Шон Маккол – прецедентът в катерачната история

0
 

Сподели

Shares

Шон Маккол е професионален катерач от Канада. Той е на 26, но се състезава активно през последните 14 години.
Шон е от Северен Ванкувър, където е бил помощник треньор в младежки катерачен клуб. Той е бил и един от треньорите на канадския национален отбор по катерене за период от 4 години. В момента канадецът живее в Тулуза, Франция където продължава да преследва своите катерачни цели.

Шон Маккол – прецедентът в катерачната история

Списъкът с титли и постижения на Шон е дълъг. През 2002 г. той за пръв път побеждава в световно първенство за скорост. Следват още няколко златни медала през следващите две години, включително и за трудност.
През 2006 г. Шон Маккол прави прецедент – той печели първите места и за скорост и за трудност на голямо международно състезание. Поредицата продължава с още 5 световни титли в различни дисциплини.

Шон Маккол – прецедентът в катерачната история

В крайна сметка, канадецът печели толкова много световни титли, че остава ненадминат при младежите – никой преди него в катерачната история не е имал толкова победи на международни състезания и то в различни дисциплини.

Освен успехи в състезания, Шон има и редица впечатляващи изкачвания на известни маршрути. Едно от тях е на спортния маршрут Dreamcatcher в Squamish, Британска Колумбия. Маккол е вторият човек, който успява да го изкачи. Интересно е и преминаването му на маршрут категория 5.14d в Йосемити, САЩ, който се смята за един от най-трудните в света. Премиерата е направена от Крис Шарма през 2005 г. Следват 4 години безуспешни опити от страна на катерачи като Ethan Pringle, Sonnie Trotter и Paul Robinson, докато не идва ред на Шон, който обаче успява да повтори постижението на Шарма.

Sean McColl – Dreamcatcher:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.