Скачане от високи скали: 7 правила за безопасност

Как да летим без да пострадаме

1
 

Сподели

Shares
Съвети за скачане от скали
Снимка: Христо Узунов

Лятото е времето когато голяма част от нас, по един или друг начин, се изнасят във водата. Едни го правят с помощта на плавателни съдове, други с плуване, а трети буквално падат от небето!

Скачането от скали е едно от любимите ни водни занимания, но като всяко друго екстремно начинание и то крие някои рискове. А, именно – грациозно удавяне, изтънчено почупване върху твърда скална маса, елегантно натъртване на деликатни части от тялото и тн благини, в зависимост от виртуозността на изпълнението.

Този all inclusive на страданието обаче лесно може да бъде избегнат, ако спазваме няколко прости правила за безопасност. Какви са те?

Такива:

Съвети за скачане от скали
Снимка: Христо Узунов

Не скачайте сами

Никога не ходете сами, там, откъдето възнамерявате да се хвърлите. И на най-добрите скачачи се случва да имат кофти ден и да получат някоя от гореизброените травми, а това понякога означава, че наличието на приятели в близост може да се окаже животоспасяващ фактор.

Съвети за скачане от скали
Снимка: Христо Узунов

Разузнайте терена

Щом пристигнете на мястото Х е важно добре да го огледате преди да пристъпите към полетни изпитания. Уверете се, че пътят ви надолу ще е безпрепятствен. Проверете за неналичието на изпъкнали части от скалите, в които евентуално бихте се ударили и най-вече – бъдете сигурни, че водата под вас е с достатъчна дълбочина и не крие подводни препятствия!

Друг важен момент е излизането. Пътят нагоре е по-труден от този надолу, затова е добре да помислите какви опции за излизане обратно на сушата имате и можете ли да се справите. Обувките за водни спортове са добра идея!

Съвети за скачане от скали
Снимка: Христо Узунов

Визуализирайте скока си

Преди да се оставите на гравитацията отделете няколко секунди, за да си представите мислено предстоящия скок. Преценете с каква сила трябва да се изтласкате напред и къде точно трябва да се приземите. Ако ще правите съчетания с елементи от художествената гимнастика, помислете и върху движенията, които искате да изпълните, както и имате ли достатъчно време и разстояние за тях и дали въобще е нужно да правите подобни неща (според немски учени над 70% от смъртността при мъжете се дължи на репликата “глей ся ко ша напраа”)!

Съвети за скачане от скали
Снимка: Христо Узунов

Изчакайте другите

Веднъж готови да предприемете самоотверженото хвърляне в бездната е добре да се огледате за наличието на други скачачи във водата. Ако такива има ще трябва да ги изчакате да се отдалечат на безопасно разстояние, за да не връхлетите върху нечия нищо неподозираща глава. Ако долу е калабалък, е добра идея да подадете звуков сигнал за намерението ви да скочите, защото лятото на морето хората са спонтанни и често предприемат резки и необмислени действия…

Съвети за скачане от скали
Снимка: Христо Узунов

Скачайте с краката надолу

Разбира се, далеч по-престижно е да полетите като супермен с главата напред, но колкото по-отвисоко скачате, толкова по-голям е шансът нещо да се обърка, а тази именно героична поза е предпоставка за чудесни гръбначно-мозъчни травми.

Скокът с краката надолу също не гарантира, че всичко ще е наред, но шансът да се разминете максимално тънко е далче по-висок.

Съвети за скачане от скали
Снимка: Христо Узунов

Приводнете се максимално изпънати

Преди да връхлетите във водата със страшна сила изпънете тялото си максимално добре и приберете краката и ръцете плътно до него. Ако не успеете да приберете ръцете си навреме, опитайте да ги вдигнете високо нагоре, за да не се изплющите лошо. Цаката е да сте максимално обтекаеми при срещата с течността.

Съвети за скачане от скали
Снимка: Христо Узунов

Намалете ускорението под вода

Според Айнщайн енергията е равна на масата по скоростта на квадрат, а това ще рече, че там, където за едни е достатъчно дълбоко за скачане, за други е в червената граница на безопасността.

За да няма неприятни изненади, когато цопнете във водата е добре да приведете тялото си в режим спирачка – разтворете ръцете си и леко присвийте краката. Така едновременно ще забавите скоростта на потъване и ще сте подготвени да посрещнете евентуални препятствия на дъното.

А кои са любимите места на приключенците за скачане от скали в България вижте тук.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Ако можете преди скока влезте от ниско във водата и добре огледайте дъното и скалите, там където имате намерение да скочите, така ще изпробвате и мястото за излизане. Никога не се подпирайте на колене, когато излизате от водата на скалите. Там където морето и скалите се срещат много често е осеяно с малки миди и ако се подпрете на коляно е гарантирано сериозно порязване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.