Водопадите, от които и челюстта ви пада

7 не толкова популярни, но внушителни предложения

0
 

Сподели

Shares
Водопади
Снимка: Ignacio Palacios

Както и да ги гледаме водопадите са сред шедьоврите на майката приорода, която се е погрижила да ги дари със зрелищната красота на сблъсъка между водната стихия и устойчивостта на скалата. Ниагарският водопад и водопадът Виктория са две от най-популярните проявления на това неръкотворно изкуство, но по света има и много други, не чак толкова известни водопади, от който челюстта ви пада…

Ето 7 от тях:

Водопадът Каландула

Водопади
Снимка: WIKIMEDIA COMMONS

Къде: Ангола
Кога: От февфруари до април

Ръбът на този широк водопад е изпълнен с пукнатини и камъни, създавайки уникална линия от бълбукащи каскади, дълга половин километър. Река Лукала се спуска отвесно от това място цели 100 метра надолу. Живописна пътека преж джунглата позволява на посетителите да разгледат най-високата и най-ниската точки на Каландула.

Водопадът Детифос

Водопади
Снимка: UNSPLASH

Къде: Исландия
Кога: От май, докато зимата не затвори пътищата

Детифос е един от най-внушителните и мощни водопади в Европа и е сред най-посещаваните забележителности в Исландия.Водите му падат от 44 м, а ширината му е 100 mм. Средният дебит е около 200 кубика в секунда. Водата в него извира от близкия ледник Вайнаокул, чиито отлагания го оцветяват в синкаво-бяло.

Детифос е леснодостъпен по две от шосетата от националналната пътна мрежа на Исландия – F864 от изток и F862 от запад.

Водопадът Съдърленд

Водопади
Снимка: PAUL NEVI

Къде: Нова Зеландия
Кога: От октомври до април

Този титан на водната промишленост хвърля водите си от цели 580 м височина и е един от най-високите водопади в Нова Зеландия. Намира се на Южния остров в национален парк Фьордленд. Заради екстремната си красота е включен в ЮНЕСКО.

Водопадът Мърчисън

Къде: Уганда
Кога: От декември до февруари и от юни до септември

Водопадът се намира в северозападната част на Уганда, на 32 км източно от езеро Алберт. Широк е 6 метра и висок 120 метра. На това място водите на Нил се разбиват в многобройни прагове, с височина до 43 м, преди да стигнат дъното на водопада.

През 1954 г. писателят Ърнест Хемингуей претърпява самолетна катастрофа във водопада Мърчисън и лежи известно време в болница.

Водопадът Мичъл

Водопади
Снимка: WIKIMEDIA COMMONS

Къде: Австралия
Кога: От февруари до март

Вторият по височина водопад в областта Кимбърли (80 м) се спуска на четири нива между скалите на платото Мичъл. До мястото се стига с хеликоптер или след изморителен 6-часов преход, при това само, когато нивото на река Гиб позволява. Къпането е забранено поради крокодили.

Водопадът Хуанггуошу

Водопади
Снимка: UNSPLASH

Къде: Китай
Кога: От юни до октомври

Най-популярният китайски водопад е висок 74 м и широк 81 и представлява сложна система от прагове и пещери. Една от тях се намира точно зад водопада и предлага уникална перспектива към сгромолясващата се водна маса.

Водопадът Трюмелбах

Водопади
Снимка: WIKIMEDIA COMMONS

Къде: Швейцария
Кога: От април до ноември

В Швейцарските Алпи, на територията на община Лаутербрунен се намира уникалната поредица от 9 каскади, преминаващи отвътре през скалите. Събират водите си от топенето на местните ледници, като водосбора е 24 кв.м. Истинското зрелище настава при снеготопенето, когато над 20 000 литра в секунда преминават през скалите със страшен грохот.

За радост на туристите край водните тунели е изграден кабинков лифт.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.