Британска победа в Атина

0
 

Сподели

Shares

Скачачът Гари Хънт триумфира в третия кръг от тазгодишните серии Red Bull Cliff Diving, провел се на „потопеното” езеро край Атина (Гърция), наричано от местните Воулиагмени. На подиума до него се качиха Артем Силченко и Михал Навратил. В състезанието не участва победителят в първите два старта от сезон 2011 Орландо Дюк, който е със счупен глезен и Хасан Мути, контузил се по време на уикенда в Гърция. Същевременно това бе първото състезание в историята на сериите с български представител – скачачът Тодор Спасов.

Гари Хънт

Шампионът за 2010 г. в сериите Red Bull Cliff Diving Гари Хънт постигна първата си победа за сезон 2011 в третия старт в Атина (Гърция) и се изкачи до челото във временното генерално класиране. Скоковете, показани от британеца в състезателните дни (21 и 22 май), бяха на двата противоположни полюса. През началния ден, след изпълнението на първия си задължителен скок, Гари се класира едва 10-и. На следващия ден обаче, абстрахирайки се от всичко, той показа абсолютно различен подход като за третия си скок дори получи оценка 10 от съдиите. Впоследствие британецът сподели:

През ден 1 ми бе трудно да вляза в състезателен режим. Но през втория атмосферата бе чудесна и след първия скок се почувствах добре, започнах да скачам добре. Ако направиш лош скок, трябва да го забравиш, в противен случай ще влияе на другите ти скокове. А, когато видиш друг скачач да получава контузии, както Хасан Мути през ден 1, започваш да се страхуваш, но трябва да се опиташ да блокираш това усещане. Просто забравих за ден 1 и подходих към ден 2 като към отделно състезание.

Втори в Атина се класира Артем Силченко (Русия), който благодарение на резултата си успя да се изкачи до 4-а позиция във временното генерално класиране на шампионата. Третият в Гърция Михал Навратил (Чехия) бе ново лице на подиума след двете си пети места до момента през сезона.

Състезателният уикенд обаче не премина без отрицателни емоции. През ден 1, след първите задължителни скокове, на тренировката скачачът от сериите Хасан Мути се контузи. Той изпробва нов скок – 5 предни салта, но загуби ориентация във въздуха и не се приводни успешно. След незабавна намеса на спасителния екип Мути бе откаран в болница. За щастие бе констатирана само лека контузия на белия дроб.

Тодор Спасов

Същевременно за първи път в историята на сериите участие записа и българин – Тодор Спасов. Той бе изключително радостен от поканата да се състезава в старт от шампионата, но същевременно и напрегнат дали ще успее да се представи на ниво. Преди началото на същинския състезателен уикенд Тодор тренира заедно с останалите скокове от различна височина – 5, 10, 22 и 27 метра. Целта бе постепенно привикване към височината, както и упражняване на различни елементи от собствените си скокове.

„Използвах тренировките преди състезателните дни, за да свикна с височината на платформата, издигаща се на 27 метра“ – коментира Тодор Спасов. „Имам 11 години опит в скоковете във вода от различна височина. Сега обаче бе необходимо бързо да се адаптирам към условията на състезанието.“

По време на самото състезание при първия си скок българинът не прибра ръцете покрай тялото си при приводняването и съдиите го наказаха. На следващия ден обаче при другите си два скока Тодор показа изключително ниво на подготовка и техника, за което бе лично поздравен от топ скачачът в сериите Орландо Дуке. В резултат, Спасов компенсира значителна част от изоставането си от първия ден и сподели:

„Съжалявам за грешката, която допуснах през първия ден от състезанието. През втория обаче останах много доволен от това, което показах. Ако не бе грешката в първия ми скок, имах реален шанс да отида на финал и да се съревновавам с шестимата най-добре представили се в Гърция скачачи. За мен обаче участието в старт от сериите Red Bull Cliff Diving само по себе си е успех, а другото важно нещо бе да се предпазя от контузии. Надявам се постепенно да надграждам собствените си резултати и ако бъда поканен за участие в друг кръг от шампионата, натрупаният в Гърция опит да ми помогне за още по-добро класиране.“

Състезанието в Атина (Гърция) бе наблюдавано на живо от над 9 хил. души. Следващият старт от шампионата е в Ла Рошел (Франция) на 18 юни 2011 г.

Няколко кадъра от последния ден на RBCD в Атина:

Тодор Спасов

Журито

Red Bull Cliff Diving World Series 2011, Атина

Награждаването

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.