Конференция “Геопарковете и модерното общество”

Международната научна конференция ще се проведе на 12 и 13 октомври в Белоградчик

0
 

Сподели

Shares

Представители на 4 континента ще се съберат в Белоградчик на 12 и 13 октомври, за да обменят опит в областта на опазването на природното наследство и използването му за туристически цели. За целта те ще се включат в Международната научна конференция “Геопарковете и модерното общество”. Те е организирана от Геопарк Белоградчишки скали, община Белоградчик и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” с подкрепата на МОСВ и Националната комисия за ЮНЕСКО.

Конференцията ще бъде посветена на 20-годишнината от обявяването на инициативата UNESCO GEOPARK. Това се случва през 1988 г. отново в Белоградчик, на срещата на Европейската асоциация за опазване на геоложкото наследство ProGeo.

Геопарковете и модерното общество

Провеждането на конференцията има две основни цели. Първата от тях е да привлече общественото внимание, както и вниманието на централните институции към възможността България да популяризира природните си забележителности чрез Глобалната мрежа от Геопаркове на ЮНЕСКО. По този начин тя ще развие пълния си туристически потенциал, а това от своя страна ще подобри социално-икономическо състояние на регионите.

Конференцията ще даде възможност именно на местните власти, държавните органи и всички заинтересовани лица да споделят опит и добри практики в създаването, развитието и управлението на геопаркове. 

Друга основна цел на конференцията е да припомни на Европа и света откъде е тръгнала инициативата за глобалните геопаркове.

От създаването си през 1998 г. глобалната мрежа от геопаркове бързо набира скорост, а за 20 години обединява над 120 глобални геопарка.

България – държава с уникално геоложко наследство

България е държава, която сама по себе и представлява един геоложки музей на открито. На територията й се развиват всички типове скали от всички възрасти. Първият геопарк – “Искърски пролом” е създаден през 2002, но все още няма нито един геопарк в ЮНЕСКО. Въпреки огромния потенциал на места като Искърския пролом, както и Белоградчишки скали и Рила, липсата на координация и финансиране са сред основните причини това все още да не се случва.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.