Как да изберем най-подходящите зимни спортни обувки

Полезни съвети за топли крака

4
 

Сподели

Shares

Кремена Апостолова работи като редактор за Dress4less. Завършила е моден дизайн и е влюбена в тази професия. Следи модните списания и новите тенденции и не е чудно, че разполага със задълбочени познания в сферата.

Обожава да пише за мода и актуалното в момента. Вярва, че за някои хора стилът е вродено усещане, а останалите могат да бъдат научени на него!

Ето какво има да ни каже като експерт по отношение на избора на зимни спортни обувки:

Снимка: pixabay.com

Обувките са сред най-важните елементи от нашата визия – както от естетична гледна точка, така и от практична такава. Подборът на правилни обувки може да бъде определящ за комфорта и стабилността на всяка крачка. С добрия избор краката ви ще бъдат не само сухи и топли, но и ще избегнете евентуални травми в областта на глезените и ходилата.

Защо трябва да изберете качествени зимни обувки?

Ако обувките с атрактивна визия не ви носят нищо повече освен няколко комплимента, то тогава сте направили грешка в избора си. Дизайнът, разбира се, е изключително важен както за дамските, така и за мъжките зимни обувки, но той трябва да бъде придружен с качество и мекота на обувката. 

Комфорт 

Комфортът през зимата трябва да се превърне в основен приоритет и за двата пола. Удобството на ходилата се отразява на цялостното усещане и често може да бъде причина за недоволството ви.

Устойчивост

Сигурността на крака в тежките зимни условия е от определящо значение както за вашето здраве, така и за евентуални нежелани ефекти като намокряне, падане, изкривяване на походката и прочие. Сухите крака и сигурните ходила ви гарантират безпроблемно преминаване във всякакви условия.

Дългосрочна инвестиция

Зимните обувки смело можем да определим като дългосрочна инвестиция, с която не бива да се правят компромиси. Фактът, че ще дадете малко повече пари, предполага дългогодишното ползване на обувките и тяхната устойчивост през това време.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как да изберем пухено яке за зимна планина

Снимка: pixabay.com

За какво трябва да внимавате?

Височина на обувките

При избора на височина на обувките за градски условия хората често са водени единствено от своите виждания за красота. Но освен това трябва да се вземат предвид времето (пр. възможните снеговалежи в см), дрехите, с които ще ги съчетавате и теглото, което сте склонни да носите.

Материал на обувките

Материалите на обувката са директно определящи за нейната водоустойчивост, тегло, дълготрайност и на това колко кракът ви ще “диша” в нея. Безспорно най-дълготрайната материя е естествената кожа, която ще ви държи топло. Велурените зимни обувки са за по-сухи и меки дни, тъй като те пропускат влага и ще ви причинят дискомфорт. Изкуствената кожа е добър заместител на естествената, но рядко издържа повече от един сезон. Дихателната способност е от особено значение, защото ако при отсъствие на дишаща материя кракът ви се изпоти в обувката, тази влага няма къде да отиде и остава на ходилото, което бързо изстива.

Термоустойчивост 

Температурните оценки, които могат да се видят на етикетите на ботушите, са сходни с тези на спалните чували. Тази характеристика може да се окаже определяща, ако се чудите между няколко модела и не можете да вземете решение. Изборът на обувка спрямо температурата, до която се смята, че издържа, трябва да бъде съобразен с предназначението на новата ви придобивка, както и с куп други неща, сред които избора на чорапи, така че краката ви да не се потят твърде много.

Грайфер 

Случвало ли ви се е да излезете от вкъщи в студен зимен ден и да се притеснявате за всяка стъпка, която правите? Е, при правилен избор на грайфер и подметка това трудно ще се случи. Грайферът представлява съвкупност от издатините на подметката на всяка обувка. Подобно на гумите за кола, колкото по-дълбоки са те, толкова по-добро е сцеплението и има по-малък шанс да се хлъзнете. С оглед ниските температури и трайното заледяване на някои градски улици, ви препоръчваме да бъдете особено бдителни за грайфера.

Подметка

Обърнете внимание на обшиването и изолацията между подметката и горната част, на тежестта и материала, от който е изработена.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Топ 5 материи за спортни дрехи: Предимства и недостатъци

Най-подходящите обувки според вида спорт 

Разбира се, купувайки си нов чифт зимни обувки, от изключително значение е да съобразите къде ще ги носите. Трудно можем да си представим градските ботуши в планински условия или пък обувките за преход в офиса. За да избегнете възможни опасни ситуации, заложете на чифт зимни обувки, които отговарят на изискванията на мястото и повода, за които ги купувате. 

