Предизвикателството 55 часа през погледа на екипа на Краси Георгиев

Разказва Димитрина Сивкова - кинезитерапевтът на Краси

0
 

Сподели

Shares

Броени дни ни делят от началото на предизвикателството, в което Краси Георгиев ще се опита да бяга в продължение на 55 часа. Числото само по себе си поражда различни въпроси, като може би най-основният сред тях е дали човешкият организъм е способен да издържи на подобно натоварване. За да бъде това възможно, зад бегача стои екип, който се грижи за всяка една подробност от предизвикателството. С наближаването на събитието няма как да не ви запознаем с някои от тези двигатели на целия процес. Един от тях е Димитрина Сивкова – кинезитерапевтът на Краси.

Още от малка тя е активна и се влюбва в спорта, а това я довежда до момента, в който избира кинезитерапията за своя професия. Находчивостта й, желанието за напредък и любовта към спорта й помагат да се развива през годините именно в тази сфера. Работата й я среща с различни атлети, включително и Краси Георгиев. Ние от своя страна се срещнахме се с нея, за да ни разкаже за професионалния си път и за това как изглежда събитието 55 часа през нейния поглед.  

Димитрина Сивкова
Снимка: личен архив

Разкажи ни малко повече за теб, знаем, че си кинезитерапевт от дълги години, как точно избра тази професия?

Още от малка се увличам по спорта. В училищните си години тренирах лека атлетика и впоследствие като дойде време да избирам каква специалност да уча, знаех, че искам да е нещо свързано със спорта. Чудех се дали да е медицина или кинезитерапия, но в крайна сметка се спрях на втората. Впоследствие като започнах да уча и едновременно с това да практикувам, разбрах, че професията е предизвикателство за всички, които искат да се развиват в нея. Осъзнах обаче, че е и много интересна и свободна и ти дава поле за изява и творчество.

Как се навлиза в нея, колко време ти трябва да се запознаеш с истинската й същност, да станеш добър?

Определено трябва време и търпение. Всеки професионалист, който иска да надгражда себе си и възможностите си, е наясно, че трябва непрекъснато да прави допълнителни неща като това да изкарва курсове. Университетът в случая дава една добра база за навлизане в материята, но тя не е достатъчна, за да продължиш да се развиваш професионално. Кинезитерапията е доста динамична сфера, която се променя постоянно и практикуващият я трябва да се запознава с новостите в нея, за да може да окаже адекватна помощ на пациентите си.

Димитрина Сивкова
Снимка: личен архив

Само със спортисти ли работиш?

На този етап да. С тях, между другото, работата се получава много лесно и приятно. По-лесно ги въвличаш във възстановителните упражнения, които трябва да правят, за да се постигне желания ефект. А и мотивацията им за бързи резултати обикновено е по-голяма, особено когато трябва да тренират за важни състезания.

Как се запознахте с Краси?

С Краси ни обедини любовта към спорта. Срещнахме се на едно състезание преди две години. Поговорихме си малко тогава. След това продължихме да комуникираме, а впоследствие и да работим заедно. Той имаше травма, която беше почти хронична, а трябваше да се възстанови бързо за едно състезание. С времето започнахме да градим все по-голямо доверие помежду си, а това значително улеснява работния процес и за двамата.

Димитрина Сивкова
Снимка: личен архив

По повод ултрамаратоните и предизвикателствата от типа на 55 часа, как реагира организмът на подобни натоварвания? Все пак става въпрос за много изминати километри с минимална почивка.

Все още няма точни медицински изследвания, които да казват какво точно се случва с тялото при толкова тежки натоварвания. При повечето бегачи обаче настъпват относително едни и същи процеси, а това помага на нас да предвидим какво ще се случи и как да реагираме в съответния момент.

При дългите дистанции е важно да се внимава по време на самото бягане, за да не получават травми точно тогава. Сред най-важните аспекти за реализирането им докрай са и предварителните тренировки, както и храната, която приема атлетът.

Друг момент обаче е и, че дългите бягания са до голяма степен и въпрос на силна воля. Има случаи, в които тялото е изтощено и няма сили да продължи, но когато стане въпрос за силна мотивация, събитията могат да придобият съвсем различен развой.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ: Предизвикателството 55 часа, Празник на мотивацията

А възстановяването след това – как протича?

При всеки атлет е индивидуално. Най-специфични и важни са сънят и правилното хранене.

Някои спортисти възстановяват и с движение (плуване, например), но най-важно е да се възстанови психиката.

Какво очакваш за предстоящото предизвикателство 55 часа?

Очакванията ми са всичко да мине много добре. Знам, че на Краси ще му бъде много трудно, но в случая той го прави с кауза, което е двойно по-мотивиращ факт. По време на подобни предизвикателства винаги има трудни моменти – както на физическо, така и на емоционално ниво, но затова екипът му е там, за да се погрижи за него в подобни ситуации. В този случай хубавото е, че ще бъдем в град и знам, че ще има много хора, които могат да се отзоват.

Как самият Краси се подготвя дни преди началото?

В дните преди старта на предизвикателството той ще почива повече, за да бъдат мускулите му в кондиция. Ще прави леки тичания и захранвания. Най-важно обаче е да настрои психическата си нагласа. Хубавото при него е, че приема всичко много спокойно и нормално и трудно би се притеснил, независимо от ситуацията.

Актуалната информация за предизвикателството „55 часа“ следете във Фейсбук страницата.

Краси Георгиев

Как стои въпросът със съня по време на толкова тежки предизвикателства?

Много зависи от самия бегач. Има атлети, които могат да заспят на секундата, има и такива, които въпреки насъбраната умора, не могат. В случая Краси не иска да спи по време на тези 55 часа. Но дори и да не се случи така, вече сме отработили момента, в който знаем, че когато легне, той ще заспи на секундата.

Готов ли е той да бяга 55 часа?

Със сигурност. Здрав е и физически, и психически. Събитието е основен приоритет и затова концентрацията е пълна. Ние също се подготвяме и ще сме там през цялото време. Краси има много опит в подобни начинания и затова съм сигурна, че всичко ще се случи така както е планувано.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.