Сънят. Откровено с Георги Ненов, Краси Георгиев и Анжела Недялкова – Епизод 4

Тествахме как по-добрият сън се отразява на продуктивността на трима души, които са много активни

0
 

Сподели

Shares
Magniflex - Експеримент: Сънят.
Magniflex – Сънят.: Героите на експеримента Краси Георгиев, Анжела Недялкова, Георги Ненов

През последните няколко месеца се интересуваме от съня повече от всякога.
Какво прави сънят пълноценен? Какво помага и какво пречи? Какво дава пълноценният сън на ежедневието? Зададохме си много въпроси и благодарение на експертите в съня Magiflex и трима обичани от нас, активни и смели хора, успяхме да навлезем в дълбочина в търсенето на отговори.

Сега ти предлагаме да гледаш финалното видео от нашия експеримент, където обобщаваме резултатите за това как се отрази на героите ни смяната на матрака им, в контекста на това как спят, как се чувстват през деня и как това влияе върху амбициозните им лични цели.

Можеш да се увериш за себе си, като се включиш в Giveaway за един от три комплекта матрак Magniflex по избор и тракер Garmin vivosmart 5 (виж подробности, най-долу в статията).

Но за да разберем защо е толкова важен сънят за физическото и психическото здраве и издръжливост на атлетите (в частност, но и на всички хора, генерално), трябва да погледнем какво се случва при липсата на качествен сън.

Magniflex - Експеримент: Сънят.Как лошото качество на съня ни саботира 

Психика и ментална кондиция

Редица проучвания доказват, че лошото качество и недостатъчното количество сън водят до значими несправяния. Психически лишаването от сън намалява способността за бърза реакция и ясно мислене. Хората лишени от качествен сън, са по-склонни да вземат грешни решения и да поемат не добре преценени рискове. Липсата на сън също повишава раздразнителността и риска от тревожност и депресия.

Ефекти върху физическото състояние

Физически липсата на сън увеличава риска от много медицински проблеми, включително диабет тип 2, високо кръвно налягане, бъбречно заболяване и инсулт. Тя също така афектира атлетите (и всички, които живеят или искат да живеят по-активен начин на живот), като, например: намалени способности, по-бързо изтощение и повишен риск от заболяване или имуносупресия.

За да проверим това и от първа ръка, екипирахме три супер активни личности с матраци Magniflex & тракери Garmin и… ги оставихме да спят.

Краси Георгиев, Анжела Недялкова и Георги Ненов
Краси Георгиев, Анжела Недялкова и Георги Ненов

Какво се случи?

Георги Ненов:

Влиянието на съня върху личните ми цели е огромно. На първо място той оказва влияние на емоционално ниво към моето семейство, моите близки, моите приятели и моя екип.

Краси Георгиев:

Започнах да забелязвам малките неща, които водят до по-големи промени – по-голямо качество в това, което правиш.

Резултати от промяната в съня на Георги Ненов
Принтскрийн от тракера на Георги Ненов

Георги Ненов:

Използвам Garmin часовника ми за няколко много важни неща. Първо – когато се събудя сутрин, да видя долу горе колко съм спал. Колко пъти съм бил в дълбок сън, колко Rem Sleep имам, тъй като тези фази на съня са свързани с физическото и менталното ми възстановяване през нощта.

Анжела Недялкова:

Като цяло ми е много интересно да следя метрики. Съответно с Garmin часовника основно наблягах на качеството ми на съня. Много ми беше интересно да наблюдавам Rem фазата – дали се будя. Другата метрика, която ми беше интересно да следя, е стресът.

Резултати от промяната в съня на Анжела Недялкова
Принтскрийн от тракера на Анжела Недялкова

Георги Ненов:

Стигнах до извода, че при предишния ми матрак с повече сън съм имал същите резултати, които сега имам с по-малко.

Краси Георгиев:

Преди като пак ставах рано и като че ли не се наспивах достатъчно и си казвах – аз съм преуморен от тренировки. Но като сменихме матрака, за същото време, за тези 5-6 часа, започнах да съм по-бодър.

Резултати от промяната в съня на Краси Георгиев
Принтскрийн от тракера на Краси Георгиев: продължителност на съня и часове, в които спи

Анжела Недялкова:

Трябваха ми два дни да се адаптирам и след това вече усетих драстично подобрение.

За да се убедиш и ти, че грижата за съня води до по-голяма наслада от живота – включи се в ИГРАТА на Magniflex и Garmin и можеш да спечелиш един от три комплекта матрак Magniflex & тракер Garmin vivosmart 5.

ИГРАТА на Magniflex и GarminПравила на играта

Наградите:

  • 3 броя комплекти: матрак Мagniflex по избор (с изключение на: virtuoso, diamante & maestro dual) + Garmin vivosmart 5

За да участваш:

  • сподели публично във Фейсбук: страницата magniflex.bg/сънят, като добавиш хаштаг #magniflexсънят
  • регистрирай се за участие на страницата – magniflex.bg/сънят.

Резултати от играта:

Печелившите ще бъдат изтеглени на 8 януари 2024 г.

Пожелаваме ти успех в пълноценния сън и играта на Мagniflex!

Виж всичко за експеримента “Сънят. Откровено с Георги, Краси и Анжела” на страниците на Magniflex в youtube, instagram, facebook, както и на magniflex.bg/сънят.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.