Зимните спортове са по-капризни откъм подготовка, но пък вниманието си заслужава!  Всеки активен спортист, а и не само, знае колко важни са обувките за цялостното спортно представяне и че с тях не бива да се прави компромис.

Тичане 

Със смяната на сезона, предполагаемо се сменя и настилката, на която тичате – именно с това трябва да съобразите покупката на нов чифт обувки.

Катерене 

Обувките, предназначени за катерачи, сравнително се различават от обикновените туристически обувки с цел да улеснят изкачването. Те са ниски, нямат грайфер отпред под пръстите и най-често подметката им е доста твърда.

Алпинизъм

Алпийските обувки са изключително здрави и силно придържат крака ви. Те са тежки, но са пригодени да издържат на голям товар – този на самия вас, както и на раницата ви. Самите обувки са с твърда подметка, към която могат да се добавят автоматични котки, тъй като основното им предназначение е за зимните месеци.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как да изберем ски обувки: няколко съвета

Сподели

Shares

4 КОМЕНТАРИ

  1. Абсолютно абсурдна статия. Щом се опитвате да давате съвети в дадена сфера….се образовайте по темата. Сигурна съм, че в екипа ви има много по-запознати планинари от тази дама. Разбира се с цялото ми уважение към нея, но модните списания не са най-подходящия източник на информация за зимни спортни обувки. С вашите съвети бихте могли да направите сериозна мечешка услуга на някой начинаещ планинар. До сега съм ви чела с интерес и се надявам за вбъдеще да запазите облика си на екстремно списание, а не на модно.
    С уважение,
    Диляна Христова

  2. Здравей Диляна,

    Благодарим за коментара ти.
    Искрено се надяваме да не те разочароваме.
    Разбира се статията е проверена от редакторите ни.
    Не намираме неточности в нея. Моля, ако виждаш такива да ни ги кажеш.

    С уважение
    Иван Панчев

  3. Здравейте,
    благодаря Ви за отговора. Не е моя работа да ви рецензирам статията. Ако няма кой да го направи – моля, свържете се с мен на dilyana.m.hristova@gmail.com.
    Относно разочарованието – бяхте разпознаваеми като екстремно списание. В търсене на по-широка публика губите този си облик. Разбира се изборът е ваш.
    Желая ви успех!
    Диляна Христова

  4. Здравейте,
    Питахме за неточности, а не за рецензия :) Грешки и неточности са проблем и са за разочерование, но дали харевате статията или не е нещо субективно.
    От рецнзии нямаме много нужда, защото получаваме достатъчно, развивайки се 10 години в България, където това е национален спорт :)
    Истината е, че това ни радва, защото ни помага да бъдем по-добри и искрено благодарим за всяка обратна връзка.

    Относно статията и разочерованието:
    Статията е за спортни зимни обувки, не е за планинарски… Насочена е към активни градски хора, които също са част от аудиторията ни и винаги са били.
    Винаги сме разглеждали медията като лайфстайл медия за приключения. Не сме специалзирана медия за планинарство…занимаваме се с алтернативен спорт и туризъм. Знаeм, че много от вас ни разглеждат като спциализирана медия за планинарство, катерене, алпинизъм или колоездене, градски, зимни, летни спортове и тн…. Истинта е, че ние никога не сме имали претнция да бъдем това. Натоварени сме с тези очкавания поради липса на истински специализирани медии за всеки от сегментите, който ние покриваме. За голямо съжаление в България не просъществуваха такива специализирани медии за планинарство, за ски и сноуборд, за колоездене, скейт, гмуркане, летен и тн сегменти, за които имаше качествени и задълбочени медии….може би не успяха да просъществуват, защото не всички имат нашата устойчовст на критика, а в България подкрепата е истинска рядкост…

    Така че, благодарим за критиката, но моля не ни натоварвайте с очкавания за това как трябва да изглежда медията ни. Това че дадена статия не е за вас не означава че медията губи своя облик…(още в пилотния ни брой през 2009 имахме фотосесия с градски дрехи, защото това е част от начина на живот на обществото, от работата на партньорите ни, и от интересите на аудиторияте ни) Целта ни е да покриваме широк спектър от теми свързани с активния лайфстайл на модерния човек. Не очкаваме че всеки ще харесва всичко, молим и вие да не очкавате това. Ако се интересувате от стаия за обувки за планина – имаме такава и за вас https://www.360mag.bg/posts/1374, това не ознчва, че не може да пуснем и лайфстайл статия за мода в спорта, която ако не ви допада като тема, просто можете да не четете, но не разбираме защо трябва това да ви разочарова :)

    Още веднъж благодим за коментара и пожеланията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.