Любимите места за скачане от скали в България

Два задължителни спота - северен и южен, за всеки скалолет

0
 

Сподели

Shares
Любимите ни места за скачане
Снимка: Христо Узунов

Едно от най-зареждащите летни преживявания е да направиш крачка напред и да политнеш в нищото, врязвайки се секунди по-късно в прохладните води на морето. За тази цел обаче са нужни две неща – море и високи скали.

Такава комбинация не е рядкост за нашето крайбрежие, но има две места, превърнали се в задължителни за всеки любител на свободното падане. За да са ни винаги под ръка, природата се е погрижила едното да е на север, а другото на юг.

Северното Черноморие: Скалите край село Тюленово

Любимите ни места за скачане
Снимка: Христо Узунов

Тюленово отдавна е известно със суровата си скалиста красота и извънземно спокойствие. Причината са тукашните скали, които образуват всякакви причудливи форми – от пещери, през арки до самотно стърчащи сред морето каменни късове. Именно тези природни образувания привличат нашите екстремни души с отвесните си форми и адреналинов потенциал. Някои от популярните обекти тук са Тюленовата пещера, скалната Арка и скалата Самотника, но ако искаме да скачаме във водата – мястото е само едно!

Любимите ни места за скачане
Снимка: Христо Узунов

Местност Ашалъка

Ашалъка е скалист залив, разположен на около 200 м южно от селото. Скалите тук са отвесни, но с различна височина и са подходящи, както за напреднали скачачи, така и за новобранци. Дъното е каменисто, сравнително равно. Излизането на брега в повечето случаи не е проблем, но ако скачате от най-високата точка, за да не плувате дълго е хубаво да притежавате базови катерачни навици. Местността е леснодостъпна с автомобил.

Любимите ни места за скачане
Снимка: Христо Узунов

Как да стигнем: По земен път като хванем последната отбивка вдясно, непосредствено преди входа на Тюленово или като последваме дясната дъга, заобикаляща пристанището, ако сме в центъра на селото.
Височина на скалите: От 1 до 17 метра.
Дълбочина: От 3 до 9 метра.

Южното Черноморие: Нос Агалина

Любимите ни места за скачане
Снимка: Христо Узунов

Тази благодатна за рибари и скачачи дестинация е природна забележителност, образувана чрез тектонични размествания. Тук природата е създала високи и стръмни скали, а морската вода се разбива между тях в процепите, напомнящи фиорди. Теренът е изключително живописен, като на места височината достига до над 20 метра. Заслужава си да го посетите дори само, за да разгледате местността.

Фиордът за скачане

Любимите ни места за скачане
Снимка: Христо Узунов

Макар целият нос да е изграден от отвесни скали, скачането от тях си е самоубийствена мисия. Единствения подходящ спот е последният (най-южният) фиорд, след който брегът прави остър завой на запад и се открива гледка към плажната ивица на Дюни. До мястото ще стигнете като последвате пътечката, започваща от асфалта и се придържате към десните ѝ разклонения. Фиордът предлага различни височини като скалите отдясно позволяват скачането от няколко нива, според уменията и куража ви, а отляво е разположена най-високата точка за скачане. Ако се осмелите да се хвърлите оттам не забравяйте да спазвате правилата за безопасно скачане от високи скали.

Любимите ни места за скачане
Снимка: Христо Узунов

Как да стигнем: Като подминем „Каваци“ по стария път за Дюни. Вляво от пътя, точно преди последния завой за комплекса има информационна табелка и място за спиране на коли. Оттам започва тясна пътечка.
Височина на скалите (при фиорда за скачане): От 3 до 15 метра.
Дълбочина: 5-7 метра.

Чувствате се несигурни? Вижте няколко правила за безопасност при скачане от скали, които ще ви улеснят.

Където и да отидете, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.