моето семейство няма нищо общо със сърфинга, но ето какво се случи😊

Снимка: Monster Energy

О: Кой е най-светлият ти и не забравим спомен, свързан със сърфинга? 

Н: Още от малък в главата ми са се запечатали спомени от миризамата на мокрите неопрени, звука от търкането на ваксата по дъската, страстта от ставането в 5 сутринта, за да отида на плажа първи и да чакам инструкторите да дойдат. Това са спомени, които никога няма да забравя. Знаете ли, истината е, че не е нужно да си най-добрият сърфист, за да изпитваш любов към спорта.

О: Споменавал си многократно, че имаш страх от вълните, от това да останеш дълго време под вода. Как един от най-добрите биг уейв сърфисти се справя с това?

Н: Страхът се проектира навсякъде, винаги. Той е в решенията, в действията, независимо дали това е да караш на големи вълни, той е константа и присъства. Да, аз имам страх от големи вълни, но това е добре, защото така се научаваш да уважаваш, да бъдеш внимателен. Боря се с този страх от много дълго време, това е един дълъг процес, който постоянно се опитвам да надвия. Никога, обаче, няма да му позволя да ми попречи да постигна целите си.

О: Как тренираш, за да се справиш с този страх?

Н: Физическата подготовка е неизменна част от Big Wave Surfing-a. Най-просто казано, аз се подготвям да страдам по-малко, когато големият ден дойде. Когато вълната ме удари или потопи аз трябва да бъда подготвен, за да не се удавя. Тренирам по цяло лято, за да може, когато дойдат големите вълни зимата, да бъда готов!

Снимка: Monster Energy

О: Можеш ли да ни разкажеш как протича един “Nic von Rupp” ден?

Н: Движа няколко проекта едновременно, но за мен е важно да карам сърф поне по веднъж на ден. Като цяло ежедневието ми е доста натоварено, дали с My Road Serries, които снимам, дали с бранда ми Brusco, както и още няколко проекта… Като цяло гледам до обяд да приключа с имейлите, работата и после да имам време да карам. Обожавам сърфинга, но обожавам и да се занимавам с творчески неща. Ако ви е интересно, вижте ръчно изработените ми тениски.

О: Всеки един човек близо до спорта е имал мечта да стане про сърфист, можеш ли да разкажеш за трудностите да си про, при това такова голямо име?

Н: Изключително щастлив съм, че живея, за да правя това, което обичам най-много, да карам сърф. Да бъда про сърфист е една сбъдната мечта за мен и се радвам на това всеки ден от живота си. Трудната страна да съм голямо име в сърфинга? Като се замисля няма чак толкова трудна страна да си про сърфист. В този спорт, този начин на живот, името ти, славата ти, няма как да ти навредят толкова много. В същото време имаш да взимаш много важни решения, такива, които могат да навредят или променят отношенията с близките ти хора, приятелите ти. От друга страна, обаче, при нас, биг уейв сърфистите винаги съществува шансът да бъдеш изяден жив от някоя голяма вълна😊

О: Добре, време е за големи вълни. Всички знаем, че биг уейвърите са друга порода хора. Как реши да се насочиш именно към „тежката категория в спорта“?

Н: Хаха, не е точно така, приятелю, ние биг уейв сърфистите сме абсолютно нормални хора. Просто границите на страстта ни се разширяват постоянно, искаме повече и повече, в случая да караме най-големите вълни в света. Ако преди 20 години ми бяхте казали, че ще стана биг уейвър, никога нямаше да ви повярвам. Аз живея до едни от най-големите вълни, имам достъп до тях, а нашите(португалските) са и изключително константни. За мен биг уейвът е съвсем нормална еволюция.

Снимка: Monster Energy

О: Ти буквално си израстнал на Назаре и познаваш спот-а, като дланта си, нали така? 

Н: Биг уейв сърфингът опира до голяма степен до познанието върху самите вълни. Практически съм израстнал в Назаре и наистина познавам спот-а, като дланта си. Колкото повече време прекарвам на него, толкова повече научавам за него, мястото сякаш живее в мен, а аз в него.

О: Ще ни кажеш ли някои тактики за сърфиране на Назаре?

Н: Трябва да бъдеш смирен, когато караш на Назаре, ако си надъхан, превъзбуден, нещата няма да се получат, природата ще се погрижи за теб. Тактика? Можеш да играеш за няколко последователни вълни или да чакаш голямата. Всеки ден е различен и всяка вълна и прогноза – различна, наистина зависи от ситуацията.

О: Какво е твоето мнение за забраната за каране в Португалия? Смяташ ли, че това ще остави сериозен отпечатък в биг уейв културата?

Н: Тази година имахме едни от най-големите вълни още с първите дни от сезона и успяхме да ги караме, след това дойде забраната. Тази пандемия е реална, изключително много хора пострадаха, за което ми е много тъжно, но смятам, че всичко ще се оправи. Вярвам, че сърф културата ще се развива и когато отново дойдат големите вълни, ние ще се сме там и ще ги караме заедно!

Снимка: Monster Energy

О: Кой е любимият ти биг уевй спот, освен домашният Назаре?

Н: Със сигурност Маверикс! Там е една от най-великите вълни, които можеш да караш!

О: Какви са сърфинг плановете ти за 2021-ва?

Н: Да продължавам да се развивам! Да продължавам да карам големи вълни, да участвам в яки проекти, да бъда себе си! Знаеш, небето е лимитът!

О: Ще споделиш ли няколко финални думи за българските сърфисти?

Н: Имам огромно уважение към сърфисите, които нямат постоянен достъп до вълни! Стойте мотивирани, не губете никога страстта си към сърфинга! Огънят, който гори у вас никога не бива да угасва и трябва да ви топли, особено когато карате в студените дни, защото знам, че в България го правите!

О: Благодаря ти от сърце, Ник! Винаги е огромно удоволствие да се докоснеш до толкова вдъхновяващ човек! От сърце ти пожелавам само най- хубавото! Остани позитивен и здрав!

Н: Благодаря ти от сърце за този разговор. Както ви споменах, приятелката на брат ми е от София, така че, като нищо скоро ще се видим 😊

Снимка: Monster Energy

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.